Koronaepidemian huippu Satakunnassa todennäköisesti ohi, mutta terveydenhuolto yhä kuormittunut

Satakunta täyttää yhä koronaviruksen leviämisalueen kriteerit yhtä lukuun ottamatta.

Rokotukset ovat avainasemassa koronapandemian nujertamisessa, toteaa Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä ATTR.

4.3. 20:36

Rokotukset ovat edenneet hyvin Satakunnassa, mutta muuten Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) totesi perjantaina, että maakunta on edelleen vankasti koronaviruksen kynsissä.

Ilmaantuvuus

Viruksen virallinen ilmaantuvuus Satakunnassa on korkea (1 343 tapausta/100 000 asukasta/14 vrk). Kuitenkin enää pieni osa positiivisista tuloksista saadaan PCR-testeillä, joista 30 prosenttia oli positiivisia viikolla 9.

ATTR arvioi ilmaantuvuusluvun todellisuudessa 3–4 kertaa isommaksi. Tartuntoja on runsaasti joka puolella Satakuntaa ja altistua voi edelleen missä tahansa.

Terveydenhuolto

Terveydenhuollossa tilanne on vaikein koko epidemian aikana perusterveydenhuollossa ja hoivakodeissa.

Satasairaalassa oli perjantaina 21 koronapositiivista potilasta, joista seitsemän koronan takia ja 14 ensisijaisesti muusta syystä. Teho-osastolla oli vain yksi koronapotilas. Vaikeaa koronainfektiota sairastavien määrä on laskussa.

Terveyskeskuksen vuodeosastoilla oli perjantaina 66 koronapotilasta, joista noin 60 prosenttia pääasiassa koronan vuoksi. Satakunnan hoivakodeissa on tiettävästi ainakin 185 koronavarotoimin hoidettavaa asukasta.

Koko epidemian aikana Satakunnassa on ollut ensisijaisesti koronaviruksen takia osastohoidossa 311 potilasta ja tehohoidossa 45 potilasta.

Jätevedet

Luotsinmäen puhdistamon jätevesiseurannassa virusmäärä on yhä korkea. Seuranta kertoo noin kahden viikon takaisen tilanteen, sillä virusta erittyy parisen viikkoa sairastumisesta.

Kuolemat

Satakunnassa koronakuolemia on kirjattu kaikkiaan 93 kappaletta, joista 69 perusterveydenhuollossa tai hoivayksiköissä.

Rokotuskattavuus

Satakunnan väestöstä 88,6 prosenttia on saanut ensimmäisen koronarokotteen, 86,5 prosenttia toisen ja 62,7 prosenttia kolmannen. Rokotustahti on hidastunut kuten muuallakin Suomessa.

Suositukset

Satakunnan ATTR suosittaa, että laajaa maskisuositusta noudattavat yhä kaikki 12 vuotta täyttäneet tai vanhemmat. Kouluissa suositus koskee lapsia viidesluokkalaisista ylöspäin.

Kansallista linjausta etä- ja lähityön yhdistämisestä siinä missä mahdollista suositellaan noudattamaan.

Tartuntatautilain pykälä tilaisuuksien järjestäjien vastuusta tarjota mahdollisuus käsien puhdistamiseen ja riittävien etäisyyksien pitämiseen on yhä voimassa.

ATTR näkee, että maaliskuun aikana koronaepidemia rauhoittunee Satakunnassa vähitellen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut