Kirsi Varhila IL:lle: STM valmistelee koronarokotusten edellyttämistä tietyiltä ryhmiltä, mukana myös ryhmiä sote-alan ulkopuolelta - Koronainfo - Satakunnan Kansa

Kirsi Varhila IL:lle: STM valmistelee korona­rokotusten edellyttämistä tietyiltä ryhmiltä, mukana myös ryhmiä sote-alan ulkopuolelta

STM:ssä valmistellaan koronarokotuksen lisäämistä pykälään 48. Oikeustieteilijät ovat todenneet aiemmin, ettei lakia tarvitse muuttaa, jotta sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiltä voitaisiin edellyttää koronarokotusta asiakkaiden ja potilaiden suojelemiseksi.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila.

9.11. 19:56

Suomen sosiaali- ja terveysministeriössä (STM) selvitetään koronavirus­rokotusten edellyttämisen mahdollisuutta useille eri ryhmille, myös muille kuin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille, kertoi kansliapäällikkö Kirsi Varhila Iltalehdelle tiistaina.

Varhilan mukaan STM selvittää mahdollisuutta siihen, että ”joiltain tarkasti rajatuilta henkilöstöryhmiltä” edellytettäisiin määräaikaisesti koronarokotteen ottamista. Ryhmiä on hänen mukaansa useita sekä sote-alan sisällä että ulkopuolella. Tämän tarkemmin Varhila ei kuitenkaan avannut ryhmiä Iltalehdelle.

HS ei tavoittanut Varhilaa haastatteluun tiistaina.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoi Helsingin Sanomillle viime viikolla, että STM:ssä valmistellaan koronarokotuksen lisäämistä pykälään 48. Lisäksi STM:ssä on aloitettu niin sanotun koronapassin käytön laajentamisen valmistelu.

”Osana työtä arvioidaan myös mahdollisuutta laajentaa koronapassin käyttöä työpaikoille”, Kiuru sanoi.

Keskustelua sote-alan ammattilaisten koronarokotteista on käyty jo useamman viikon.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ehdotti lokakuun lopulla tartuntatautilakiin väliaikaista muutosta, jolla hoito­henkilö­kunnalta edellytettäisiin koronapassia.

HS:n haastattelemat oikeustieteilijät, oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen ja oikeuskansleri Tuomas Pöysti, ovat todenneet, ettei lakia tarvitse muuttaa, jotta sote-alan työntekijöiltä voitaisiin edellyttää koronarokotusta asiakkaiden ja potilaiden suojelemiseksi.

Laissa kun jo nyt lähtökohtaisesti kielletään käyttämästä rokottamattomia työntekijöitä sellaisissa terveydenhuollon tiloissa, joissa asiakkaat ja potilaat ovat lääketieteellisesti arvioituna alttiina tartuntataudin vakaville seuraamuksille, sanoi Helsingin yliopiston valtiosääntö­oikeuden professori Tuomas Ojanen.

Tartuntatautilain 48. pykälän tarkoituksena on suojata potilaita vakavilta tartuntataudeilta. Sen mukaan sote-alan asiakas- ja potilastiloissa, joissa hoidetaan lääketieteellisesti arvioituna tartuntatautien vakaville seuraamuksille alttiita asiakkaita tai potilaita, saa käyttää vain erityisestä syystä henkilöä, jolla on puutteellinen rokotussuoja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut