Satakunnan koronatilanne huonontunut: lähipäivinä useita tartuntoja ja joukkoaltistus - Koronainfo - Satakunnan Kansa

Koronatapaukset taas kasvussa Satakunnassa, tartuntoja risteilyltä ja jalkapallon EM-kisoista – viikon aikana altistuneita ainakin 130, viimeisin tietoon tullut tapaus Porihallista

Satakunnan alueella on todettu viime päivinä useita koronavirustartuntoja.

Kuvituskuva.

26.6.2021 12:46

Satakunta

Satakunnan koronatapaukset ovat lisääntyneet viime päivinä, Satasairaalan infektioyksikkö tiedotti lauantaina. Uusia Covid-tartuntoja oli todettu noin viikon jaksolla ainakin 11.

– Huolestuttava tapausmäärien nousu on tärkeää saada pysähtymään, totesi Satasairaalan tiedotteessa nfektioyksikön osastonylilääkäri Tuomas Nieminen.

Altistuneita oli kirjattu Satakunnassa maanantaista 21.6. sunnuntai-iltaan mennessä noin 130 ja määrän arvioitiin nousevan vielä siitä. Satasairaala tiedotti tilanteesta uudella tiedotteella sunnuntaina alkuillasta.

– Erityisesti Porin perusturvassa tartunnanjäljitystoiminta on kuormittunut huomattavasti, Nieminen totesi sunnuntain tiedotteessa.

Tallink Siljan Baltic Princess -risteilyyn 18.–19. kesäkuuta liittyen on todettu Satakunnan alueella kahdeksan koronatartuntaa. Näistä ainakin neljä tartuntaa on saatu suoraan risteilyltä ja loput neljä joko risteilyltä tai risteilyllä tartunnan saaneen lähipiiriin kuuluvalta.

Samaan risteilyyn liittyy tartuntoja myös Varsinais-Suomessa. Risteilyllä olleita suositellaan hakeutumaan koronatestiin vähäisistäkin oireista.

Satakunnassa on todettu myös kaksi jalkapallon EM-kisoihin liittyvää Venäjältä peräisin olevaa Covid-tapausta. Tiedotteessa muistutetaan, että Venäjältä tulleiden on syytä hakeutua näytteeseen 72 tuntia palaamisen jälkeen.

Vielä sen jälkeenkin on järkevää välttää suuria ihmisjoukkoja. Lisäksi tulee hakeutua uudelleen testattavaksi, mikäli oireita ilmenee.

Joukkoaltistus Pilke-päiväkodissa

Porin Murtosenmutkassa sijaitsevan Pilke-päiväkodin työntekijällä todettiin juhannuspäivänä koronavirustartunta. Henkilö on ollut tartuttavuusaikana juhannusviikolla töissä.

Tartunnanjäljitys on aloitettu. Lauantain tiedon mukaan altistuneita on 30 lasta pienempien lasten puolelta. Lisäksi koronalle on altistunut 13 henkilökuntaan kuuluvaa.

Kaikkiin altistuneisiin pyrittiin olemaan yhteydessä juhannuspäivän aikana.

Rauman englanninkielisessä lastentarhassa altistumisia

Rauman terveysviranomaiset saivat juhannusaattona tiedon Rauman englanninkielisessä lastentarhassa hoidossa olleen lapsen koronavirustartunnasta. Sunnuntaina tarkentuneen tiedon mukaan lapsi on ollut oireettomana hoidossa keskiviikkona 23.6. Tartunnan lähde on tiedossa, eikä se ole peräisin lastentarhasta.

Alustavien tietojen mukaan altistuneita on 20 lasta ja 5 henkilökuntaan kuuluvaa. Kaikki altistuneet testataan ja asetetaan 14 vuorokaudeksi karanteeniin viimeisestä altistumispäivästä laskien. Tartuntatautiviranomaiset ovat henkilökohtaisesti yhteydessä altistuneiden lasten huoltajiin ja henkilökunnan jäseniin sunnuntain aikana.

Lastentarhan tilat siivotaan tehostetusti. Muiden lasten ja henkilökunnan osalta lastentarhan toiminta jatkuu normaalisti.

Altistustilanne Porihallin kuntosalialueella

Porissa on todettu koronavirustartunta henkilöllä, joka on oireettomassa vaiheessa, mutta joka on tartuttavuusaikana ollut harjoittelemassa Porihallin yleisellä kuntosalialueella keskiviikkona 23.6. kello 15–17.

Kaikkia Porihallissa kuntosalialueella altistusaikana olleita pyydetään tarkkailemaan vointiaan. Mikäli ilmaantuu vähäisiäkin oireita, pyydetään hakeutumaan koronatestiin. Pukuhuoneissa ei ole ollut tartuntariskiä.

Tartuntoja erityisesti matkailusta

Suurin osa viime viikkojen tapauksista on liittynyt Satasairaalan mukaan joko suoraan tai välillisesti matkailuun. Tapauksiin liittyy kuitenkin paljon altistuneita Satakunnassa. Heidät on määrätty karanteeniin, mutta uusia tautitapauksia tartuntaketjuista on edelleen odotettavissa.

Erityisesti ulkomaanmatkalta palaamisen jälkeen on syytä muistaa välttää lähikontakteja ja ihmisten tapaamista ennen 72 tunnin näytteen vastaamista. 72 tunnin kuluttua otettava testi ei vielä täysin poissulje koronatartunnan mahdollisuutta ja uuteen testiin pitää hakeutua, jos sen jälkeen ilmaantuu oireita.

Monilla työpaikoilla on luovuttu kasvomaskien käytöstä, kun epidemiatilanne helpotti, Satasairaalan sunnuntain tiedotteessa todetaan. Työterveyslaitoksen maskisuositus on kuitenkin pysynyt ennallaan.

– Käytäntöjä kannattaa nyt harkita uudelleen. Kasvomaskin käyttöä suositellaan, jos lähikontakteja ei voida muutoin välttää. Erityisen suositeltavaa kasvomaskin käyttö on työssä, jossa syntyy paljon ihmiskontakteja, Tuomas Nieminen toteaa tiedotteessa.

Uutista päivitetty 27.6. kello 16.26: Lisätty tieto Rauman englanninkielisen lastentarhan koronatapauksesta.

Uutista päivitetty 27.6. kello 17.49: Lisätty tietoja Satasairaalan sunnuntain tiedotteesta mukaan lukien Porihallin altistus.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut