Luotsinmäen jäteveden virusmäärät pysyneet korkealla tasolla helmikuun puolivälistä saakka

Tuoreimman jätevesinäytteen mukaan viemärivedessä oli 200 miljoonaa koronaviruksen rna-kopiota jokaista viemäriverkoston piirissä olevaa henkilöä kohti vuorokaudessa.

Kuvassa Porin veden vt. laitospäällikkö Teppo Tapiainen Luotsimäen keskuspuhdistamolla.

8.4. 13:40 | Päivitetty 12.4. 13:16

Luotsinmäelle johdettavasta jätevedestä analysoitava koronaviruksen rna-kopioiden määrä on kääntynyt tuoreimman mittauksen valossa uudelleen nousuun.

Kahtena edellisenä näytteenottoajankohtana, 20.–21. ja 27.–28. maaliskuuta, viruksia oli jätevedessä 100 miljoonaa jokaista viemäriverkoston piirissä olevaa henkilöä kohti vuorokaudessa. Tuoreimmasta, 3.–4. huhtikuuta otetussa näytteessä luku oli tuplaantunut 200 miljoonaan.

14. helmikuuta virusmäärä yhtä henkilöä kohti käväisi 300 miljoonassa, mikä on tähänastinen ennätys.

Yksittäisen mittauksen perusteella tilanteen kehittymisestä ei voi kuitenkaan tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Yksittäisen näytteen tulokseen liittyy varsin suuri mittausepävarmuus, eikä THL pidä virusmäärän vaihtelua 100:n ja 300 miljoonan viruskopion välillä vielä merkittävänä muutoksena.

Johtava asiantuntija Tarja Pitkänen THL:stä kertoi aiemmin Satakunnan Kansalle, että jätevesiseurannan viikkoraportissa kiinnitetään yksittäisiä mittauksia enemmän huomiota viiden viikon mittaiseen trendiin.

Luotsinmäellä virusmäärät ovat pysyneet korkealla tasolla helmikuun puolivälistä saakka. Maaliskuun 14. päivä viiden viimeisimmän mittaustuloksen liukuva keskiarvo oli 220 miljoonaa, 21. päivä 200 miljoonaa ja 28. päivä 160 miljoonaa. Uusimman mittauksen jälkeen viiden viikon trendi on nyt samat 160 miljoonaa, mitä se oli viikkoa aiemminkin.

Luotsinmäen keskuspuhdistamoon johdetaan jätevesiä Porista, Ulvilasta, Nakkilasta, Harjavallasta, Eurajoelta ja Euran Kiukaisista.

Alla olevasta grafiikasta näet laboratoriovarmistettujen koronatartuntojen määrän kehityksen Satakunnassa.Ne eivät kuitenkaan anna enää todellista kuvaa tartuntojen määrästä, sillä suurta osa tartunnoista ei enää varmisteta virallisilla testeillä.

Päivitetty 12.4. kello 13.08: Muutettu otsikkoa ja lisätty maininta, että yksittäisen näytteen tulokseen liittyy varsin suuri mittausepävarmuus, eikä THL pidä virusmäärän vaihtelua 100:n ja 300 miljoonan viruskopion välillä merkittävänä muutoksena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut