Satakunnan koronatilanne on vakaasti perustasolla - Koronainfo - Satakunnan Kansa

Satakunnan koronatilanne on vakaasti perustasolla – viime viikolla 16 tartuntaa

Kisaturismia jalkapallon EM-kisoihin Pietariin ei suositella.

Kuvituskuva.

10.6. 21:00

Satakunta on epidemiologisesti selkeästi perustasolla, arvioi maakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä ATTR koronatilannetta kokouksessaan torstaina.

Satasairaalan tilastojen mukaan Satakunnassa on epidemian alusta lähtien todettu yhteensä 1 720 koronatartuntaa, kertoo työryhmä tiedotteessaan.

THL:n tartuntatautirekisterin lukema oli torstaina 1 684 tartuntaa.

Satasairaalan infektioyksikön tilastojen mukaan Satakunnassa on todettu 27 koronatartuntaa kahden viime viikon aikana eli 26. toukokuuta – 8. kesäkuuta. Näin ilmaantuvuus on 12,5 tartuntaa 100 000 asukasta kohti 14 vuorokaudessa.

Pienimmillä paikkakunnilla yhden perheen muutama tartunta tai pari kausityöntekijän positiivista näytettä saattaa nostaa ilmaantuvuutta hiukan, mutta kaikkiaan tilanne on Satakunnassa tasaisen hyvä ja tartuntaketjut on suljettu.

Viime viikolla todettiin 16 tartuntaa, edeltävällä viikolla 10.

Tartunnanlähde tai -paikka selvisi viime viikolla 81 prosentissa tartunnoista. Epäselvät tartuntalähteet sijoittuvat Poriin, Harjavaltaan ja Raumalle.

Ulkomailta saatuja tartuntoja oli lähes 40 prosenttia, 6 tartuntaa 16:sta. Tartunnat todettiin maatalouden kausityöntekijöillä, jotka olivat tulleet Ukrainasta, Venäjältä ja Moldovasta.

– Maatalouden kausityöntekijöiden 72 tunnin testaus on osoittautunut tärkeäksi ja tiloilla noudatetaan hyvin ohjeistuksia. Niiden ansiosta laajemmat altistustilanteet ja epidemiat on pystytty estämään, todetaan tiedotteessa.

Tartunnoista neljännes oli peräisin samasta taloudesta. Työperäisiä tartuntoja oli nyt vain yksi. Lisäksi todettiin yksi tartunta tuttavapiiristä. Viime viikolla todettiin vielä yksi tartunta, joka oli todennäköisin peräisin Rauman kultajuhlinnasta. Tapaus diagnosoitiin viiveellä.

Kouluissa, päiväkodeissa ja harrastustoiminnan piirissä ei todettu uusia tartuntoja.

Viikon aikana oli vain yksi joukkoaltistustilanne Karin koulussa. Siihen ei ole liittynyt jatkotartuntoja.

Karanteeniin asetettiin viime viikolla 82 ihmistä.

Alfa-muunnos eli niin kutsuttu britti-variantti tai UK-muunnos on Satakunnassa edelleen vallitseva. Uusia Delta-muunnostartuntoja eli Intian varianttia ei ole ilmennyt. Varmistettuja tapauksia on Satakunnassa vain yksi.

Tulevia jalkapallon EM-kisoja ajatellen on syytä huomata, että Venäjällä koronatilanne on varsin huono ja Suomeen on tuotu Intian variantin aiheuttamia tartuntoja Pietarista. Kisaturismia ei suositella, mutta jos alueelle lähdetään, varotoimista, matkan jälkeisestä omaehtoisesta karanteenista ja näytteiden otosta pitää huolehtia tarkkaan.

Satasairaalassa oli torstaina yksi koronaviruspotilas vuodeosastolla. Terveyskeskuksissa ei ollut koronapotilaita.

Koronarokotukset ovat edenneet Satakunnassa hyvin. Ensimmäisen rokotuksen on saanut noin puolet ja toisen annoksen 12,6 prosenttia satakuntalaisista. Ensimmäinen annos antaa jo varsin hyvää suojaa vakavalta taudilta, mutta ei vielä pysäytä epidemiaa.

– Yhteiskunnan edelleen avaamiseksi, matkailun ja isojen tapahtumien mahdollistamiseksi on erittäin tärkeää, että mahdollisimman moni yli 16-vuotias huolehtii rokotteen ottamisesta heti, kun se on mahdollista. Vain siten voimme välttyä syksyllä uudelta epidemia-aallolta ja yhteiskunnan uudelta sulkeutumiselta.

Lisäksi ATTR muistuttaa, että THL:n selkeän linjauksen mukaisesti molemmat rokotukset pitää ottaa kotipaikkakunnalla. Mökkikunnat eivät pysty huolehtimaan kakkosrokotuksista. Rokotusta ei voi kiirehtiä loman tai mökkeilyn takia, vaan tulisi huolehtia siitä, että sovittaa rokotuksen kotipaikkakunnalla omaan aikatauluunsa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: