Professori: Tehohoidon kuormitus on jo niin hälyttävällä tasolla, että henkilökunta voi joutua harkitsemaan joululomiensa siirtoa

Eri puolella Suomea oli keskiviikkona tehohoidossa yhteensä 57 potilasta ja alkaneiden tehohoitojaksojen määrä oli suurin sitten maaliskuun.

Suomen tehohoidon kestävyyden rajana on pidetty 50–60 tehohoitoa saavaa koronapotilasta.

9.12.2021 8:27

Tehohoidon kuormitus on vasten lähestyvää joululomakautta noussut koronavirus­potilaiden vuoksi hälyttävälle tasolle.

Sairaaloiden saattaa olla pakko pyytää henkilökuntaa harkitsemaan vapaapäiviensä ja lomiensa siirtämistä, arvioi Matti Reinikainen. Hän työskentelee Kuopion yliopistollisessa sairaalassa tehohoitolääkärinä ja on Itä-Suomen yliopiston anestesiologian ja teho­hoidon professori.

”Ison haasteen tekee se, että lomakaudella sairaaloiden henkilöstömitoitus on tyypillisesti minimissä eikä lykättäviä toimenpiteitä juurikaan ole”, Reinikainen sanoo.

”Tämä ei ole mukava keskustelunaihe ja henkilökunta on totisesti lomansa ansainnut. Mutta keskustelu on pakko avata ja toivoa, että paikallisia ratkaisuja asiaan löytyy. Normaalilla suunnittelulla selviäminen tekee nyt todella tiukkaa.”

Lue lisää: Sairaanhoitajat ovat venyneet työssään pandemian alusta alkaen – yksi heistä kertoo, millaista korona­etulinjassa todellisuudessa on

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) keskiviikon tietojen mukaan eri puolella Suomea oli keskiviikkona tehohoidossa yhteensä 60 ihmistä.

Reinikainen kertoo, että THL:n rekisterin luvuissa voi olla pieniä viiveitä tehohoitojaksojen alkamisen ja päättymisen kirjaamisessa. Hän on ollut mukana kokoamassa valtakunnallisia raportteja koronapotilaiden teho­hoidon tilannekuvasta korona­virus­epidemian ajan.

”Tuorein lukema on 57”, Reinikainen sanoo.

Potilaita on tehohoidossa yhteensä 20 Helsingin yliopistollisen keskussairaalan (Hyks), 12 Oulun yliopistollisen sairaalan (Oys), 10 Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays), 9 Kuopion yliopistollisen sairaalan (Kys) ja 6 Turun yliopistollisen sairaalan (Tyks) erityisvastuualueilla.

Reinikaisen mukaan potilaiden määrän kehitys on silti noususuuntainen ja huolta herättävä. Viime viikolla tehohoitojaksoja alkoi yhteensä 46.

”Alkavien tehohoitojaksojen määrä on suurin sitten maaliskuun viikon 12.”

Osassa alkaneista jaksoista on kyse siirroista tehohoitopaikasta toiseen.

Lue lisää: Suomessa nyt 60 koronapotilasta tehohoidossa – Uusia koronakuolemia raportoitiin 11

Lisäksi tehohoidon kuormituksessa on tapahtunut kolmen viime viikon aikana toinenkin käänne. Kaikesta koronapotilaiden tehohoidosta noin 50–60 prosenttia on epidemian aikana ollut Hyksin erityisvastuualueella. Myös edeltävän ennätyskuormituksen aikaan maaliskuussa suurin paine kohdistui juuri Hyksiin.

”Nyt Hyks-erityisvastuualueen osuus on selvästi alle puolet. Sen sijaan esimerkiksi Oulussa on ollut viime päivinä kova kuormitus”, Reinikainen sanoo.

”Hyksin erityisvastuualueen ulkopuolisessa Suomessa ei ole vielä kertaakaan alkanut näin paljon uusia tehohoitojaksoja viikossa.”

Suomen tehohoidon kestävyyden rajana ilman, että muu sairaanhoito kärsii, on pidetty 50–60 tehohoitoa saavaa koronapotilasta.

”Se vastaa noin 20 prosenttia teho-osastojen kokonaispaikka­luvusta. Käytännössä kaikki nämä paikat ovat ylimääräisellä potilasryhmällä, sellaisella jota ei aiemmin ollutkaan.”

Nyt uhkaa paikkapula, Reinikainen sanoo. Sitä pitää ennakoida erityisjärjestelyin, jotta paikat ja hoitoresurssit saadaan riittämään tehohoidossa. Useissa sairaaloissa kiireettömiä leikkauksia on jo jouduttu siirtämään.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut