Miten koronarajoitukset kiristyvät? Tässä kaikki tiistain 21.12. tilaisuudet - Koronainfo - Satakunnan Kansa

Näin tiistain suuri koronapäivä eteni: THL ja STM suosittivat koronapassin tauottamista ja Pirkanmaan koronanyrkki kahden viikon sulkua – lue tapahtumat ja taustat kootusti

Tiistai oli koronaviruspohdintojen superpäivä, sillä sen aikana pidettiin kolme tilaisuutta siitä, miten vaikeaa korontilannetta lääkitään. Päivä alkoi valtakunnallisella koronatiedotuksella, ja iltapäivällä vuorossa oli Pirkanmaan pandemiaohjausryhmän info. Päivän lopuksi hallitus aloitti pitkän neuvottelunsa koronarajoituksista. Tässä artikkelissa ovat koottuina kaikki tiistain tapahtumat ja päätökset.

Tiistaina 21. joulukuuta on odotettavissa ainakin Pirkanmaan pandemiaohjausryhmän tiedotustilaisuus, jossa puhuu johtajaylilääkäri Juhani Sand (vas.). Hallitus neuvottelee pääministeri Sanna Marinin (oik.) johdolla koronatoimista, ja myös STM ja THL pitivät viikkoinfonsa. Tilannekatsauksessa oli STM:n johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

21.12.2021 22:55

STT, Aamulehti

Vaikea koronatilanne on ajanut sairaanhoitopiirit, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja hallituksen pohtimaan, mitä toimia seuraavaksi voidaan ottaa käyttöön.

Tähän juttuun on koottu tiistain tärkeät kellonajat ja koronapohdintojen taustat.

Valtioneuvoston päätöksiä odotettiin yhä myöhään tiistai-iltana.

Suomi: Hallitus neuvottelee parhaillaan toimista

Myös hallitus neuvottelee tiistaina koronatilanteesta ja uusien rajoitustoimien tarpeellisuudesta. Huolia on viime aikoina lisännyt etenkin nopeasti leviävä omikronmuunnos. Hallituksen neuvottelut alkoivat tiistaina kello 16.

Tiistai-iltana kello 22 tiedotusta neuvottelujen tuloksista odotettiin yhä.

Julkisuuteen on kerrottu mahdollisista toimista, joilla muunnoksen leviämistä voitaisiin pyrkiä jarruttamaan.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi viikonloppuna, että hallituksen ja alueellisten viranomaisten olisi mahdollista kiristää toimia myös ilman hätäjarrun käyttöönottoa. Marin nosti esiin käytännön työkaluina muun muassa anniskelu- ja aukioloajat.

Yhtenä vaihtoehtona hän nosti koulujen joululomien pidentämisen.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan sote-ministeriryhmä jatkaa neuvotteluja tiistaina ennen hallituksen koronakokousta kello 16. Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n lausunto hätäjarrumekanismin käyttöönotosta valmistuu tiistaina.

Hallituksen piirissä on pohdittu myös uusia rajaturvallisuustoimia EU:n ja Schengen-alueen sisällä, jotta omikronmuunnoksen leviäminen hidastuisi. Esimerkiksi Tervahauta on todennut, että ennakkotestaus pitäisi ulottaa kaikkeen Suomeen tulevaan matkustamiseen.

Viime viikolla valtioneuvosto päätti, että EU:n ja Schengen-alueen ulkopuolelta saapuvilta täyden rokotussarjan saaneilta matkustajilta vaaditaan tiistaista alkaen negatiivinen testitulos ja rokotustodistus.

Hallitus tekee päätöksiä sote-ministerityöryhmän esityksen pohjalta, joka nojaa muun muassa terveysviranomaisten arvioihin tilanteen vakavuudesta. Ryhmä kokoontui neuvottelemaan uusista koronarajoituksista maanantaina yöhön saakka. Seitsemisen tuntia kestäneessä kokouksessa ei syntynyt valmista esitystä hallitukselle uusista rajoituksista. Uusia rajoituksia on joka tapauksessa tulossa.

THL ja STM suosittavat koronapassin tauottamista

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suositti hallitukselle koronpassin käytön tilapäistä keskeyttämistä mahdollisimman pian etenkin suuren tartuntariskin tapahtumissa. Passista voisi tulla mahdollisesti alueellisesti voimassa oleva.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta vahvisti tiedon Helsingin Sanomille. Korkean riskin tapahtumia ovat THL:n aiemmin julkaiseman arvion mukaan esimerkiksi ravintoloista yökerhot, baarit ja pubit sekä sisätiloissa järjestettävät konsertit ja urheilutapahtumat, kun istumapaikkoja ei ole määritelty.

THL ja STM kertoi suosituksistaan tiistaina tiedotustilaisuudessa kello 12. Kyseessä oli perinteinen viikkoinfo, joka on yleensä pidetty torstaisin, mutta on siirretty tiistaille. Tilannekatsauksessa olivat mukana johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä ja johtaja Mika Salminen THL:stä. Lisäksi kysymyksiin vastaamassa olivat osastopäällikkö Taneli Puumalainen STM:stä ja johtava asiantuntija Mia Kontio THL:stä.

Alueet vaativat tiukempia toimia

Kymmenet suomalaiset tutkijat ja asiantuntijat vaativat avoimessa kirjeessä jo maanantaina päättäjiltä kiireellisiä ja voimakkaita toimia koronaviruksen omikronmuunnoksen leviämisen ehkäisemiseksi. Kirjoittajat viittasivat tutkimustuloksiin, joiden mukaan nykyiset rokotteet toimivat heikommin omikronmuunnoksen tapauksessa.

Lisäksi esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjä totesi, että ihmisten tulisi omaehtoisesti alkaa vähentää kontaktejaan.

”Lisäksi koronapassin laittaminen tauolle ainakin vuodenvaihteen yli on tarpeen”, hän sanoi tiedotteessa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä kerrottiin tiistaina, että yleisötilaisuudet kielletään loppuvuodeksi, eikä niitä voi järjestää edes koronapassin kanssa. Myös Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu, että jos hallitus ei paina hätäjarrua, se voidaan tehdä alueellisesti.

Odotettavissa voi olla tiistaina tiukempia rajoituksia myös muiden alueiden aluehallintovirastoilta. Maanantaina muun muassa Itä-Suomen aluehallintovirasto kertoi käynnistäneensä arvioinnin rajoitusten tiukentamista Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueilla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut