Satakunnan loppuvuoden 2021 koronarajoitukset kootusti - Koronainfo - Satakunnan Kansa

Sisäliikuntapaikat kiinni ja tapahtumat tauolla, päiväkaljalle tai jumalanpalvelukseen pääsee – tässä Satakunnan voimassa olevat rajoitukset kootusti

Tapahtumien ja yleisötilaisuuksien rajoitukset ovat tällä tietoa voimassa vuoden loppuun, mutta jatkuvat todennäköisesti alkuvuoteen.

Noormarkun urheilutaloa on käytetty esimerkiksi pop-up-rokotuspaikkana lokakuussa. Tällä hetkellä urheilutalot on suljettu liikunnalta.

24.12.2021 12:00

Lounais-Suomen aluehallintovirasto kielsi Satakunnassa kaikki sisätiloissa ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset päätöksellään 23. joulukuuta. Samalla suljettiin laajasti myös muun muassa liikunta- ja urheilutilat.

Koronarajoitukset saavat todennäköisesti jatkoa vielä vuodenvaihteen jälkeenkin.

”Pidän jatkumista erittäin todennäköisenä”, johtaja Heikki Mäki Lounais-Suomen aluehallintovirastosta kertoi Satakunnan Kansalle joulun aatonaattona.

Valtioneuvosto tiukensi muun muassa ravintolarajoituksia ja rajavalvontaa.

Yleisötilaisuudet

Kaikki yleisötilaisuudet henkilömäärästä riippumatta ja yleiset kokoukset sisätiloissa ja ulkotiloissa ovat Satakunnan sairaanhoitopiirin alueella kiellettyjä 24.–31.12.2021 aluehallintoviraston päätöksellä. Rajoituksista ei voi vapautua käyttämällä koronapassia.

Yleisötilaisuuksia ovat esimerkiksi konsertit, teatteri- ja elokuvateatterinäytökset, markkinat, urheiluottelut (jos paikalla on yleisöä).

Suljettavat tilat

Aluehallintovirasto on määrännyt suljettavaksi kaikki yleisölle avoimet tai rajatun asiakas- ja osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetut liikunta-, urheilu-, huvi- ja virkistystoiminnan asiakas-, osallistuja- ja odotustilat Satakunnassa 24.–31.12.2021.

Suljettaviksi määrättyjä tiloja ei ole mahdollista ottaa käyttöön koronapassilla. Sulkemispäätös ei kuitenkaan koske varhaiskasvatuksen ja oppilaitosten toimintaa, ammattiurheilemista, yksityis- ja perhe-elämää eikä se saa estää kansalaisten lakisääteisten palvelujen toteuttamista.

Suljettavia tiloja ovat tartuntatautilain 58 § mukaan esimerkiksi:

Liikunta- ja kuntosalit. Joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat.

Uimahallit. Yleiset saunat sekä uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat.

Harrastukset. Tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat.

Sisäleikkipaikat. Sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat.

Kauppakeskukset. Kauppakeskusten yleiset oleskelutilat on määrätty suljettaviksi pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Ravintolat

Hallituksen linjauksen mukaan ravintolat menevät jouluaattona kiinni kello 22, jolloin anniskelu päättyy kello 21. Tämän jälkeen aukioloa ei ole enää mahdollista jatkaa koronapassilla, kuten aiemmin on voinut tehdä.

Jouluaatosta alkaen ravintolat, joissa ei anniskella, eivät voi olla auki ilman koronapassia kello 18 jälkeen. Koronapassi tulee käyttöön siis myös esimerkiksi hampurilaispaikkoihin, kahviloihin ja pizzerioihin, jos ne ovat auki kello kuuden jälkeen. Ravintoloilla on oikeus edellyttää koronapassin käyttöä myös koko aukioloajan koko Suomessa.

Tiistaina 28. joulukuuta ravintolarajoituksia kiristetään entisestään niin, että anniskeluravintoloiden aukiolo päättyy kello 18 ja anniskelu kello 17. Asiakaspaikkamäärä on puolet sallitusta.

Rajoitukset ovat voimassa 20. tammikuuta asti eli noin kolme viikkoa.

Ravintolatoiminnan rajoittamisesta päättää valtioneuvosto. Aluehallintovirasto on valvova viranomainen. THL arvioi lausunnossaan tiistaina, että ravintolarajoitukset ovat tehokkain tapa hillitä pahenevaa epidemiatilannetta.

Rajavalvonta

Myös sisärajavalvonta palautetaan Suomen rajoille ensi tiistaista alkaen. Schengen-alueelta ja EU:sta tulevilta vaaditaan todistus rokotuksista tai alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta koronataudista ja alle 48 tuntia vanha koronatestitulos. Sama vaatimus tuli voimaan jo Schengen-alueen ulkopuolelta tuleville eilen.

Negatiivista testitulosta ei edellytetä Suomen kansalaisilta tai pysyvästi Suomessa asuvilta ulkomaalaisilta tai välttämättömän maahantulon vuoksi saapuvalta.

Evankelisluterilainen kirkko

Turun arkkihiippakunta on antanut seurakunnilleen ohjeet joulujumalanpalvelusten ja muiden tilaisuuksien rajoituksista loppuvuonna koronatilanteen takia.

Arkkihiippakunta ohjeistaa, että jumalanpalveluksissa, hartauksissa ja kirkollisissa toimituksissa kuten hautaan siunaaminen, avioliittoon vihkiminen ja kaste käytettävään tilaan voidaan ottaa sisälle vain kolmasosa tilan enimmäisyleisöstä.

Aluehallintoviraston antamat kokoontumisrajoitukset eivät koske uskonnollisia tilaisuuksia, vaan kyse on kirkon omilla päätöksillä seurakunnille annetuista ohjeista.

Korkeakoulut

Hallitus suosittaa, että kaikissa korkeakouluissa oltaisiin etäopetuksessa 16. tammikuuta asti. Suositus ei koske välttämätöntä lähiopetusta.

Varhaiskasvatus

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) ja THL suosittelevat, että varhaiskasvatus järjestettäisiin niin, ettei lapsiryhmiä sekoiteta tai yhdistetä. Suositus koskee myös henkilöstöä.

Rajoitukset ja suositukset

Lisätietoa rajoituksista ja suosituksista valtioneuvoston sivuilla.

Aluehallintoviraston sivut antavat paljon tulkinta- ja sovellusohjeita määräyksistä ja suosituksista.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut