Tutkimus: Koronavirus tarttuu eri pintamateriaaleihin eri voimakkuudella, siivous ei välttämättä poista virusta kokonaan pinnoilta - Koronainfo - Satakunnan Kansa

Tutkimus: Korona­virus tarttuu eri pinta­materiaaleihin eri voimakkuudella, siivous ei välttämättä poista virusta kokonaan pinnoilta

Tutkimus vertaili korkeapainelaminaatin, jauhemaalatun pinnan, lakatun puupinnan, messingin ja lasin puhdistumista erilaisilla puhdistusaineilla sekä desinfiointiaineilla.

Metron liukuportaiden kaidetta puhdistetaan Helsingin Rautatieasemalla. Uudessa suomalaistutkimuksessa todettiin, että siivous vähentää virusta pinnoilta, mutta ei aina poista sitä kokonaan.

13.9. 13:27

Koronavirus näyttää tarttuvan eri pintamateriaaleihin eri voimakkuudella, selviää Tampereen korkeakouluyhteisön tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimus on osa laajempaa tutkimushanketta, jota rahoittaa Business Finland. Hankkeessa tutkitaan kaupallisten siivousaineiden ja siivouspalveluja tuottavien yritysten toiminnan tehokkuutta.

Virussaastumien poistoa eri pintamateriaaleista tutkittiin Tampereen yliopiston virologian laboratoriossa. Testialustoina olivat korkeapaine­laminaatti, jauhemaalattu pinta, lakattu puupinta, messinki ja lasi.

”Käytimme endeemistä koronavirusta, joka on samankaltainen kuin pandemian aiheuttanut koronavirus SARS-Cov-2, mutta jolla kokeet on helpompaa ja turvallisempaa toteuttaa” , kertoo dosentti Sami Oikarinen Tampereen yliopiston ympäristö­terveyden tutkimusryhmästä tiedotteessa.

Kokeessa pintamateriaalit saastutettiin levittämällä niille 50 000 infektoivaa viruspartikkelia.

Saastuttamisen jälkeen pinnat pyyhittiin mikrokuitu­pyyhkeillä, jotka oli kostutettu erilaisiin yleispuhdistus­aineisiin tai desinfioivaan puhdistus­aineeseen. Testissä käytettiin kolmea eri puhdistusainetta ja yhtä desinfioivaa puhdistusainetta.

"Otimme pyyhkäisynäytteet ja tutkimme, kuinka paljon virusta saimme kerättyä takaisin ja paljonko virus­saastumista jäi”, Oikarinen kertoo.

Pyyhintä ei poistanut virus­saastumia pinnoilta kokonaan.

Materiaaleista parhaiten puhdistui lasi. Messingistä ja lakatusta puupinnasta löytyi pyyhkäisyn jälkeen hieman korkeammat virusjäämät. Korkeapaine­laminaatista löytyi tuhansia partikkeleita. Huonoiten puhdistui jauhemaalattu pinta.

Tutkimuksessa pyyhintä ei poistanut virus­saastumia pinnoilta kokonaan.

"Yleisesti voidaan sanoa, että desinfioiva aine puhdisti tehokkaimmin. Kaikki puhdistusaineet puhdistivat virusta kohtalaisen tehokkaasti pois pinnoilta”, Oikarinen sanoo.

”Koronavirus näyttää tarttuvan eri pintamateriaaleihin eri voimakkuudella.”

Siivous vähentää virusta pinnoilta, mutta ei aina poista sitä kokonaan.

Osana tutkimushanketta on tutkittu lisäksi muun muassa koronavirusten esiintymistä potilashuoneiden pinnoilla.

Yhteistyössä Tampereen yliopistollisen sairaalan kanssa tehdyssä tutkimuksessa kerättiin noin 850 näytettä muun muassa Acuta-päivystyksestä, infektio-osastolta, lasten päivystys­osastolta sekä yleisistä tiloista ja WC-tiloista.

Näytteet kerättiin ennen sairaalan siivous­ohjeen mukaista siivousta ja sen jälkeen. Näytteistä on tähän mennessä analysoitu puolet. Positiivisia näytteitä ennen siivousta otetuista on löytynyt noin 16 prosenttia ja siivouksen jälkeen noin 6 prosenttia. Tutkittujen näytteiden virukset eivät kuitenkaan ole olleet tartuttamiskykyisiä.

Tutkimuksessa todettiin, että siivous vähentää virusta pinnoilta, mutta ei aina poista sitä kokonaan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: