THL:n suositus neljänsistä korona­rokotteista laajenee, mutta ”kesää voi odottaa hyvillä mielin”

Suosituksen laajentamisen tavoitteena on suojata terveydeltään heikoimpia. Tuoreiden tutkimusten mukaan suomalaisista noin 30 prosenttia suomalaisista on sairastanut koronan.

5.5. 9:20 | Päivitetty 5.5. 12:30

Kesästä odotetaan melko rauhallista, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuus­osaston johtaja Mika Salminen torstaisessa koronaviruksen tilannekatsauksessa.

”Perusviesti on se, että kesää voi odottaa hyvillä mielin. Se, miten nopeasti tilanne syksyllä muuttuu, jää nähtäväksi.”

Vuonna 2021 tapausmäärät kasvoivat syksyllä melko nopeasti, Salminen muistuttaa.

”Olemme vielä vasta kolmannessa pandemiavuodessa, ja tasoittuminen normaaliin kesä- ja talvisykliin saattaa viedä jonkin aikaa vielä. Me emme pysty vielä täysin syksyn tilannetta ennustamaan.”

THL:n ja Helsingin yliopiston tuoreiden tutkimusten mukaan suomalaisista noin 30 prosenttia suomalaisista on sairastanut koronan. Tulokset ovat vasta alustavia, eikä niitä ole vertaisarvioitu.

Suomessa iso osa väestöstä on moniin muihin maihin verrattuna pelkästään rokotteiden tuoman suojan varassa, joten koronavirustilanne saattaa heiketä jälleen aiemmin syksyllä ja lisätä tartuntoja jonkin verran myös kesällä, sanoo Salminen.

THL laajentaa suositustaan neljänsistä koronarokotteista. Tähän saakka neljättä annosta oli suositeltu yli 80-vuotiaille, hoivakodeissa asuville ja 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille.

Nyt THL suosittelee, että kunnat tarjoavat neljännen rokoteannoksen myös niille iäkkäille, jotka ovat kotihoidon tai omaishoidon piirissä sekä niille iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet ja jotka eivät selviä yksin kotona.

Torstaina annettu suositus perustuu koronaepidemian ja rokotteiden suojatehon seurantatietoihin sekä Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (Krar) lausuntoon.

”Tämä ei itseasiassa ole mitenkään suuri laajennus aikaisempaan suositukseen neljänsistä rokoteannoksista”, kommentoi THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio tiedotustilaisuudessa.

Uudella suosituksella pyritään siihen, että kotona asuvat henkilöt, jotka rinnastuvat terveydentilaltaan hoivakodissa asuviin iäkkäisiin, pystyvät jatkossakin asumaan kotona. Pelkona on Kontion mukaan se, että infektiot voivat viedä iäkkäitä sairaalahoitoon, josta he eivät enää pysty kuntoutumaan ja pääsemään kotiin.

”Koronarokotuksen osalta pyritään siihen, että estetään lieviäkin infektioita.”

Kaiken kaikkiaan koronatilanne on Suomessa rauhoittumassa.

”Tapausmäärät ovat viidettä viikkoa laskussa Suomessa. Toki testaus on vähentynyt, mutta samaan aikaan testipositiivisuus on laskussa, niin voidaan olla aika rauhallisin mielin siitä, että tämä kuvaa myös todellista trendiä”, kertoi Salminen.

Ilmaantuvuuden lasku näkyy Salmisen mukaan kaikissa ikäryhmissä ympäri Suomea.

Myös sairaalahoidon kuormitus on laskusuunnassa. Viimeisen kahden viikon aikana aikana erikoissairaanhoitoon tuli yhteensä runsaat 600 uutta koronapotilasta. Uusien koronapotilaiden määrä laski huhtikuussa, jota ennen potilaita tuli hoitoon kahden viikon ajanjaksolla yli 800.

Lisäksi tehohoidon tarve on kääntynyt maaliskuun jälkeen laskuun. Viikkojen 16–17 aikana tehohoitoon tuli 38 uutta koronapotilasta, kun kahdella edeltävällä viikolla tehohoitoon päätyi 58 uutta koronapotilasta.

Keskiviikkona 4. toukokuuta sekä teho-osastoilla että muilla erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla olevista koronapotilaista yli 40 prosenttia oli hoidossa ensisijaisesti muun syyn kuin koronavirustaudin vuoksi.

Vanhat ohjeet järkevästä käsihygieniasta ja maskin käytöstä etenkin ruuhkatilanteissa ovat edelleen voimassa.

”Ennen kaikkea täysi rokotussuoja on paras konsti tämän hetken tiedon mukaan siihen, miten vältymme vakavalta taudilta”, kertoi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) johtava asiantuntija Tuija Kumpulainen.

Päivitetty kauttaaltaan 5.5.2022 kello 12.29.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut