Koronavirus lähti leviämään poikkeuksellisella tavalla Väinölän koulussa – Jatkotesteissä todettu kuusi uutta tartuntaa

Näin suuri määrä tartuntoja samalla luokalla on poikkeuksellista Satakunnassa koko epidemian ajalta.

Väinölän koulusta todettiin lauantaina kuusi koronatartuntaa.

5.9.2021 12:46

Pori

Väinölän koulussa Porissa on todettu kuusi uutta koronavirustartuntaa, kertoo Porin perusturva tiedotteessa. Tartunnat on todettu 1B-luokalla, jonka yhden oppilaan koronatartunnasta perusturva tiedotti torstaina.

Altistuneet luokan oppilaat ohjattiin ensimmäisen todetun tartunnan jälkeen testiin karanteeniajan lyhentämiseksi. Näissä testeissä todettiin lauantaina kuusi uutta tartuntaa.

Luokan muiden oppilaiden karanteeneja pidennetään uusien tapauksien vuoksi jatkumaan 12. syyskuuta asti. Sairastumattomien on mahdollista vapautua karanteenista kuudentena päivänä otettavalla negatiivisella koronatestillä viimeisestä altistuspäivästä lukien.

Porin perusturvassa arvioidaan, että lisäaltistumisia on tapahtunut koulun iltapäiväkerhossa ja ruokailutilanteessa. Niiden yhteydessä noin 15 oppilasta on saattanut altistua myös 1A-luokalta. Nämä oppilaat asetetaan karanteeniin.

Porin perusturvan tartuntatautiviranomaiset ovat altistuneiden huoltajiin yhteydessä sunnuntain aikana. Muut 1A-luokan oppilaat ohjataan varmuudeksi testiin, vaikka heidän osaltaan ei katsota tapahtuneen varsinaista lähialtistumista.

Koulu tiedottaa huoltajia opetusjärjestelyistä erikseen. Muun koulun toiminta jatkuu normaalisti. Tilannetta on arvioitu yhdessä Väinölän koulun henkilökunnan, Porin perusturvan ja sairaanhoitopiirin tartuntatautiviranomaisten kanssa.

Näin suuri määrä tartuntoja samalla luokalla on poikkeuksellista Satakunnassa koko epidemian ajalta. Väinölän koulussa on noudatettu suositusten mukaisia koronavirustartuntoja ehkäiseviä toimia.

Jatkotartunnat ovat kouluympäristössä tyypillisesti harvinaisia ja niitä on todettu Suomessa alle 2 prosentilla altistuneista.

Koronavirustartunta voi olla lapsilla vähäoireinen, ja sitä on käytännössä mahdotonta erottaa oirekuvan perusteella tavanomaisista hengitystievirusinfektioista.

– Mikäli kouluikäisellä lapsella ilmenee koronavirustartuntaan sopivia oireita, tulisi hänen jäädä heti pois koulusta ja hakeutua testiin joko huoltajan tekemän Omaolo-arvion tai koronaneuvontapuhelimen arvion perusteella, tiedotteessa ohjeistetaan.

Koronavirusinfektion tavanomaisin itämisaika on noin 4–5 vuorokautta, mutta se vaihtelee 1–14 vuorokauden välillä. Jos altistuneella on vähäisiäkin oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, kuumetta, haju- tai makuhäiriötä tai joissakin tapauksissa ripulia, hänen tulisi hakeutua viipymättä testiin.

Porin perusturva suosittelee tekemään oirearvio osoitteessa omaolo.fi tai soittamaan Porin yhteistoiminta-alueen koronaneuvontapuhelimeen, jos henkilöllä on lieviäkin koronavirusinfektioon viittaavia oireita. Koronaneuvontapuhelimen numero on 02 623 4333 ja se palvelee joka päivä kello 8–16. Muina aikoina voi soittaa Satasairaalan päivystyksen puhelinneuvontaan, numeroon 116 117.

Puhelimessa tehdyn hoidon tarpeen arvion pohjalta potilas ohjataan tarvittaessa korona-näytteenottoon tai infektiovastaanotolle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut