Kaikki koronasta Satakunnassa nyt: Näin paljon tartuntoja on, täällä olet voinut altistua ja näin rokotukset etenevät - Koronainfo - Satakunnan Kansa

Kaikki koronasta Satakunnassa nyt – näin paljon tartuntoja on, täällä olet voinut altistua ja näin rokotukset etenevät

Kokosimme yhteen Satakunnan ajankohtaisen koronatilanteen. Voit lähettää toimitukselle myös omia kysymyksiä aiheesta.

Satakunta on edelleen koronan leviämisvaiheessa. Pahin tilanne on Raumalla, vaikka telakan tartunnat on saatu hallintaan.

13.3. 12:13

Korona-aiheisia uutisia tulee siihen tahtiin, että voi olla vaikeaa pysyä kartalla kokonaistilanteesta. Tässä vastauksia peruskysymyksiin tämän viikon (8.–14.3) osalta.

Missä on voinut altistua koronalle tällä viikolla?

Altistumisia on todettu Raumalla Nanun koulussa ja Papinpellon päiväkodissa, sekä Harjavallassa sijaitsevan BASF:n akkumateriaalitehtaan rakennustyömaalla.

Perjantai-iltana tiedotettiin, että Euran Tolppamäen palvelukodissa on ollut joukkoaltistuminen, kun yhdellä hoitajista oli todettu korona.

Kaiken kaikkiaan altistumisia on kuluneella viikolla ollut huomattavasti vähemmän kuin aiemmalla viikolla. Silloin altistumisia oli useissa kouluissa Porissa, Raumalla ja Ulvilassa sekä Rauman telakalla, Luvialla Polartherm-yrityksessä ja Olkiluodon ydinvoimalassa Eurajoella.

Säkylän kunta tiedotti lauantaina illalla, että Säkylän sosiaalipalvelujen työntekijällä tidettiin korona perjantai-iltana. Kaikki altistuneet on tavoitettu ja asetettu karanteeniin.

Mikä on maakunnan koronatilanne tällä hetkellä?

Satakunnan koronavirustilanne on edelleen vaikea ja alue on selkeästi leviämisvaiheessa.

Kahden viikon jaksoa kuvaava ilmaantuvuusluku on kuitenkin laskussa. Se oli perjantaina 130, kun viikkoa aiemmin se oli yli 200.

Kaikkiaan Satakunnassa on todettu noin 1 300 koronatapausta.

Missä Satakunnan kunnissa on koronaa?

Kaikissa kunnissa Pomarkkua lukuun ottamatta on ollut koronatapauksia epidemian aikana. Siikaisissa ja Merikarvialla tapauksia on ollut alle viisi, joten ne eivät näy THL:n luvuissa.

Voit katsoa kuntakohtaiset tartuntamäärät viimeisen kahden viikon ajalta faktalaatikosta.

Tilanne on edelleen selvästi pahin Raumalla, mutta myös muualla Satakunnassa ilmaantuvuusluvut ovat korkeita.

Raumalla tapauksia todetaan edelleen paljon, mutta kun telakan tilanne on saatu hallintaan, ilmaantuvuusluku on pienentynyt yli puolella edelliseen viikkoon nähden.

Samoin Huittisissa tilanne on selvästi parantunut. Eurajoella ja Ulvilassa ilmaantuvuus on samalla tasolla kuin viikko sitten. Porissa ilmaantuvuus on ollut noususuuntainen.

Koronatapaukset Satakunnassa

  • Tämän verran tartuntoja on Satakunnassa ollut viimeisen kahden viikon aikana. Luvut ovat peräisin Satakunnan koronanyrkin tiedotteesta, joka julkaistiin 11.3.

  • Rauma 185

  • Pori 52

  • Eurajoki 16

  • Ulvila 9

  • Huittinen 7

  • Eura ainakin 5 (THL:n kartan mukaan, poimittu 12.3.)

Millainen Satakunnan tilanne on muuhun maahan verrattuna?

Valtakunnallisesti katsoen Satakunnassa tilanne on nyt alueellisesti neljänneksi hankalin Uudenmaan, Ahvenanmaan ja Varsinais-Suomen jälkeen.

Turussa Tyksin teho-osasto tuli perjantaina täyteen ja se joutuu sulkemaan kaksi leikkaussalia, jotta saisi lisätyövoimaa teholle.

Paljonko Satakunnassa on koronapotilaita sairaalassa?

Satasairaalassa on nyt vain yksi koronaviruspotilas, teho-osastolla ei yhtään. Perusterveydenhuollossa on osastohoidossa neljä koronapotilasta.

Leviääkö koronan muuntovirus Satakunnassa?

Tällä hetkellä ei näytä siltä. Satakunnassa on viikon kuluessa varmistettu vain yksi uusi muuntovirustapaus ja kaikkiaan näitä on Satakunnassa varmennettu kymmenen. Uuteen tapaukseen ei liity altistumisia tai leviämistä.

Mitä rajoituksia ja suosituksia Satakunnan alueella on voimassa?

Yläkoulut, toisen asteen koulut ja korkeakoulut ovat etäopetuksessa.

Yli 6 hengen kokoontumisia ei saa järjestää. Raumalla ei saa järjestää minkäänlaisia yksityistilaisuuksia, koska tilanne on vaikea.

Aikuisten harrastustoiminta ja yli 12-vuotiaiden lasten ryhmäharrastustoiminta on keskeytetty.

Ravintoloista saa myydä ruokaa vain mukaan. Lisäksi erilaisten sisä- ja ulkotilojen käyttöä on rajoitettu: Muun muassa liikunta- ja kulttuuripaikat ovat kiinni ja kauppakeskusten yleisissä tiloissa ei saa oleskella.

Lisäksi voimassa on maskisuositus, joka koskee kaikkia yli 12-vuotiaita sekä etätyösuositus ja kehotus välttää tarpeetonta matkustamista.

Miten rokotukset etenevät Satakunnassa?

Tällä hetkellä kunnissa rokotetaan pääasiassa yli 70-vuotiaita ihmisiä.

Joissakin kunnissa rokotettiin aikaisemmin myös sitä nuorempia riskiryhmäläisiä. Viranomaiset kuitenkin päättivät keskiviikkona, että AstraZenecan rokotetta voi antaa myös yli 70-vuotiaille, jolloin muun muassa Pori ja Rauma päättivät keskeyttää nuorempien rokottamisen.

Mistä rokotuksista saa tietoa? Mistä tiedän, onko oma vuoroni?

Kunnat ja kuntayhtymät tiedottavat rokotusten aikatauluista omilla verkkosivuillaan sekä paikallisissa medioissa.

Aikataulut vaihtelevat, koska kuntiin on saatu eri määriä rokotteita. Ajan voi varata vain siinä tapauksessa, että kuuluu rokotusvuorossa olevaan ryhmään.

Jos voit käyttää internetiä, löydät tuoreimman tiedon siitä, mitä ryhmiä nyt rokotetaan Porin perusturvan (Pori, Merikarvia, Ulvila), Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymän (Kankaanpää, Honkajoki, Karvia, Pomarkku, Jämijärvi, Siikainen), Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymän (Harjavalta, Kokemäki, Eurajoki, Nakkila), Rauman sotepalveluiden, Säkylän kunnan tai Huittisten sotepalveluiden koronarokotus-nettisivuilta.

Kuinka moni satakuntalainen on jo rokotettu?

Ensimmäisen rokotusannoksen on saanut noin 26 000 satakuntalaista. Se tarkoittaa, että rokotuskattavuus on 12,1 prosenttia.

Mitä sinä haluaisit tietää koronasta? Voit lähettää oman kysymyksesi osoitteeseen kaisa.ylhainen@satakunnankansa.fi.

Päivitetty 13.3. kello 20.00: Lisätty tieto Säkylän perjantaisesta koronatapauksesta ja altistumisista.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut