Tilasto paljastaa: Jopa puolet koronan uhreista on kuollut hoivakodeissa Euroopassa –  ”Korkeat kuolinluvut ovat selvästi yhteydessä vanhainkoteihin”

Tuore tutkimus paljastaa, että koronavirus on tuhoisa erityisesti vanhusten hoivakodeissa.

Sotilaat ovat valmiina desinfioimaan budapestilaisen hoivakodin sen jälkeen, kun 200 asukasta oli saanut koronavirustartunnan.

18.4.2020 13:10

London School of Economicsin tuore tutkimus paljastaa, että peräti 42–57 prosenttia COVID-19-tautiin menehtyneistä eurooppalaisista sai koronavirustartunnan vanhainkodissa tai palvelutalossa. Tutkimus perustuu Belgian, Ranskan, Italian, Irlannin, Ison-Britannian ja Espanjan lukuihin.

Se vahvistaa esimerkiksi Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnellin näkemystä.

– Korkeat kuolinluvut ovat selvästi yhteydessä vanhainkoteihin. Tartunta on levinnyt vanhainkoteihin tavalla, jota emme osanneet odottaa, Tegnell sanoi Dagens Nyheterille jo epidemian alkuvaiheessa.

– Kun myöhemmin katsomme peiliin, havaitsemme ehkä, että ruotsalainen vanhainkotijärjestelmä on haavoittuvampi tällaisissa tilanteissa.

Sama jälkipyykki on edessä jokaisessa Euroopan maassa. Jo alkuperäiset Kiinasta kantautuneet tiedot COVID-19-taudista kertoivat, että se olisi erityisen vaarallinen yli 70-vuotiaille.

Siitä huolimatta yksikään valtio ei onnistunut suojelemaan riskiryhmäänsä.

– Tiesimme jo maaliskuussa, että vanhainkotien kuolemat kasvoivat todella nopeasti Espanjassa ja Italiassa. Mutta emme osanneet odottaa lukujen olevan näin suuria, tutkimusryhmään kuulunut professori Adelina Comas Herrera sanoi Euronewsille.

– Olimme todella yllättyneitä.

Vanhainkotien ja palvelutalojen synkkä tilanne on jäänyt monissa maissa varjoon, koska niissä tapahtuneita kuolemia ei laskettu viralliseen koronasaldoon. Vasta viime aikoina Ranska ja Espanja ovat alkaneet tilastoida myös sairaalojen ulkopuolella tapahtuneita COVID-19-kuolemia. Tutkimuksessa todetaan, että muun muassa kuolemantapausten erilaisten tallennustapojen vuoksi kansainvälinen vertailu on hankalaa.

Yleisradion alkuviikosta julkaiseman selvityksen mukaan peräti kaksi kolmasosaa Suomen koronakuolemista olisi tapahtunut hoivakodeissa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut