Satakunnassa aloitettiin antamaan viidensiä koronarokotuksia

Porin perusturva aloitti perjantaina viidensien koronarokotusten antamisen riskiryhmään kuuluville. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee viidensiä tehosteannoksia niille 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt.

Porin perusturva aloitti viidensien koronarokotusten antamisen perjantaina. Terveydenhoitaja Ulla Räisänen antoi maanantaina neljännen rokotteen porilaiselle Mirja Salmelle. Mirja Salmi pääsi ilman ajanvarausta rokotukseen tällä kerralla viidessä minuutissa, kun kolmanteen rokotukseen viime joulukuussa hän jonotti puolitoista tuntia.

20.6. 18:00

Pori

Porin perusturva on aloittanut viidensien koronarokotteiden antamisen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee viidensiä tehosteannoksia niille 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt.

”Viidensien koronarokotusten antaminen aloitettiin perjantaina. Pääasiassa rokotamme Porin nuorisotalolla, mutta myös Merikarvian ja Lavian terveysasemille pääsee ajanvarauksella”, kertoo Porin perusturvakeskuksen osastonhoitaja Anna-Maija Heikkilä.

Heikkilän mukaan rokotuskattavuus on Porin perusturvan alueella melko hyvä.

”80-vuotiaiden ikäryhmästä noin 60 prosenttia on ottanut neljännen rokotteen. Se on oikein hyvä lukema. Samoin 75-79-vuotiaiden rokottaminen on edennyt hyvin.”

Huolimatta muutamista ruuhkahuipuista, kevään rokotustahti on ollut tasaista. Heikkilä ei usko ajanvarauksen ruuhkautuvan kesälläkään.

”Viidensien annosten kohderyhmä on varsin pieni. Toisaalta tietysti näin kesän kynnyksellä esimerkiksi matkustamiseen valmistautuvat ovat alkaneet ottaa ensimmäisiä, toisia ja kolmansia rokotuksia, mikä voi hetkellisesti lisätä ruuhkaa.”

Myös Raumalla on aloitettu viidensien rokotusten antaminen. Terveyspalvelujen ylihoitaja Satu-Terhi Kanervan mukaan rokotekattavuus on hyvällä tasolla. Yli 18-vuotiaista ensimmäisen annoksen on hakenut 90,5 prosenttia ja toisen annoksen 88,7 prosenttia. Yli 80 vuotta täyttäneiden, neljännen rokotteen hakijoiden keskiarvo on Raumalla aavistuksen muuta maakuntaa korkeampi.

”Erityisesti ikäihmiset ovat hakeutuneet hyvin rokotuksiin, mikä on tietysti hieno juttu. Kokonaisuudessaan rokotteita on haettu hyvin”.

Kesä tuo muutoksia palveluihin

Rokotteita annetaan Porin nuorisotalolla vielä kesäkuun loppuun asti. Heinäkuun alusta alkaen koronarokotuksia saa perusturvan alueella Itä-Porin lähipalvelukeskuksessa. Itä-Porin rokotuspiste toimii vain ajanvarauksella maanantaista keskiviikkoon.

Myöskään ajanvaraustekstiviestejä kolmansille rokoteannoksille ei lähetetä enää 20.6. jälkeen. Jatkossa kaikki ajanvaraukset tapahtuvat puhelimitse.

Raumalla on voinut hakea koronarokotteita kolmena arkipäivänä viikossa. Heinäkuusta alkaen rokotuspäiviä on viikossa enää yksi. Rokotukseen pääsee ilman ajanvarausta.

Uutista korjattu kello 20.28. Viidennet koronarokotukset aloitti perjantaina Porin perusturva, ei Satakunnan sairaanhoitopiiri kuten osassa tekstiä väitettiin.

Mistä kyse?

Viidennet koronarokotukset

  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee viidensiä tehosteannoksia niille 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt.

  • Tehosteannoksen saa, kun neljännestä annoksesta on kulunut vähintään 4–6 kuukautta.

  • Voimakkaasti immuunipuutteisiksi katsotaan henkilöt, joilla on jokin seuraavista sairauksista tai tiloista:

– Elinsiirto

– Kantasolusiirto

– Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos

– Immunosuppressiivinen syöpähoito

– Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä

– Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta

– Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV

– Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila

Lähde: THL.fi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut