Satakunta on siirtynyt leviämisvaiheeseen - Koronainfo - Satakunnan Kansa

Satakunta on siirtynyt leviämisvaiheeseen – tilanne on huolestuttava erityisesti eteläisessä Satakunnassa

Koronatilanne on erityisen paha Raumalla.

Rauman drive in-koronatestauksessa on ollut viime viikkoina vilkasta.

12.8. 20:15

Satakunta on siirtynyt leviämisvaiheeseen, kertoi maakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä torstaina.

Koronatilanne on erityisen paha Raumalla, mutta myös muualla Etelä-Satakunnassa eli Eurajoella, Kokemäellä, Eurassa, Säkylässä ja Huittisissa.

Porissa tartuntoja on vähemmän, mutta hybridistrategian leviämisvaiheen kriteerit täyttyvät myös Porissa.

– Pohjois-Satakunnassa ja Porin ympäristökunnissa tilanne on muuta maakuntaa parempi, mutta näiden alueiden asukasmäärä muodostaa niin pienen osuuden Satakunnan väestöstä, että ATTR totesi koko Satakunnan siirtyneen leviämisvaiheeseen.

Tartunnat tulevat työryhmän mukaan nyt valtaosin omasta sairaanhoitopiiristä. Suurin osa on rokottamattomia tai yhden rokotuksen saaneita. Yksi rokote suojaa hyvin vakavalta taudilta, mutta ei vielä tartunnalta.

Viime viikolla jopa 76 prosenttia tartunnoista todettiin Satakunnassa alle 40 -vuotiailla. Nyt suurin ryhmä myös Satakunnassa, kuten aiemmin muualla Suomessa, ovat 21-30 -vuotiaat.

Koulujen alkua ajatellen on huolestuttavaa, että tartuntojen lisääntymistä on myös alle 10-vuotiaissa ja 11–20-vuotiaissa. Lapset saavat tartunnan yleensä aikuisilta perhetartuntojen yhteydessä.

Viime viikolla samasta taloudesta oli peräisin 47 tartuntaa (32 prosenttia), yksityistilaisuuksista 18 tartuntaa (12 prosenttia), ystävä- ja lähipiiristä oli saatu 14 tartuntaa (9 prosenttia) ja työperäisiä tartuntoja todettiin 9 (eli 6 prosenttia).

Harrastustartuntoja oli viime viikolla neljä, joista kolme liittyi jalkapalloturnauksiin ja yksi kuntosaliharjoitteluun.

Ravintoloista, baareista tai terasseilta saatuja tartuntoja tunnistettiin viime viikolla 10 (eli 7 prosenttia), edellisellä viikolla ravintola/baari/terassi/yökerho tartuntoja oli noin 20 prosenttia Satakunnan kaikista tartunnoista, valtaosa Raumalta tai Varsinais-Suomesta. Ruokaravintoloihin tartuntoja ei ole liittynyt lainkaan.

Joukkoaltistustilanteita on ollut useita, ja kaikista niistä on tiedotettu erikseen.

Porispere -tapahtumaan liittyen tiedossa on kaksi festivaalilla tartuttavuusaikana ollutta, mutta jatkotartuntoja festivaalista ei ole tullut tietoon. Myöskään Rauman Pitsiturnaukseen liittyen tiedossa ei toistaiseksi ole tartuntoja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: