Satakunnan koronatapaukset kasvussa, tällainen on maakunnan koronatilanne kesäkuun lopussa - Koronainfo - Satakunnan Kansa

Montako tartuntaa juhannusviikolla todettiin, missä on voinut altistua – Tällainen on Satakunnan koronatilanne nyt

Alkukesän rauhallisena pysynyt epidemiatilanne huononi Satakunnassa juhannusviikolla.

Kuvituskuva.

29.6. 16:30

Satakunta

Koronan suhteen rauhalliset viikot seurasivat toisiaan alkukesästä Satakunnan alueella, kunnes juhannusviikolla lisääntyneet Covid-tapaukset katkaisivat suotuisan kehityksen. Tähän artikkeliin on koottu olennaisimmat seikat maakunnan koronatilanteesta kesäkuun lopussa.

Mikä on maakunnan koronatilanne tällä hetkellä?

Satakunnan sairaanhoitopiirin alue on koronaepidemian leviämistä kuvaavista vaiheista alhaisimmalla eli perustasolla.

Covid-tapausten ja joukkoaltistusten määrä on kuitenkin lisääntynyt juhannuksen aikana ja sen jälkeen. Tämän vuoksi maakunnan ilmaantuvuusluku on nousussa. Myös Porin perusturvan tartunnanjäljitystoiminta on kuormittunut huomattavasti.

Paljonko tartuntoja Satakunnassa on todettu viimeisten kahden viikon aikana?

Satakunnassa on ollut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastojen mukaan viimeisten 14 vuorokauden ajanjaksolla 29 koronatapausta. Sitä edeltävien kahden viikon aikana maakunnassa on todettu 17 tapausta. (tilanne 29.6.)

Juhannusta edeltävän torstain ja maanantain 28. kesäkuuta välillä THL kirjasi Satakuntaan yhteensä 19 uutta tartuntaa. Covid-tapauksista 12 kirjattiin Poriin, neljä Raumalle ja yksi sekä Euraan, Harjavaltaan että Kokemäelle. Näihin tartuntoihin liittyi Satasairaalan tiedotteen mukaan ainakin 130 henkilön altistuminen.

Tiistaina 29. kesäkuuta THL tiedotti kahdesta uudesta koronatartunnasta Satakunnassa. Toinen niistä kirjattiin Poriin ja toinen Kokemäelle.

Mistä tartunnat ovat olleet peräisin?

Suurin osa viime viikkojen Covid-tartunnoista on liittynyt Satasairaalan mukaan joko suoraan tai välillisesti matkailuun. Uusia tautitapauksia matkoihin liittyvistä tartuntaketjuista on edelleen odotettavissa.

Kahdeksan viime aikojen tartunnoista on liittynyt Tallink Siljan Baltic Princess -risteilyyn, joka oli 18.–19. kesäkuuta. Satakunnassa on todettu myös kaksi jalkapallon EM-kisoihin liittyvää Venäjältä peräisin olevaa koronatapausta.

Muista tartunnoista ei ole tiedotettu tarkemmin.

Mistä joukkoaltistuksista on tiedotettu viime aikoina?

Satakunnan alueelta on matkustettu Venäjälle seuraamaan jalkapallon EM-kisoja, mihin liittyy altistumisriski. Venäjältä palanneiden on syytä hakeutua 72 tunnin näytteeseen palaamisen jälkeen ja vielä sen jälkeenkin on järkevää välttää suuria ihmisjoukkoja. Testiin tulee myös hakeutua uudelleen pienistäkin oireista.

26.6. Porin Murtosenmutkassa sijaitsevan Pilke-päiväkodin työntekijällä todettiin koronavirustartunta. Ensiarvion mukaan altistuneita oli henkilökunnan joukossa 13 ja pienempien ryhmässä 30 lasta.

23.6. Porihallin yleisellä kuntosalialueella oli harjoittelemassa kello 15–17 henkilö, jolla todettiin myöhemmin koronavirustartunta. Pukuhuoneissa ei ole ollut tartuntariskiä. Kaikkia Porihallissa kyseisellä kuntosalialueella altistusaikana olleita pyydetään tarkkailemaan vointiaan ja hakeutumaan matalalla kynnyksellä testattavaksi.

Lapsi oli oireettomana hoidossa Rauman englanninkielisessä päiväkodissa. Hänet todettiin myöhemmin koronapositiiviseksi. Tartunnan lähde on tiedossa, eikä se ole peräisin lastentarhasta. Sunnuntain 27.6. tietojen mukaan päiväkodissa altistui 20 lasta ja 5 henkilökuntaan kuuluvaa.

18.–19.6. Tallink Siljan Baltic Princess -risteilyyn liittyen on todettu Satakunnassa useita tartuntoja. Risteilyllä olleita kehotetaan hakeutumaan testiin vähäisistäkin oireista.

Mitä suosituksia Satakunnassa on voimassa?

Maskin käyttöä suositellaan yli 12-vuotiaille joukkoliikenteessä, matkalla koronavirustestiin ja riskialueelta Suomeen saapuessa sekä karanteeniin siirtyessä. Lisäksi kasvomaskia on hyvä käyttää tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

Kaikenikäisten harrastustoiminta on sallittua niin ulkona kuin sisälläkin. Aikuisten harrastuksissa suositellaan kuitenkin noudatettavan turvavälejä. Lisäksi harrastuksissa tulisi mahdollisuuksien mukaan suosia ulkotiloja.

Valtioneuvosto suosittelee etätyötä sekä julkiselle että yksityiselle sektorille työtehtävien sen mahdollistaessa.

Perustasolla olevilla alueilla yksityisissä tai julkisissa tilaisuuksissa ei ole erillistä henkilömäärärajaa. Järjestäjä on kuitenkin vastuussa siitä, että osallistujilla on mahdollisuudet käsien puhdistamiseen ja riittävien etäisyyksien pitämiseen.

Kuinka moni satakuntalainen on rokotettu?

THL:n rokotusrekisterin mukaan ensimmäisen rokoteannoksensa on saanut liki 60 prosenttia satakuntalaisista: tarkalleen 59,6 prosenttia. Tehosteannoksella on rokotettu joka viides satakuntalainen.

Koko maassa koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut noin 3,21 miljoonaa ihmistä eli 57,8 prosenttia väestöstä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: