Maskien käyttö saattaakin jatkua busseissa, todellinen tartuntamäärä voi olla jopa viisinkertainen – THL:n Salminen: ”Päätettiin ottaa pieni tenkkapoo”

THL saattaakin jatkaa maskisuositustaan. Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mielestä maskisuositus voisi hyvin jatkua vielä huhtikuun loppuun.

15.3. 9:54 | Päivitetty 15.3. 11:35

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tekee uudelleenarviointia maskisuosituksen keventämisestä. Maskisuositus saattaa sittenkin jatkua.

Terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen kertoi viime viikon koronavirus­tilannekatsauksessa, että maskisuositusta ollaan keventämässä viikolla 11. Salminen lupaili tuolloin, että uuden suosituksen myötä maskinkäyttö jäisi enemmän ihmisen oman harkinnan varaan.

Tiistaina THL:n viestinnästä kerrottiin, että tartuntaluvut, sairaalassa koronaviruksen vuoksi olevien määrä ja koronakuolemien määrät eivät kenties sallikaan suosituksen keventämistä. Luvut eivät ole kohentuneet tarpeeksi.

Salminen viestitti tiistaina Helsingin Sanomille, että pääsyy suosituksen jatkamiselle on se, että THL:n tiedot eivät olleet aiemmin ajan tasalla. Rekistereissä ja seurantajärjestelmissä on ollut isoja teknisiä ongelmia useamman viikon.

Kun viiveet saatiin korjattua, tilanne näyttikin vähemmän valoisalta kuin vielä pari päivää sitten, Salminen kertoo.

”Päätettiin ottaa pieni tenkkapoo, jotta nähdään mihin suuntaan [kehitys] kääntyy.”

THL suosittelee tällä hetkellä maskin käyttämistä kaikissa julkisissa sisätiloissa sekä joukkoliikenteessä koko maassa.

Todellinen koronavirus­tartuntojen määrä voi olla pcr-testeillä todettuihin tartuntoihin nähden viisinkertainen, arvioi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

”THL:n jätevesiseurannan mukaan tartuntamäärät ovat ihan tässä viime viikon aikana kääntynyt nousuun.”

Hus-alueella tehdään vuorokaudessa noin 4 000 koronatestiä. Viime viikolla positiivisten osuus testeistä oli puolet.

”Se on korkein luku, jonka epidemian aikana muistan nähneeni”, Lehtonen sanoo.

Hän huomauttaa, että testauskriteerit ovat Hus-alueella tiukat. Kriteerejä ei kuitenkaan tule hänen mukaansa höllentää.

Kahden viime kuukauden ajan testaus on rajoittunut riskiryhmäläisiin ja oireisiin rokottamattomiin. Lisäksi muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia testataan pcr-testeillä.

Myös sairaalahoidossa olevien määrä on kääntynyt pieneen nousuun Husin sairaaloissa ja Helsingin terveyskeskuksissa.

”Kokonaiskuva sairaalahoidon kuormituksesta ja tehohoidosta on, että tällä hetkellä tilannetta kestetään. Huhtikuusta alkaen ennakoimme, että tilannetta hankaloittaa koronatilanne ja ennakoidut työtaistelut sekä Ukrainasta tulevat, mahdollisesti hoitoa tarvitsevat pakolaiset.”

Lehtosen mielestä maskisuositus voisi hyvin jatkua vielä huhtikuun loppuun.

Syitä tartuntojen ja sairaalahoidon tarpeen nousulle on Lehtosen mukaan ainakin neljä: rajoitusten poistaminen, riskiryhmän kolmannen rokoteannoksen tehon hiipuminen tartuntaa vastaan, ihmisten varovaisuuden väheneminen ja omikronmuunnoksen BA.2-alavariantti. Variantti nousi viime viikolla Hus-alueella valtavirukseksi.

Variantin aiheuttama tauti on tiedettävästi hyvinkin samankaltainen kuin ensimmäinen omikronmuunnoksen BA.1 aikaansaama. Erona on, että varianttia on arvioitu vieläkin tartuttavammaksi.

BA.2.-tartunnan voi saada ensimmäisen omikronmuunnoksen aiheuttaman taudin päälle. Riski koskee etenkin iäkkäitä ja riskiryhmäläisiä, sillä heidän immuniteettinsa on verrattain heikompi.

Tämä saattaa pitkittää epidemia-aaltoa pidempään keväälle, Lehtonen arvioi.

Lehtosen mielestä maskisuositus voisi hyvin jatkua vielä huhtikuun loppuun – itse hän ainakin aikoo yhä käyttää maskia. Maskia on Lehtosen mukaan hyvä käyttää julkisessa liikenteessä ja tilanteissa, joissa on paljon koolla ihmisiä.

”Infektiolääkäreiden mielipide on se, että kun rajoitustoimet poistuvat, henkilökohtaisilla suojaustoimenpiteillä tulee olemaan isompi merkitys. Eli pitäisi jaksaa käyttää maskia, pitää etäisyyksiä ja käyttää käsidesiä. Sillä estämme sen, ettei tilanne aivan räjähdä.”

Uutinen päivitetty Salmisen ja Lehtosen osuuksilla 15.3. kello 11.35.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut