Opiskelijanuorten koronatartuntaketju alkuun kotibileistä Raumalla - Koronainfo - Satakunnan Kansa

Kotibileistä Raumalla alkaneessa opiskelijanuorten tartuntaketjussa jo 11 koronatartuntaa – SataDiagilla koekäytössä oleva laitteisto paljastaa yleisimmät muuntovirukset pikavauhtia

Brittimuunnosviruksen tartuntaketju todennäköisesti Varsinais-Suomen puolelta.

Koronatestaajille ja -jäljittäjillä on taas töitä Raumalla. ­

6.4. 15:39

Rauma

Terveysviranomaisten ja säädösten asettamista rajoituksista tinkimisen riski toteutui Raumalla, kun opiskelijoiden kotibileistä lähti liikkeelle koronavirustartuntaryväs. Tartunnan todennäköisenä aiheuttajana on koronaviruksen ns. brittiläisperäinen muunnos, joka herkästi tarttuvaa lajia.

Ylilääkäri, tartuntataudeista vastaava lääkäri Katrimari Salmela Rauman terveyspalveluista kertoo joukkoaltistumisen alkulähteeksi varmistuneen nuorten kotibileet. Tiistain iltapäivän tilannearviona oli, että hippatilaisuudessa olisi altistuneita parisenkymmentä.

– Tartunnanjäljitykseen tulee edelleen jatkuvasti soittoja nuorilta, jotka ovat myös olleet paikalla, Salmela kertoo.

Rauman terveyspalvelujen tartuntataudeista vastaava lääkäri Irene Reinvall kertoo puolestaan, että kotibileiden tartunnan todennäköinen lähde on alun perin Varsinais-Suomen puolelta ja tartuntaketju on saatu selvitettyä.

Irene Reinvallin mukaan tiistain iltapäivään mennessä tiedossa oli Raumalta yhteensä 11 tartuntaa. Altistusketju on osaksi jäljitetty opiskelijabileisiin ja muihin vapaa-ajan tapaamisiin.

Hän harmittelee tartuntaketjua, joka saattaa vielä laajeta huomattavalla todennäköisyydellä. Tapaus osoittaa myös, että enintään kuuden henkilön kokoontumisrajoitus on tarpeellinen ja perusteltu.

– Koronatilanne oli jo varsin rauhallinen Raumalla, Reinvall lisää.

Pääsiäisviikonvaihteessa ilmi tulleessa laajassa nuorten joukkoaltistumisessa todettiin ensivaiheessa kuusi koronatartuntaa. Rauman kaupungin viikonvaihteen tiedotteen mukaan virustartunnan saaneista viisi on Rauman Lyseon lukion opiskelijoita ja yksi Winnovan opiskelija.

Irene Reinvall tarkentaa, että perjantain ja maanantain välisenä aikana todennettiin kaikkiaan kahdeksan tartuntaa ja yhteensä siis 11. Nuorten opiskelijoiden lisäksi tartunnan on saanut kaksi aikuista.

Viikonvaihteessa karanteeniin asetettiin 16 altistunutta, joista yhdeksän on Winnovan ja seitsemän lukion opiskelijoita. Heidän lisäksi karanteeniin on asetettu 20 muuta henkilöä.

Rauman kaupunki ja Winnova päätyivät yhteistyössä terveysviranomaisten kanssa ratkaisuun, jonka seurauksena Rauman Lyseon lukio ja Rauman Winnovan yksiköt jatkavat edelleen etäopetuksessa.

Rauman lukion opiskelijat ovat etäopetuksessa 16.4. asti, jonka jälkeen tilannetta arvioidaan uudelleen. Myös Rauman WinNovan opiskelijat pysyvät etäopetuksessa ainakin kaksi viikkoa.

Riski jatkotartuntoihin on edelleen. Koronavirusinfektion tavanomaisin itämisaika on noin 4–5 vuorokautta, mutta se vaihtelee 1–14 vuorokauden välillä. Jos altistuneella on vähäisiäkin oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, kuumetta, haju- tai makuhäiriötä tai joissakin tapauksissa ripulia, on tärkeää hakeutua testiin viiveettä.

Varotoimien noudattamisessa jaksettava – brittivariantti yleistymässä Satakunnassakin

Infektioyksikön ylilääkäri, Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Uusitalo-Seppälä sanoo UK-muunnoksen tai niin sanottuna brittivarianttina tunnetun koronaviruksen näyttävän yleistyvän Satakunnassa, kuten muuallakin Suomessa ja maailmalla. Tämä on täysin odotettua.

– Satakunnan koronatilanne on varsin vakaa, mutta aiempaa herkemmin tarttuvat virusmuunnokset ovat yleistyneet ja siksi olisi tärkeää jaksaa noudattaa varotoimia, jotta rokotuksia ehdittäisiin antaa laajemmin.

Uusitalo-Seppälä lisää, että tärkeä asia muistaa on myös, että rokotusten antama suoja ei synny hetkessä. Maailmalta on julkaistu tutkimuksia, joiden mukaan pian ensimmäisen rokotuksen jälkeen riski saada tartunta voi jopa lisääntyä, jos varotoimista luovutaan ennen aikaisesti tilanteessa, jossa vasta-aineet eivät vielä ole nousseet.

– On tärkeää, että varotoimista pidetään kiinni, kunnes rokotekattavuus nousee väestössä ja epidemia saadaan tukahdutetuksi laajemmin, hän tähdentää.

Rokotteiden antama suoja vakavalle koronavirusinfektiolle on erittäin hyvä, mutta se syntyy asteittain. Tutkimusten perusteella rokotteiden suojateho laboratoriovarmistettua koronavirustautia vastaan on ollut tutkimuksissa noin 50 prosenttia kahden viikon kuluttua ensimmäisestä annoksesta ja lähes 90 prosenttia juuri ennen toisen annoksen antamista eli 3-4 viikon kuluttua.

– Toinen rokote on tärkeä, jotta saadaan pitkäkestoisempi suoja ja vahvistetaan immuniteettia. Noin kahden viikon kuluttua toisesta rokotteesta tilanne on hyvä, Uusitalo-Seppälä sanoo.

Muuntuneiden virusten testaus nopeutuu

Satakunnan sairaanhoitopiirin SataDiagin laboratoriolla on ollut runsaan viikon ajan koekäytössä välineistö ja menetelmät muuntuneiden Covid–19 -koronavirusten testaamiseen. Eri viruskantojen testit saadaan nopeasti käyttöön Satakunnassa.

Menetelmä tunnistaa koronaviruksen geenistä kaksi eri pistemutaatioista, joiden perusteella pystytään varsin luotettavasti ja nopeasti tunnistamaan tärkeimmät muuntovirukset eli UK-variantin sekä Etelä-Afrikan ja Brasilian muuntovirukset. Menetelmä ei kuitenkaan erota Etelä-Afrikan virusta Brasilian viruksesta.

– Tavoitteena on, että menetelmä tulee viikon kuluttua osaksi jatkuvaa rutiinia niin, että kaikki SataDiagin laboratoriossa todetut positiiviset näytteet tai ainakin edustava otos kaikista tartuntaketjuista tutkitaan tällä menetelmällä. Tulos on jatkossa käytettävissä seuraavana arkipäivänä siitä, kun on saatu positiivinen tulos.

– Menetelmän merkittävänä etuna on nopeus, jolla pystytään vaikuttamaan siihen, millä tavoin suunnataan näytteiden ottoa. Sinänsä torjuntatoimet ja karanteeni- ja eristysajat eivät poikkea muuntovirusten kohdalla aiemmista ohjeista, Raija Uusitalo-Seppälä sanoo.

Juttua tarkennettu tiistaina 6.4. kello 18.55: täydennetty tartuntaketjun tietoja. Opiskelijabileiden lisäksi altistuksia muissa vapaa-ajan tapaamisissa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?