Täällä olet voinut altistua koronalle Satakunnassa viimeisten kahden viikon aikana - Koronainfo - Satakunnan Kansa

Näissä paikoissa olet saattanut altistua koronalle – Katso tästä kaikki Satakunnassa raportoidut altistustilanteet viimeisen kahden viikon ajalta

Kokosimme tähän artikkeliin listan tilanteista, joissa on tiedotettu altistumisriskistä 18. helmikuuta – 4. maaliskuuta välisenä aikana Satakunnassa.

Arkistokuva RMC:n telakalta. Telakan työntekijöillä on todettu yli 200 koronatartuntaa.

27.2. 6:00 | Päivitetty 5.3. 10:10

Satakunnan koronatilanne on huonontunut merkittävästi viime viikkoina, mikä näkyy kasvaneina tartuntamäärinä ja kymmeninä altistustilanteina. Koko maakunta on leviämisvaiheessa ja voimassa on useita aiempaa tiukempia suosituksia ja rajoituksia.

Pahin tilanne on Raumalla, jossa Rauma Marine Construction Oy:n (RMC) telakalla on todettu tähän mennessä noin 350 koronapositiivista ja asetettu satoja työntekijöitä karanteeniin. Kaikkien telakan tuotannossa työskentelevien on kaupungin tartuntataudeista vastaavan lääkärin Irene Reinvallin mukaan katsottu altistuneen laajojen tartuntaketjujen seurauksena.

Porissa on viime aikoina tiedotettu altistumisista ja altistumisriskistä muun muassa kahdessa koulussa ja sisäleikkipuistossa. Viimeisen 14 vuorokauden aikana on tiedotettu muutamista altistustilanteista myös Luvialla, Ulvilassa ja Kankaanpäässä.

Toimintaohjeet altistuneelle

Koronavirusinfektion itämisaika vaihtelee 1–14 vuorokauden välillä. Tyypillisesti se on noin 4–5 vuorokautta. Seuraa siis oloasi kahden viikon ajan altistuksesta eteenpäin.

Testiin on tärkeää hakeutua viiveettä vähäisistäkin oireista. Hakeudu siis testiin, jos sinulla on nuhaa, yskää, kurkkukipua, kuumetta, ripulia, haju- tai makuhäiriötä tai muita koronavirukseen viittaavia oireita.

Mikäli saat koronavirusinfektioon viittaavia oireita negatiivisen testituloksen jälkeen, hakeudu uudelleen testiin ja noudata omaehtoisen karanteenin ohjeita testituloksen saamiseen asti.

Karanteeniin määrätyt henkilöt eivät voi tavata keskenään, koska osalla heistä voi olla tartunta ja osalla ei. Tällöin tartunnan saaneet voivat tartuttaa henkilöt, joille tartuntaa ei olisi muuten tullut.

Karanteeni ei koske altistuneen perheenjäseniä, ja he saavat liikkua normaalisti. Jos karanteeniin määrätty kuitenkin sairastuu, hänen on mentävä testiin. Tällöin perheenjäsenten pitää odottaa testitulosta kotona.

Koronatartunnan saanut henkilö voi levittää virusta eteenpäin jo 1–2 vuorokautta ennen oireiden alkamista. Tämän vuoksi saattaa altistua koronalle, vaikka ei olisikaan ollut tekemisissä oireisen henkilön kanssa.

Itämisajaksi kutsutaan aikaa tartunnasta ensioireiden alkuun. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan koronavirustautiin sairastunut henkilö on tartuttavimmillaan oireisen taudin alussa ja juuri ennen oireiden alkua.

Alla on kerrottu kaikki altistumistilanteet, joista Satakunnassa on tiedotettu 18. helmikuuta – 4. maaliskuuta, eli viimeisten 14 vuorokauden aikana. Altistustilanteet on listattu paikkakunnittain uusimmasta vanhimpaan.

Rauma

4.3. Telakan massatestaukset jatkuivat paljastaen 12 uutta tartuntaa, tiedottaa kaupunki. Kaikkiaan telakkaan liittyviä koronatartuntoja on nyt ilmennyt 352 noin 1000 työntekijän joukosta.

2.3. Telakalla otettiin näytteet 235 henkilöltä, jotka olivat vapautumassa karanteenista. Testatuilta löytyi keskiviikkona iltapäivään mennessä 16 uutta tartuntaa. Kaikkiaan telakkaan liittyviä koronatartuntoja oli tuolloin ilmennyt 340.

1.3. Rauman normaalikoulun oppilaalla todettiin koronavirustartunta. Tämän seurauksena 8 oppilasta altistui maanantaina. Opetuksen aikana käytettiin tiedotteen mukaan maskeja.

RMC:n telakan massatestaukset koronaviruksen vuoksi karanteenissa olleille työntekijöille alkoivat. Maanantaina otettiin kaikkiaan 214 testiä ja tartuntoja löytyi 54 testatulta, eli joka neljäs testattu oli saanut tartunnan. Yhteensä telakkaan liittyviä koronatartuntoja oli tuolloin ilmennyt 324.

26.2. Rauma Marine Construction (RMC) Oy:n telakan tartuntaketjussa todettiin seitsemän uutta koronatartuntaa. Uudet sairastuneet oli jo aiemmin määrätty karanteeniin. Perjantaihin mennessä tartuntoja oltiin todettu yhteensä 246 noin 1 000 testatun henkilön joukosta.

25.2. Pohjoiskehän koulun oppilaalla todettiin koronatartunta. Erityisopetuksen oppilaan tartunta oli kaupungin tiedotteen mukaan yhteydessä 23. helmikuuta tiedotettuun henkilökuntaan kuuluvan tartuntaan. Oppilaan tartuntaan liittyen altistui 32 henkilöä, joista 26 oli muita oppilaita. Altistumiset koskivat pääasiassa koulukuljetusta sekä pientä osaa Karin koulun iltapäiväkerhosta.

22.2. Koronavirustartunnan saanut henkilö asioi tartuttavuusaikanaan kello 11–11.30 lounasravintola LounasPaanassa. Ravintola sijaitsee Papinhaan liike- ja yritysalueella.

Rauma Marine Constructions Oy:n (RMC) telakan tartuntamäärä tarkentui 237:ään.

21.2. Satoja RMC:n telakan tuotantotyöntekijöitä määrättiin karanteeniin. Karanteenimääräys koski lähes koko 800-päistä tuotantohenkilöstöä. Aikaisemmin heistä oli jo asetettu karanteeniin noin 160 henkilöä.

19.2. Koronavirustartunnan saanut henkilö on asioinut tartuttavuusaikanaan kello 9– 11 anniskeluravintola Otavassa.

Lapin Linnavuoren palvelukeskuksen työntekijällä todettiin koronatartunta. Työntekijä oli ollut töissä oireettomana ja jäänyt pois oireiden ilmaannuttua torstaina 18. helmikuuta. Palvelukeskuksessa altistui seitsemän henkilökuntaan kuuluvaa.

Telakalla todettiin 82 uutta koronatartuntaa. Covid-positiivisiksi oli todettu tähän mennessä 188 henkilöä.

18. ja 19.2. Pohjoiskehän koulun henkilökuntaan kuuluvalla todettiin koronatartunta tiistaina 23. helmikuuta. Hän oli ollut töissä oireettomana torstaina (18.2.) ja perjantaina (19.2.). Seitsemän oppilasta ja yhdeksän henkilökuntaan kuuluvaa altistui.

18.2. Telakalla todettiin 52 uutta koronatartuntaa.

Pori

2.3. Kyläsaaren koulussa altistui koronavirukselle 20 oppilasta 4A-luokalta. Koulu ilmoitti asiasta vanhemmille tekstiviestillä, ja altistuneet lapset haettiin koteihinsa.

1.3. Länsi-Porin koulussa altistui 32 kahdeksasluokkaista. Altistukset tapahtuivat 8G-luokalla ja kahdeksansien luokkien kotitaloustunnilla, kertoi Porin perusturva tiedotteessa. 8G-luokan lisäksi kotitaloustunnilla altistui myös 8A- ja 8D-luokkalaisia. Oppitunneilla on pidetty maskia, paitsi kotitaloustunnin ruokailussa. Myöskään välitunnilta luokkiin siirtyessä ei ole käytetty maskia. Opettajia ei asetettu karanteeniin, koska he eivät ole olleet ilman maskia samassa tilassa tartuttavan henkilön kanssa.

Porin Tuorsniemen koulu sai torstaina varmistuksen koronatartunnasta ja altistuksesta toisella ja neljännellä luokalla. Altistus on tapahtunut maanantaina 1.3.

Kummallakin luokalla on altistunut 22 oppilasta. Lisäksi on altistunut kaksi opettajaa.

Luokat siirtyvät etäopetukseen perjantaista 5.3. lähtien ja oppilaat ovat karanteenissa kahden viikon ajan altistuspäivämäärästä.

23.2. Leo’s Leikkimaassa tapahtui mahdollisia altistumisia koronalle kello 15.45–18.45. Asiakas oli tiloissa tartuttavuusaikanaan ja sairastui myöhemmin, kertoi Porin perusturvan tiedotteessa. Leo’s Leikkimaa aikoo olla henkilökohtaisesti yhteydessä kaikkiin kyseisenä päivänä vierailleisiin asiakkaisiin. Muiden samaan aikaan asiakkaana olleiden ja paikalla olleen henkilökunnan on syytä hakeutua pienistäkin oireista koronatestiin, tartuntatautilääkäri Jari Sainio muistuttaa tiedotteessa.

19.2. CrossFit Porissa on voinut altistua koronavirukselle kello 17–19.45 välillä vedettyjen ryhmien aikana. Samaan aikaan paikalla oli henkilö, joka myöhemmin todettiin koronapositiiviseksi.

Liinaharjan vastaanottokeskuksen koronaryppäässä 18 henkilöä oli saanut tartunnan, ja tilanne oli rauhoittumaan päin. Altistuneita ja karanteeniin asetettuja oli yhteensä 19. Ensimmäinen koronatartunta todettiin vastaanottokeskuksessa 4. helmikuuta.

18.2. Sampo-Rosenlewin tehtailla todettiin mahdollinen altistustilanne, jonka takia tuotantolaitoksen 35 työntekijää määrättiin karanteeniin. Tämä johtui yhden työntekijän altistuksesta ja myöhemmästä sairastumisesta. Tämänhetkisen tiedon mukaan lisätartuntoja ei ole tapahtunut, kertoo Sampo-Rosenlewin toimitusjohtaja Jussi Malmi.

Luvia

4.3. Polarthermin Luvian toimipisteen henkilöstössä todettiin kolme koronatartuntaa. Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymän mukaan työpaikalla on noudatettu maskisuosituksia ja muita rajoitussuosituksia, joten henkilöstön laajalle karanteenille ei nähdä tarvetta. Tartunnanlähteiden ja oireettomien viruksenkantajien löytämiseksi koko toimipisteen henkilöstö aiotaan testata torstain ja perjantain aikana.

20.2. Pub Onnissa tapahtui mahdollinen joukkoaltistuminen koronavirukselle. Kaikkia pubissa kyseisenä päivänä asioineita pyydettiin ottamaan yhteyttä Keski-Satakunnan tartunnanjäljitykseen (044 450 3132) jatkoselvittelyä varten.

Ulvila

1.3. Friitalan koulussa Ulvilassa altistui 20 henkilöä. Kaikki altistuneet oppilaat olivat 4D-luokkalaisia. Heitä oli 18. Myös kaksi opettajaa altistui.

Kankaanpää

25.2. ja 26.2. Kuntoutuskeskuksessa oli kuntoutuksessa ulkopaikkakuntalainen perhe, jonka alakouluikäinen lapsi sairastui Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymän (PoSa) tiedotteen mukaan myöhemmin koronaan. Lapsi liikkui sisätiloissa ja kylpyläosastolla ja näin ollen saattoi altistaa muita kuntoutuskeskuksen asiakkaita koronavirukselle. Mahdolliset altistumiset tapahtuivat torstaina 25.2. kello 08.00 – perjantaina 26.2. kello 15.00. Tartunta oli peräisin potilaan perhepiiristä.

Uutista päivitetty kauttaaltaan 4.3. kello 20.26: lisätty uusia altistustilanteita ja poistettu vanhoja.

Uutista päivitetty 4.3. kello 22.17: lisätty tiedot Porin Tuorsniemen koulun ja Rauman normaalikoulun altistuksista.

Uutista päivitetty 5.3. kello 10.10. Tuorsniemen koulun osalta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos