Hallitus ehdottaa: Koronapassia saisi käyttää ilman rajoituksiakin - Koronainfo - Satakunnan Kansa

Hallitus ehdottaa: Koronapassia saisi käyttää ilman rajoituksiakin – Kiuru: ”Meidän pitää painaa vauhtia”

Hallituksen lakiluonnos koronapassin käytön laajentamisesta on valmistunut ja lähtenyt lausunnoille.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi perjantaina 17. joulukuuta järjestetyssä tiedotustilaisuudessa aikeista laajentaa koronapassin käyttöä. Kiurun vierellä johtaja Kari Keinänen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

17.12.2021 18:38

Hallitus on saanut valmiiksi koronapassin laajentamista koskevan lakiluonnoksen. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) järjesti asiasta perjantaina tiedotustilaisuuden.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi ministeriön infon aluksi, että sote-ministeriryhmä on käsitellyt hallituksen ehdotusta, jonka mukaan koronapassia voitaisiin käyttää myös silloin, kun rajoituksia ei ole käytössä.

”Virus lyö uusia ennätyksiä emmekä voi jäädä telineisiin”, Kiuru totesi.

Kiurun mukaan omikronmuunnos leviää 3–4 kertaa nopeammin kuin deltavariantti. Koska virus ”kiihtyy näin nopeasti”, pelkkä puolustautuminen ei Kiurun mukaan enää riitä. ”Meidän pitää painaa vauhtia.”

Lausunnoille heti

Hallituksen lakiluonnos on lähetetty perjantaina lausuntokierrokselle, joka päättyy 17. tammikuuta. Kiuru totesi, että nopeutettu lausuntoaika on suhteutettu vakavaan tautitilanteeseen.

Hallituksen esityksen luonnoksessa ehdotetaan myös, että tartuntatautilain mukaisia viranomaispäätöksiä tekevät kunnat ja aluehallintovirastot voisivat päätöksellään tietyissä tilanteissa velvoittaa toimijoita edellyttämään koronapassin esittämistä. Valtioneuvosto voisi vastaavasti säätää asiasta ravintoloiden osalta.

Tämänhetkisen lainsäädännön perusteella koronapassia voidaan käyttää vain, jos on voimassa viranomaisten määräämiä koronarajoituksia. Koronapassi on vaihtoehtoinen toimi esimerkiksi yleisömääriä tai aukioloaikoja koskeville rajoituksille.

Eduskunta käytettävissä

Laajemman käytön salliminen edellyttää runsaasti harkintaa esimerkiksi perustuslain näkökulmasta. Pääministeri Sanna Marin (sd.) totesi viime kuussa, että koronapassin käytön laajentamiseen liittyy juridisia hankaluuksia ja haasteita.

Aiemmin on viestitty, että hallitus pyrkii saamaan koronapassin laajentamista koskevan esityksen eduskunnan käsittelyyn vielä ennen joulua. Eduskunta kokoontuu vielä ensi viikolla maanantaina ja tiistaina. Lisäksi järjestetään täysistunto poikkeuksellisesti väliviikolla 28. joulukuuta.

”Olen saanut puhemiehen välittämän viestin, että eduskunta on varmasti käytettävissä. Siitä ei hallitusten esitysten säätäminen laeiksi tule jäämään kiinni”, Kiuru vastasi perjantain infossa kysymykseen siitä, kuinka pian eduskunta voisi ehdotusta käsitellä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut