Kolmannesta rokoteannoksesta 70 haittailmoitusta - Koronainfo - Satakunnan Kansa

Kolmansia koronarokotteita on annettu Suomessa 77 000, haittailmoituksia tehty 70 – Tällaiset oireet ovat yleisiä

Vain harva on ilmoittanut saaneensa kolmannesta rokoteannoksesta haittavaikutuksia.

THL suosittelee kolmanneksi rokotteeksi Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta ja Modernan Spikevax-rokotetta. Molemmat ovat mRNA-rokotteita.

21.10. 20:42

Koronarokotusten kolmannen annoksen haittavaikutuksia on ilmoitettu Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeaan torstaihin 21. lokakuuta mennessä 67 kappaletta. Kolmatta rokoteannosta on annettu Suomessa noin yli 77 000 henkilölle.

Fimean lääketurvallisuusyksikön päällikkö Liisa Näveri sanoo, että Fimealle raportoidut oireet ovat olleet samanlaisia kuin mitä aiemmista rokoteannoksista on raportoitu. Yleisimmin raportoituja oireita ovat olleet kuume, päänsärky, väsymys ja lihaskipu.

”Mitään sellaista ihan uutta tai aiemmista poikkeavaa sieltä ei ole noussut esiin”, Näveri sanoo.

Rokoteannosten aiheuttamissa reaktioissa on ollut jonkin verran eroja. Esimerkiksi Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotteen toiseen annokseen tiedetään liittyvän useammin kuumereaktioita kuin ensimmäiseen annokseen.

Näveri sanoo, että tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että kolmas annos ei jatkossa aiheuta aiempia enempää haittailmoituksia.

Vakavia kerrottu 11

Haittavaikutusilmoituksia tekevät sekä ihmiset itse että terveydenhuollon ammattilaiset. Ilmoittajat myös usein arvioivat itse oireiden vakavuuden. Näveri kertoo, että kolmansista rokoteannoksista tehdyistä ilmoituksista 11 on ilmoitettu vakavana.

”Tässä pitää tietysti huomioida, mitä vakavuudella tarkoitetaan. Sen me saatamme tulkita eri tavoin. Korkea kuume tuntuu tietysti vakavalta, vaikka se ei ole virallisesti vakavan kriteereitä täyttävä”, Näveri sanoo.

Kolmas rokoteannos

THL tiedotti tiistaina 19.10. suosituksesta antaa kolmas koronarokote 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville iästä riippumatta, sekä tiettyjä vakavia tauteja sairastaville kansalaisille.

Suomessa paljon käytetyn Pfizerin ja Biontechin mrna-teknologiaan perustuvan koronarokotteen tiedetään antavan erittäin hyvän suojan vakavaa tautia vastaan ainakin kuuden kuukauden ajan.

Rokotteiden antama suoja hiipuu vähitellen. Nopeimmin vaikutus heikkenee iäkkäillä ja lääketieteellisillä riskiryhmillä.

Alle 60-vuotiaiden kolmannesta rokoteannoksesta päätetään, kun on saatu lisää tietoa kahden annoksen antaman suojan kestosta sekä kolmannen annoksen hyödyistä ja mahdollisista haitoista.

Lääketurvatoiminnassa haittavaikutus katsotaan vakavaksi, jos se on johtanut kuolemaan, hengenvaaraan, sairaalahoitoon tai sen pidentymiseen, aiheuttanut pysyvän vamman, toimintakyvyn laskun tai synnynnäisen epämuodostuman. Kaikki ilmoittajat eivät seuraa näitä kriteereitä.

Ensimmäiset koronarokotteet annettiin Suomessa joulukuussa 2020. Tehosterokotteiden antaminen alkoi Suomessa tammikuussa 2021. Tällä hetkellä Suomessa annetaan kolmansia rokotusannoksia yli 60-vuotiaille sekä lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville.

Näveri sanoo, että eniten haittavaikutuksista ovat ilmoittaneet yli 30-vuotiaat ja alle 60-vuotiaat aikuiset. Ilmoitusten määrästä ei kuitenkaan voi tehdä suoria päätelmiä siitä, oirehtiiko jokin ikäryhmä muita enemmän.

Haittavaikutusilmoitusten tekeminen on muutenkin hyvin vaihtelevaa. Osa vaikutuksista tulee ilmi ja raportoidaan muutama päivä rokotteen saamisen jälkeen, osa kuukausia myöhemmin. Valtaosa rokotteiden haittavaikutuksista tulee ilmi kuuden viikon kuluessa rokottamisesta.

”Ilmoittaminen riippuu tietysti siitä, minkälainen se koettu haitta on. Myös monet muut tekijät vaikuttavat ilmoittamiseen. Onko henkilö itse kykenevä tekemään ilmoituksen vai eteneekö asia niin, että terveydenhuollon ammattilainen tekee ilmoituksen”, Näveri sanoo.

Lue lisää: Selvitimme, kuinka pitkään kaksi koronarokotetta suojaa tartuntoja ja vakavaa tautia vastaan – erot sairastaneiden immuniteetissa voivat olla jopa satakertaisia, sanoo tutkija

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek on arvioinut, että kolmannen rokoteannoksen ei odoteta aiheuttavan aiempia enempää ohimeneviä haittoja. Ulkomailta on raportoitu esimerkiksi imusolmukkeiden turpoamista ja kuumeilua, mitkä ovat myös aiempien rokotusannosten tavallisia, ohimeneviä seurauksia.

Esimerkiksi Israelista on jo raportoitu, että haittavaikutukset eivät juurikaan eronneet ikäihmisten ja työikäisten aikuisten kohdalla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut