Mietintö lasten koronarokotuksista valmistuu vielä tänä vuonna – 80 prosentin rokotekattavuus saavutettaneen perjantaina - Koronainfo - Satakunnan Kansa

Mietintö lasten koronarokotuksista valmistuu vielä tänä vuonna – 80 prosentin rokotekattavuus saavutettaneen perjantaina

Keskiviikon jälkeen on raportoitu kahdeksan uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta.

Koronarokotuslaastarit Lyhdynkantajat-veistoksen kivimiesten olkapäissä Helsingin päärautatieasemalla torstaina 4. marraskuuta 2021.

4.11. 13:38

Helsinki

Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) alatyöryhmän mietintö 5–11-vuotiaiden koronarokottamista valmistuu marras-joulukuun vaihteessa.

Mietintö käsittelee sitä, millaisen tautitaakan koronavirus aiheuttaa 5–11-vuotiaille, millaisia riskitekijöitä heillä on sekä mitkä ovat rokotteen hyödyt ja haitat tämän ikäisille. Työryhmä pohtii myös, millaisen epäsuoran suojan 5-11-vuotiaiden rokottaminen tuottaa muulle väestölle.

Mietinnön jälkeen rokotusasiantuntijaryhmä käsittelee aihetta ja valmistelee kannanoton Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL). THL tekee aiheesta esityksen sosiaali- ja terveysministeriölle (STM).

THL:n ylilääkärin Otto Helven mukaan lapsia on joutunut koronavirustaudin takia sairaalahoitoon. Helven mukaan kynnys ottaa lapsi seurantaan on matalampi aikuisiin verrattuna kaikkien infektioiden kohdalla.

Koronaviruksen ilmaantuvuus on laskenut 12–15-vuotiailla ikäryhmän rokotusten alettua.

–  Muutos ei selity pelkästään testausaktiivisuuden muutoksella, kertoi STM:n johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki THL:n ja STM:n viikoittaisessa koronatilannekatsauksessa tänään.

Rokotukset edenneet etenkin nuorissa ikäryhmissä

Suomessa saavutetaan 80 prosentin koronarokotuskattavuus 12 vuotta täyttäneiden osalta todennäköisesti perjantaina, arvioi Helve.

–  Rokotuskattavuus on nyt 79 prosenttia. Nuorten rokotuskattavuudet ovat vielä selvässä nousussa, Helve kertoi.

STM:n Voipio-Pulkki korosti tiedotustilaisuudessa, että vaikka rokotukset ovat tehokkaasti jarruttaneet epidemiaa, eivät ne ole lopettaneet sitä. Samaan aikaan rokotuskattavuuden kasvun kanssa ovat lisääntyneet myös ihmisten kontaktit ja virus on muuntunut herkemmin tarttuvaksi.

–  Rokotteen ottaminen on tärkeintä, mitä jokainen voi tehdä yhteiskunnan auki pitämiseksi, Voipio-Pulkki sanoi.

Yli viisi prosenttia testatuista näytteistä positiivisia

Viimeksi kuluneen viikon aikana testatuista koronanäytteistä 5,4 prosenttia oli positiivisia, kertovat THL ja STM. Edellisellä viikolla positiivisia oli 4,8 prosenttia.

Helven mukaan todettujen koronatapausten määrä viikossa on pysynyt suunnilleen samana noin viiden viikon ajan. Erikoissairaanhoidon kuormitus on hänen mukaansa hieman laskenut.

–  Tämä ei tarkoita, ettei meillä tulevaisuudessakin olisi koronaviruspotilaita, Helve sanoi.

THL:n mukaan koronataudin takia erikoissairaanhoitoon joutumisen todennäköisyys on ollut suurin 40−69-vuotiailla, rokottamattomilla henkilöillä.

THL raportoi tänään kahdeksasta uudesta koronakuolemasta

Eilisen jälkeen on raportoitu kahdeksan uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, THL kertoo. Koronakuolemia on kirjattu nyt kaikkiaan 1  184.

THL raportoi tänään myös 740 uudesta koronavirustartunnasta Suomessa. Kahden viime viikon aikana on raportoitu 8  112 tartuntaa, mikä on 241 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut