THL:n Nohynek: Lähipäivinä pohdinnassa, onko koronan rokotusväliä syytä lyhentää – ”Kolmen koronarokotuksen antaminen kullakin kerralla eri rokotteella näyttäisi parantavan rokotussuojaa etenkin, jos ykkösannos on ollut Astra Zenecaa” - Koronainfo - Satakunnan Kansa

THL:n Nohynek: Lähipäivinä pohdinnassa, onko koronan rokotusväliä syytä lyhentää – ”Kolmen koronarokotuksen antaminen kullakin kerralla eri rokotteella näyttäisi parantavan rokotussuojaa etenkin, jos ykkösannos on ollut Astra Zenecaa”

Rokottamaton aikuinen on nyt suuressa riskissä, painottaa asiantuntijaryhmän vetäjä Peltola

”Koronarokotuksista Suomessa päättävät pohtivat alkavalla viikolla, onko aihetta nopeuttaa rokotustahtia”, kertoo ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

12.12.2021 19:11

Helsinki

Koronarokotuksista Suomessa päättävät pohtivat alkavalla viikolla, onko aihetta nopeuttaa rokotustahtia, kertoi ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) viikonloppuna. Euroopan lääkevirasto EMA ilmoitti äskettäin, että valtiot saavat harkita kolmen kuukauden rokotusväliä.

Suomessa koronan toisen ja kolmannen piikin rokotusvälinä suositeltiin joulukuun alkuun asti vähintään kuutta kuukautta.

”Kyse on siitä, mitä pyritään estämään”, Nohynek sanoi.

”Rokotteen suojateho vakavaa koronatautia vastaan säilyy erittäin hyvänä ainakin kuusi kuukautta, paitsi hyvin vanhoilla ja riskiryhmiin kuuluvilla. Siinä mielessä vakavan koronataudin estämisessä 5–6 kuukautta on hyvä rokotusväli. Jos kuitenkin halutaan lisätä suojaa omikronmuunnoksen läpäisytartunnoissa, jotka tähän asti ovat olleet valtaosin lieviä, silloin kolmen kuukauden rokotusvälikin on mahdollinen.”

Nohynek samalla muistutti, että niitä, jotka ovat saaneet toisen koronapiikin vähintään kolme kuukautta sitten, on Suomessa nyt nelisen miljoonaa.

”Suomessa ei ole eikä tule lyhyen ajan sisällä olemaan neljää miljoonaa rokoteannosta. Tässä täytyy katsoa, mikä on logistisesti mahdollista: mihin annokset ja rokotteiden antajien työvoima riittävät.”

Omikronista nopeasti lisätietoa

Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) puheenjohtaja Ville Peltola ei halunnut vielä ottaa kantaa siihen, aikooko KRAR ehdottaa toisen ja kolmannen koronarokoteannoksen välin lyhentämistä nykyisestä.

”Omikronista kertyy nopeasti tietoa, ja vielä ollaan alkuvaiheessa”, Peltola sanoi STT:lle.

Hänen mielestään nyt pitäisi saada sujumaan kolmannen rokotteen antaminen niille iäkkäille ja riskiryhmiin kuuluville, joiden toisen rokoteannoksen saannista on kulunut jo viisi kuukautta.

Tärkeimpänä Peltola pitää silti aikuisten ensimmäistä koronarokotusta.

”Aikuinen, jolla on ensimmäinenkin annos ottamatta, on hyvin suuressa riskissä saada tauti ja saada myös vakava tauti, sen verran paljon koronavirusta kiertää nyt Suomessa.”

Ristikkäisrokotus järkevää

Vaikka omikronmuunnos näyttää kykenevän kiertämään rokotesuojaa paremmin kuin aiempi deltamuunnos, on omikronista saatu Nohynekin mukaan myös hyviä uutisia.

”Omikronin aiheuttamat sairastumiset ovat ainakin alustavien tietojen mukaan olleet lieviä. Kahdellakin rokoteannoksella ollaan todennäköisesti suojassa vakavalta tautimuodolta.

Suojan tehossa on Nohynekin mukaan merkitystä myös sillä, saako ihminen kullakin rokotuskerralla samaa rokotetta vai ei.

”Kolmen koronarokotuksen antaminen kullakin kerralla eri rokotteella näyttäisi parantavan rokotussuojaa etenkin, jos ykkösannos on ollut Astra Zenecaa.”

Suomessa moni sai ristikkäisrokotuksen jo sitä kautta, että ensimmäisen piikkinsä Astra Zenecaa saaneita siirrettiin varmuuden vuoksi toisella rokotuskerralla Pfizerin tai Modernan rokotteen saajiksi.

Yli puolella miljoonalla kolme annosta

Kolme koronarokotetta saaneita on Suomessa nyt runsaat 510 000, mikä on yli kymmenesosa 12 vuotta täyttäneestä väestöstä.

Toisen rokotteen saaneita on hieman runsaat 4 miljoonaa ja yhden annoksen saaneita noin 4,3 miljoonaa, ilmoitti THL.

Kokonaan rokottamattomia on 12 vuotta täyttäneistä liki 13 prosenttia.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut