Husin Järvinen Ylellä: Tartuntamäärät eivät ole laskeneet toivotusti Uudellamaalla - Koronainfo - Satakunnan Kansa

Husin Järvinen Ylellä: Tartuntamäärät eivät ole laskeneet toivotusti Uudellamaalla

Liikkumisen rajoitukset toimivat pandemian hallitsemisessa parhaiten, Järvinen näkee.

Järvisen mukaan rajoitustoimet eivät ole purreet tarpeeksi koronan leviämiseen Uudellamaalla.

27.3. 11:37

Tartuntamäärät ovat edelleen liian korkealla tasolla Uudellamaalla, eikä toivotunlaista laskua ole tapahtunut, sanoi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) tartuntatautien ylilääkäri Asko Järvinen lauantaina Ylen Ykkösaamussa.

Järvinen kertoi olleensa asian suhteen toiveikas vielä alkuviikosta, mutta nyt näyttää siltä, ettei lasku ole jatkunut tartuntamäärissä.

– Jo ennen maaliskuun sulkutiloja tartuntojen nousukulma lähti taittumaan. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että rajoitustoimet eivät ole riittäneet, ja tartuntamäärät eivät ole kääntyneet tarpeeksi laskuun, Järvinen sanoi Ykkösaamussa.

Järvinen keskusteli Ylen Ykkösaamussa muun muassa liikkumisrajoituksista, maskipakosta, kesästä ja virusmuunnoksista.

Hän on luottavainen sen suhteen, että kesä on normaalimpi, jos tartuntaluvut saadaan painettua alas. Kesätapahtumien järjestäminen on sen sijaan Järvisen mielestä vaikeampi kysymys.

– Todennäköisesti merkittävä tekijä niistä päättämisessä on se, miten rokotukset etenevät.

Hallitus ajaa tällä hetkellä Helsingin seudulle ja Turkuun liikkumisrajoituksia. Järvisen mukaan muiden maiden kokemuksista voi nähdä, että liikkumisen rajoitukset toimivat epidemian hallinnassa. Sen sijaan maskipakon teho koko epidemian hallitsemissa on Järvisen mukaan pieni.

– Epidemian hallitsemisen kannalta maskin käyttö ei ole kovin tehokas. Maskeja on käytetty Suomessa aika hyvin, mutta silti tartuntamäärät eivät ole taittuneet. Tartunnat tulevat lähikontakteista, joissa maskit eivät ole käytössä.

Järvisen mukaan tärkeää olisikin toimia niin, että tartunnat eivät leviäisi perhe- ja lähipiiristä ulkopuolelle. Hän kuitenkin muistutti, että yksilölle maski on suojaava. Kasvomaski suojaa sekä käyttäjäänsä että ympärillä olevia ihmisiä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: