Onko koronaviruksen torjunnassa otettava käyttöön kansallinen hätäjarru? STM:n strategiapäällikkö pitää ensi viikkoa ratkaisevana - Koronainfo - Satakunnan Kansa

Onko korona­viruksen torjunnassa otettava käyttöön kansallinen hätäjarru? STM:n strategia­päällikkö pitää ensi viikkoa ratkaisevana

Sairaanhoitopiireissä valitettiin jo testaamisen lisäämisestä, mutta ministeriön mukaan paikalliset viranomaiset vastaavat itse käytännön toteutuksesta.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan alueen ylilääkärien ja infektiolääkärien näkemys on, että henkilökuntaa tarvitaan nyt enemmän rokottamaan kuin testaamaan.

12.12.2021 20:24

Sosiaali- ja terveysministeriössä (STM) pidetään alkavaa viikkoa ratkaisevana sen kannalta, onko koronaviruksen torjumisessa otettava käyttöön niin sanottu hätäjarru eli onko rajoituksia kiristettävä valtakunnallisesti.

Strategiajohtaja Pasi Pohjola arveli lauantaina Ylen haastattelussa, että hätäjarrun kannalta täyttyvät lähes kaikki kriteerit. HS:lle hän täsmensi sunnuntaina sähköpostitse, että ensin pitää tietää, ovatko jo alueellisesti tehdyt rajoitukset purreet.

”Ainakin ensi viikko pitäisi seurata nyt reilun viikon aikana käyttöön otettujen tiukempien rajoitustoimien vaikutusta eri alueiden epidemiatilanteisiin.”

Hätäjarru saattaisi tarkoittaa esimerkiksi tiukempia rajoituksia eri tilaisuuksiin ja tilojen käyttöön, liikennevälineiden henkilömäärän rajoittamista tai joidenkin tilojen sulkemista. Voisi myös olla, että jollain alueella kiellettäisiin koronapassin käyttö vaihtoehtona rajoituksille.

Pohjola avasi samalla hiukan tarkemmin, mitä tuoreella linjauksella testaamisesta tarkoitetaan.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen arvosteli Helsingin Sanomissa lauantaina testauksen lisäämistä. Hänen mukaansa alueen ylilääkärien ja infektiolääkärien näkemys on, että henkilökuntaa tarvitaan nyt enemmän rokottamaan kuin testaamaan. Hus aikoo vähentää testausta kolmanneksella vuodenvaihteessa.

Pohjolan mukaan testausstrategiaan onkin kirjattu, että testaus ja jäljitys pitää toteuttaa suhteessa saatavilla oleviin resursseihin eli tässä tapauksessa varsinkin ammattilaisten määrään. Yksi uusi keino tähän ovat kotitestit.

”Itse testausstrategiassa ei ole suoraa tavoitetta nostaa testausmääriä, jotka ovat jo nyt marras–joulukuussa nousseet aiemmin totutulle tasolle.”

Strategiassa on enemmän kyse sen linjaamisesta, ketkä kaikki testataan.

Entä jos sairaanhoitopiirit kapinoivat testausstrategiaa vastaan?

”Sairaanhoitopiirit arvioivat testausstrategian mukaisesti testauksen ja jäljityksen tarvetta suhteessa alueensa epidemiatilanteeseen. Käytännön toteutus on aina paikallisten viranomaisten vastuulla”, Pohjola toteaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut