Löytyikö Turusta täysin uusi koronaviruksen muunnos? Opiskelijoiden tartuntaryppään aiheuttajaksi osoittautui edelleen muuntunut Etelä-Afrikan virusmuunnos - Koronainfo - Satakunnan Kansa

Löytyikö Turusta täysin uusi koronaviruksen muunnos? Opiskelijoiden tartuntaryppään aiheuttajaksi osoittautui edelleen muuntunut Etelä-Afrikan virusmuunnos

Kyseessä on mahdollisesti uudenlainen koronaviruksen variantti. Turun ryppäässä tartunnan saaneet eivät ole tarvinneet sairaalahoitoa.

Arkostokuva koronatestauksesta. Kuvan henkilö ei liity uutiseen.

24.3. 19:28

Helsinki

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (Tyks) on löydetty Suomessa uusi, Etelä-Afrikan koronavirusta muistuttava virusmuunnos.

Turussa opiskelijoiden keskuudessa levinneiden koronavirustartuntojen aiheuttajaksi on varmistunut Etelä-Afrikan virusmuunnos. Havaittu muunnos ei kuitenkaan ole identtinen alkuperäisen Etelä-Afrikan variantin kanssa, vaan näyttää muuntuneen edelleen, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri kertoo.

Asia selvisi Tyksissä tehdyissä laboratoriotutkimuksissa.

– Havaitsimme, että kyseessä on todennäköisesti muuntovirus, ja niin sanottu geenisekvensaatio varmisti, että viruksella on Etelä-Afrikan muunnokselle tyypillisten piirteiden lisäksi useita muita muutoksia. Emme toistaiseksi tiedä, mistä variantti on tullut. Nämä selviävät myöhemmin, kun viruksen koko genomi tunnetaan, sanoo Tyksin molekyylimikrobiologian ja virologian ylilääkäri Tytti Vuorinen tiedotteessa.

Ei aihetta muuttaa suosituksia

Vuorisen mukaan kyseessä on mahdollisesti uudenlainen koronaviruksen variantti. Asia varmistuu myöhemmin niin sanotussa kokogenomisekvensoinnissa.

Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, onko vastaavaa muuntunutta varianttia löytynyt muista maista.

Turun ryppäässä on todettu yli 90 tartuntaa.

Toistaiseksi ei ole osoitettu, että muuntunut Etelä-Afrikan koronavirusvariantti olisi vaikeampi kuin tavallinen. Tartunnan saaneiden oireet ovat olleet melko lieviä, eivätkä sairastuneet ole tarvinneet sairaalahoitoa, tiedotteessa kerrotaan.

Löydös ei sairaanhoitopiirin mukaan anna aihetta muuttaa voimassa olevia suosituksia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: