Sote-työntekijöiden laajasta testaamisesta luovutaan – Tällaiset ovat koronakäytänteet terveydenhuollossa nyt

Infektio-oireisille sote-työntekijöille suositellaan nyt kotitestin tekemistä.

Kuvituskuva Maantienkadun koronanäytteenotosta Porissa. Samalla testillä saadaan tieto myös influenssasta ja rsv:stä. Näytteenotossa sairaanhoitaja Johanna Kortessalo.

Koronanäytteenottoa suunnataan jatkossa entistä enemmän infektio-oireisille sairaala- ja laitospotilaille, tiedottaa Satakunnan hyvinvointialue. Lisäksi testataan sellaisia riskiryhmien potilaita, joille harkitaan suunnattua koronan tai influenssan lääkehoitoa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden laajasta testaamisesta luovutaan. Infektio-oireiselle sote-henkilökunnalle suositellaan kotitestin tekemistä. Tiedotteen mukaan sen positiivista tulosta voi pitää luotettavana.

Akuuttien hengitystieoireiden aikana työntekijöiden tulee välttää kontaktia potilaisiin ja riskiryhmien asukkaisiin sekä muihin työntekijöihin. Jos oireet ovat hyvin lievät ja kotitesti on negatiivinen, voidaan työskennellä hyvää käsihygieniaa noudattaen ja FFP2/3-suojainta käyttäen.

Henkilökunnan maskin käyttöä jatketaan tiedotteen mukaan edelleen aikuisten somaattisilla osastoilla, päivystyspoliklinikalla ja ikääntyneiden ja muiden riskiryhmiin kuuluvien asumispalveluissa ja kotihoidossa. Lisäksi henkilökunta käyttää suu-nenäsuojusta lasten teho-osastolla ja tehovalvonnassa potilaiden lähihoidossa.

Maskin käytöstä oireettomien potilaiden lähihoidossa tullaan luopumaan, kun epidemiakausi rauhoittuu.

Riskiryhmään kuuluville potilaille suositellaan edelleen kertakäyttöisen suu-nenäsuojaimen käyttöä terveydenhuollossa asioidessa. Jos olet tulossa suunnitellulle käynnille sairaalaan ja sinulla on akuutteja hengitystieinfektion oireita, ole puhelimitse yhteydessä hoitoyksikköön ennen sairaalaan tuloa.

Vierailijoiden suositellaan käyttävän kertakäyttöistä suu-nenäsuojusta vieraillessaan potilashuoneissa aikuisten somaattisilla vuode-, valvonta- ja teho-osastoilla tai päivystyspoliklinikalla.

Maskia ei tarvitse käyttää käytävillä, yleisissä aulatiloissa tai ajanvarauspoliklinikoilla.

Iäkkäiden hoivapalveluissa vierailijoiden suositellaan edelleen käyttävän maskia niissä tiloissa, joissa on koolla useita asukkaita. Oman läheisen yksityisissä tiloissa noudatetaan iäkkään ihmisen tahtoa suojaimen käytöstä.

Lue lisää: Vuodenvaihteen epidemiat hiipumassa, uudet tuloillaan – Näitä tauteja on nyt liikkeellä Satakunnassa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut