THL suosittelee yhtä tehostetta variantti­rokotteella niille, joilla vakavan korona­­taudin riski on perusterveitä suurempi

Vaikka tartuntojen määrä on kasvanut, ollaan vielä kaukana kevään huippuluvuista. THL:n mukaan tulevaan syksyyn ja talveen varaudutaan tarjoamalla yli 65-vuotiaille, täysi-ikäisille riskiryhmäläisille ja 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille uutta tehosterokotusta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL piti pitkästä aikaa tiedotustilaisuuden koronatilanteesta torstaina 29. syyskuuta.

29.9. 8:51

Kaikille 65-vuotiaille, 18-vuotta täyttäneille riskiryhmäläisille ja 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteiselle suositellaan nyt yhtä koronarokotusannosta varianttirokotteella. Aiempia annettuja rokoteannoksia tai sairastettua tautia ei lasketa.

Varianttirokotuksella tarkoitetaan rokotteita, joita on mukautettu uusia omikronin variantteja vastaavaksi. Kyseessä on eräänlainen kausirokote, joka annetaan syystalvella niille, joilla vakavan taudin riski on perusterveitä suurempi.

Kunnat tiedottavat rokotusaikataulusta myöhemmin. Varianttirokotetta suositellaan annettavaksi samaan aikaan influenssarokotuksen kanssa marras–joulukuussa. Rokotuksen voi antaa aikaisintaan kolmen kuukauden päästä edellisestä rokotuksesta tai sairastetusta taudista.

Suosituksista tiedottivat THL sekä sosiaali- ja terveysministeriö (STM) torstaina. Lisäksi kuultiin katsaus varautumisesta epidemiatilanteen kehittymisestä syksyn ja talven aikana. Tilannekatsauksessa olivat mukana osastopäällikkö Taneli Puumalainen STM:stä sekä asiantuntijalääkäri Anniina Virkku ja ylilääkäri Tuija Leino THL:stä.

Mikä?

Rokotussuositukset

Suositukset muuttuvat

Kaikille 65-vuotiaille, 18-vuotta täyttäneille riskiryhmäläisille ja 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteiselle suositellaan nyt yhtä rokotusannosta varianttirokotteella, jonka kunnat tarjoavat mahdollisesti influenssarokotuksen yhteydessä.

Suositukset säilyvät entisellään

Perusterveet, alle 60-vuotiaat aikuiset: Kolme rokotusta tai kaksi rokotusta ja sairastettu koronatauti.

Perusterveet 60–64-vuotiaat: Neljä annosta tai kolme annosta ja sairastettu tauti.

12–17-vuotiaat riskiryhmiin kuuluvat lapset: Kolme annosta, sairastettu tauti lasketaan yhdeksi rokotteeksi.

12–17-vuotiaat, jotka eivät kuulu riskiryhmiin: Kaksi annosta, sairastettu tauti lasketaan yhdeksi annokseksi.

5–11-vuotiaat riskiryhmiin kuuluvat: Kaksi annosta, sairastettu tauti lasketaan yhdeksi annokseksi. Myös muille 5–11-vuotiaille tarjotaan kahta annosta.

Uudet variantit läpäisevät rokotussuojan helpommin

Omikronin uudet variantit pääsevät edellisiä variantteja paremmin rokotusten ja jo sairastetun taudin tuoman immuniteetin läpi. Tartunnat lisääntynevät talvea kohti. THL:n mukaan rokotuksista ja tartunnoista saatu yhteisimmuniteetti tuottaa parhaan suojan vakavaa tautia vastaan.

Tautitaakka voi kuitenkin nousta aalloittain syksyn ja talven aikana, ja Suomessakin on varauduttava epidemiatilanteen vaikeutumiseen. THL:n tietojen mukaan 27. syyskuuta sairaalahoidossa oli 749 ihmistä, joilla oli todettu koronavirustartunta. 340 heistä oli sairaalassa ensisijaisesti koronan vuoksi.

Pandemian alkuun verrattuna yhä harvempi tulee sairaalaan suoranaisesti hengitystieoireiden takia. Enemmän covid-19-tartuntoja todetaan nykyisin sivudiagnooseina muiden sairauksien yhteydessä.

Noin joka kahdeksas ihminen voi saada koronavirustaudista pitkäkestoisia oireita. Puumalaisen mukaan on todennäköistä, että omikron-variantissa on pienempi riski sairastua pitkäaikaiseen koronavirustautiin.

THL:n ylilääkäri Tuula Hannila-Handelberg sanoi tiistaina (27.9.) Helsingin Sanomien haastattelussa, että ”lähtökohtaisesti on palattu normaaliin arkeen”. Koronaan sairastuneelle riittää yleensä yksi oireeton päivä, ennen kuin voi palata töihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut