Koronaepidemia yhä voimissaan Satakunnassa, mutta talttumassa – sairaalahoidon tarve vähentynyt

Iäkkäiden hoivakodeissa koronavirusinfektiota potevia kuluvalla viikolla 59.

Huhtikuun viimeisellä viikolla Satakunnassa otettiin runsaat 2 300 koronatestinäytettä, joista positiivisia oli 23 prosenttia. Positiivisten näytteiden osuus on laskusuunnassa ja antaa viitteitä epidemian laantumisesta.

6.5. 18:31

Satakunta

Koronaepidemia on hellittämässä Satakunnassa, mutta epidemia on edelleen voimissaan ja sairastuneita on yhä paljon. Ilmaantuvuusluvut osoittavat kuitenkin kaikissa maakunnan kunnissa alenevaa suuntaa.

Satakunnan alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän (ATTR) ajankohtaiskatsauksen mukaan sairaalahoitoa tarvitsevien määrä on vähentynyt.

Huhtikuun viimeisellä viikolla erikoissairaanhoidossa alkoi yhteensä 21 Covid-19 -positiivista hoitojaksoa, joista kymmenen oli hoidossa ensisijaisesti koronavirusinfektion seurauksena. Kuluvalla viikolla on alkanut kymmenen uutta vuodeosastohoitojaksoa. Tehohoidossa ei ollut yhtään potilasta koronainfektion vuoksi.

Terveyskeskusten vuodeosastoilla oli toukokuun ensimmäisen viikon päättyessä yhteensä yhdeksän potilasta. Koronaepidemia kuormittaa merkittävimmin hoivakotiyksiköissä, joissa oli 59 koronainfektiota potevaa asukasta.

Maakunnan tartuntatautien työryhmä korostaa edelleen rokotussuojasta huolehtimista ja suojatoimia erityisesti riskiryhmiin kuuluville. Tartunta voi johtaa vakavaan koronasairauteen rokottamattomilla, perussairauksia potevilla ja korkeassa iässä olevilla. Hyvän turvan vakavaa tautia vastaan antaa vain täysi ja suositusten mukaisesti tehostettu rokotussuoja.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) laajensi suositusta neljänsien rokotteiden antamisesta koskemaan iäkkäitä, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä tai jotka eivät selviä kotona yksin ilman apua.

Aiemmin neljättä rokotusta on suositeltu jo 12 vuotta täyttäneille vakavasti immuuni-puutteisille, 80 vuotta täyttäneille ja kaikille hoivakodeissa asuville iäkkäille.

Tartuntatautirekisterin perusteella koronan 14 vuorokauden ilmaantuvuus oli viikon päättyessä 642 / 100 000 asukasta. Koska vain osa tapauksista todetaan terveydenhuollon testeillä, on todellisia tautitapauksia merkittävästi enemmän.

Kaikissa maakunnan kunnissa ilmaantuvuus on alittanut 1 000 tapauksen rajan 100 000 asukasta kohti.

Työryhmän ajankohtaiskatsauksen mukaan Porin Luotsinmäen puhdistamon jätevesinäytteiden virusmäärän on ollut edelleen korkealla tasolla toukokuun ensimmäisellä viikolla. Suunta on kuitenkin laskeva.

Koronaan sairastunut erittää virusta noin kolmen viikon ajan, ja tästä päätellen epidemia on laantumassa.

Maski ja etäisyys yhä hyödyksi

Omikron-aallon rauhoittumisesta huolimatta alueellinen työryhmä muistuttaa ja suosittaa tartunnoilta suojautumisesta, vaikka yleinen maskisuositus on poistunut.

Työryhmä toteaa, että työnantajan ohjeen perusteella sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön välisissä kontakteissa maskin käytöstä voidaan nyt luopua, mutta potilas- ja asiakastiloissa suositus jatkuu.

Satakunnassa noudatetaan THL:n viitoittamaa käytäntöä, jonka mukaan yleinen maskisuositus on poistunut lukuun ottamatta seuraavia tilanteita:

•julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, kun hakeudutaan koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin

•jos on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä

•jos tietää altistuneensa koronavirukselle (esim. perheessä on todettu tartuntoja) ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä.

Oireisille suositellaan aina ensisijaisesti kotona pysymistä oireiden väistymiseen saakka.

Lisäksi Satakunnassa maskin käyttöä suositellaan edelleen seuraavasti:

•Terveydenhuollon kaikissa toimipisteissä (sairaalat, terveyskeskukset, vastaanotot) niissä tiloissa, joissa liikkuu potilaita.

•Ympärivuorokautisen hoivan tiloissa, joissa liikkuu asukkaita, asiakkaita tai heidän läheisiään.

•Kotihoidossa sekä riskiryhmien sosiaalihuollon avopalveluissa.

Alueelliset suositukset Satasairaalan nettisivuilta: www.satasairaala.fi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut