THL:n Nohynek vastaa kritiikkiin hitaudesta: Jo 2,5 miljoonaa ihmistä oikeutettu kolmanteen rokotukseen - Koronainfo - Satakunnan Kansa

THL:n Nohynek vastaa kritiikkiin hitaudesta: Jo 2,5 miljoonaa ihmistä oikeutettu kolmanteen rokotukseen

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä Krar kokoontuu keskiviikkona. Asialistalla lasten ja alle 60-vuotiaiden rokotukset.

Kansallisen rokotusasiantuntijoiden ryhmän Krarin sihteeri Hanna Nohynek muistuttaa, että kolmansia rokotuksia on annettu jo 260 000 ihmiselle.

29.11.2021 17:36

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alaisen Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (Krar) sihteeri, ylilääkäri Hanna Nohynek puolustaa laitoksen valitsemaa rokotuslinjaa.

THL:n ja erityisesti Krarin päätöksentekoa kolmannen rokotusannoksen antamisesta on moitittu viime päivinä hitaaksi. Nohynekin mukaan kolmas rokotus on kuitenkin tarjolla jo varsin monille.

”Kolmannen rokotuksen on oikeutettu saamaan jo noin 2,5 miljoonaa ihmistä Suomessa, kun heidän toisesta annoksestaan on kulunut kuusi kuukautta”, Nohynek sanoo.

Nohynekin mukaan viime aikoina kiihtyneessä keskustelussa kolmansien rokotusten vauhdittamisesta on unohdettu, että niitä on jo annettu 260 000 ihmiselle.

Tehosterokotuksia ovat saaneet etenkin yli 60-vuotiaat ja riskiryhmäläiset.

Viimeksi perjantaina THL suositteli, että kolmas rokotus annettaisiin myös koronapotilaita hoitaville sekä muulle kriittisen hoidon sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnalle.

Kolmansia rokotuksia suositeltiin myös ympärivuorokautisen hoivan henkilöstölle ja asukkaille.

THL:ää ja Nohynekiä kritisoi suoraan myös joukko tartuntatautien tutkijoita ja lääkäreitä sunnuntaina Helsingin Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessa. Sen allekirjoittajat kritisoivat Nohynekin aiempia lausuntoja, joiden mukaan kolmansien rokotusannosten sijasta olisi tärkeämpää kiinnittää huomio ensimmäisten ja toisten annosten saamiseen mahdollisimman monille.

"Merkittävin ongelma Nohynekin arviossa on kuitenkin se, että siinä ei oteta huomioon tartuntojen vähenemistä väestötasolla lisärokotusten avulla”, mielipidekirjoituksessa todettiin.

Myös maan hallitus ja etenkin perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) ovat kiirehtineet kolmansia rokotuksia. Tosin maanantaina Kiuru kommentoi, että nyt on syytä antaa asiantuntijoille työrauha.

Nohynekin mukaan vuoden loppuun mennessä uusia rokoteannoksia ollaan saamassa Suomeen 2,6 miljoonaa annosta.

”Eli lisää rokotteita on tulossa, mutta tämäkään määrä ei riittäisi kaikkien yli 40-vuotiaiden kolmansiin rokotuksiin hetimiten”, Nohynek sanoo.

Nohynek huomauttaa myös, että hyvin harvassa EU-maassa on toistaiseksi päädytty vielä rokottamaan yli 60-vuotiaiden lisäksi myös esimerkiksi 40-vuotiaita. Esimerkkejä ovat Israel ja Islanti.

Euroopan tartuntatautivirasto ECDC on myös suositellut antamaan rokotuksia ”ylhäältä alas” eli vanhimmasta ja hauraimmasta päästä alkaen. Alaikärajaksi ECDC on asettanut 40 ikävuoden.

”En katso, että kovin suuresti Suomessa poikkeamme ECDC:n suosituksen periaatteista”, Nohynek sanoo.

Rokotusasiantuntijoiden ryhmä kokoontuu keskiviikkona, ja asialistalla ovat sekä alle 12-vuotiaiden rokotukset että alle 60-vuotiaiden kolmannet rokotukset.

Nohynekin mukaan on ennenaikaista arvioida, mitä Krar keskiviikkona suosittelee esimerkiksi aikatauluista.

Lasten rokotukset on määrä aloittaa heti kun saadaan heille sopivat rokotteet.

HS kysyi maanantaina sekä Krarin puheenjohtajalta että sihteeriltä, ovatko he kokeneet, että hallitus tai ministerit olisivat heitä painostaneet.

”En kommentoi painostuskysymystä nyt sen enempää kuin että kyllä ryhmä on pystynyt toimimaan normaalisti. Keskitymme nyt näiden asioiden valmisteluun enkä nyt anna varsinaisia haastatteluja”, ryhmän puheenjohtaja, infektiotautiopin professori Ville Peltola vastasi sähköpostitse.

Myöskään Nohynek ei halunnut kommentoida kysymystä mahdollisesta painostuksesta.

Nohynekin mukaan myöskään hallituksen rokotusstrategiaan kirjattujen päivitettyjen tavoitteiden ja asiantuntijoiden käsitysten välillä ei nyt ole juuri ristiriitaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut