Korona kuormittaa edelleen useissa hoitolaitoksissa – ”Koronan osuus tilastoissa korostuu, vaikka se ei olisikaan kuolemaan johtava syy”

Neljänsiä rokotuksia tullaan todennäköisesti tarjoamaan pääasiassa työterveyshuoltojen kautta.

Kuvituskuva Porin Maantienkadun koronanäytteenotosta.

11.11. 18:34

Satakunta

Koronatapauksia on Satakunnassa paljon, mutta sairaalakuormitus on kääntynyt laskuun, kerrotaan Satakunnan alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän (ATTR) tiedotteessa.

Terveyden- ja sosiaalihuoltoa kuormittavat kuitenkin edelleen lukuisat hoitolaitosten ja osastojen epidemiat. Hoivakotiepidemioita on tällä hetkellä useammassa yksikössä Raumalla, yhdessä yksikössä Eurajoella ja Porissa ja viimeisimmän tiedon mukaan myös Huittisissa.

Pääsääntöisesti hoivayksiköiden epidemiatilanne näyttää kuitenkin ATTR:n mukaan olevan rauhoittumassa.

Satasairaalassa oli perjantaiaamuna osastohoidossa yhteensä 9 koronapositiivista potilasta. Neljällä heistä koronavirusinfektio on sairaalahoidon varsinainen syy, muilla kyse on sivulöydöksestä, jonka vuoksi tarvitaan kuitenkin eristys- ja varotoimia.

Terveyskeskusten vuodeosastolla oli perjantaiaamuna hoidossa yhteensä 54 koronapositiivista potilasta, joista 22 koronainfektion vuoksi.

Koronainfektioon liittyviä kuolemia on Satakunnassa koko epidemian aikana kirjattu 194, joista 77 perusterveydenhuollossa ja 86 pitkäaikaishoidossa.

ATTR muistuttaa tiedotteessaan, että koronakuolemien määrä ei Suomessa kerro koko totuutta epidemian tilasta. Tämä johtuu siitä, että Suomessa otetaan erittäin aktiivisesti näytteitä iäkkäiden hoivayksiköissä hyvin lievienkin koronaoireiden vuoksi.

”Koronakuolemiksi rekisteröityvät kaikki kuolemat, jotka tapahtuvat 30 vuorokauden sisällä positiivisesta koronatestistä. Koronan osuus tilastoissa korostuu, vaikka se ei olisikaan kuolemaan johtava syy.”

Tartuntatautirekisterin perusteella kahden viimeisen täyden viikon aikana Satakunnassa on varmistettu 1 037 uutta koronatapausta. Todellinen ilmaantuvuus on selvästi korkeampi, sillä näytteitä otetaan vain pienestä osasta tapauksia.

Satakunnassa otetaan koronavirusnäytteitä hiukan keskimääräistä enemmän.

ATTR:n mukaan suomalaisten suoja vakavaa infektiota vastaan on hyvä. Käytettävissä olevat rokotteet tuovat kuitenkin vain osittaisen, 2–3 kuukautta kestävän, suojan tartuntaa vastaan. Tämä tieto on vahvistunut myös varianttirokotteiden osalta useissa kahden viime viikon aikana julkaistuissa tieteellisissä tutkimuksissa.

Riskiryhmiin kuuluvat voivat edelleen käyttää maskia. Lisäksi ATTR muistuttaa tiedotteessaan maskien käytöstä sairaaloissa ja hoivalaitoksissa vierailijoita.

Riskiryhmien tehosterokottaminen etenee tiedotteen mukaan hyvin. Suomi pärjää hyvin kansainvälisessä rokotuskattavuusvertailussa neljännen ja viidennen rokotuksen osalta.

Hallituksen koronaministerityöryhmä on tehnyt linjauksen tarjota neljättä koronarokotetta kaikille aikuisille. Ennen rokotusten laajentamista asiasta odotetaan sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjettä.

ATTR:n mukaan neljänsiä rokotuksia tullaan todennäköisesti tarjoamaan pääasiassa työterveyshuoltojen kautta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut