Rauma ja Pohjois-Satakunta leviämisvaiheeseen, muu Satakunta kiihtymisvaiheessa– Tätä kaikkea se tarkoittaa käytännössä

Kuvituskuva

4.2.2021 21:00

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä totesi Rauman ja Pohjois-Satakunnan, erityisesti Karvian ja Honkajoen, olevan koronavirusepidemian leviämisvaiheessa. Muilta osin Satakunta on työryhmän mukaan kiintymisvaiheessa.

Rauman osalta asiaan vaikutti kaupungista torstaina paljastuneet muuntuneen viruksen aiheuttamat tartunnat, jotka ovat herättäneet huolta myös valtakunnallisesti.

Lue lisää: Raumalla on todettu neljä muuntuneen koronaviruksen aihettamaa tartuntaa – Uuden tiedon valossa muuntovirusta on alueella paljon luultua enemmän

Koronaviruksen ilmaantuvuus on ollut Satakunnassa selvässä nousussa. Tapausten lisääntyminen keskittyy Raumalle ja Pohjois-Satakuntaan.

Koronakartan torstai-illan tietojen mukaan Satakunnan ilmaantuvuusluku, eli tapausten määrä 14 vuorokauden aikana 100 000 asukasta kohti, on 44,5.

Porissa on todettu 21. tammikuuta – 2. helmikuuta yhteensä 13 koronatartuntaa, ja ilmaantuvuusluku on 15,5.

Raumalla tapauksia on todettu samalla ajanjaksolla 55, ja ilmaantuvuusluku on 140,2. Pohjois-Satakunnan tapausmäärä on 28 ja ilmaantuvuusluku 182,5.

Satasairaalan infektioyksikön tilaston mukaan koronatartuntoja on todettu Satakunnassa epidemian aikana kaikkiaan 551.

Viime viikolla Satakunnassa todettiin 65 uutta koronatapausta. Tartunnanlähde saatiin selvitettyä yli 90 prosentissa tapauksista. Tartunnanlähde jäi epäselväksi kuudessa tapauksessa.

Tartunnoista 54 prosenttia oli joko suoraan (7 tartuntaa) tai epäsuoraan (28 tartuntaa) peräisin ulkomailta. Raumalla ja Karviassa olleissa isoissa joukkoaltistuksissa ei ole varmuutta, onko ryppäässä useampia suoraan ulkomailta tuotuja tartuntoja vai ovatko tartunnat tapahtuneet työyhteisössä.

Työpaikalla saatuja tartuntoja oli 28, eli 43 prosenttia tartunnoista. Samassa taloudessa tartuntoja syntyi 16, eli 25 prosenttia kaikista tartunnoista.

Kouluissa, päiväkodeissa tai harrastuksissa tartuntoja ei ilmennyt, ja ravintolatartuntojakin todettiin vain yksi.

Koronanäytteitä Satakunnassa otettiin viime viikolla 3 230 koronanäytettä. Niistä 2,0 prosenttia oli positiivisia. Edellisellä viikolla näytemäärä oli 2 614.

– On tärkeää, että näytteelle hakeudutaan heti oireiden alettua, jotta tartuntaketjut pystytään tehokkaasti katkaisemaan, tiedotteessa muistutetaan.

Alueellinen tartuntatautien torjuntatyöryhmä antoi myös uusia suosituksia, joiden toimeenpanosta päättävät kunnat.

Ammattikorkeakoulujen opetus suositellaan siirrettäväksi Raumalla ja Pohjois-Satakunnassa kokonaan etäopetukseen niin, että vain välttämätön opetus annetaan läsnäopiskeluna.

Muualla maakunnassa ammattikorkeakouluihin suositellaan hybridimallia, jossa etä- ja lähiopetusta vuorotellaan niin, että välttämätön opetus voidaan toteuttaa lähiopetuksena, maskit, turvavälit ja hygieniaohjeet muistaen.

Toisen asteen opetus suositellaan siirrettäväksi Raumalla ja Pohjois-Satakunnassa kokonaan etäopetukseen. Vain välttämätön opetus tulisi toteuttaa läsnäopiskeluna.

Kiihtymisvaiheen alueilla lukiot ja ammattioppilaitokset voivat jatkaa lähiopetuksessa, muistaen maskit, turvavälit ja hygieniaohjeet.

Ylä- ja alakouluja suositellaan jatkamaan lähiopetuksessa niin, että valtakunnallisia maskisuosituksia noudatetaan.

Esiopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa tulee työryhmän suosituksen mukaan pyrkiä huolehtimaan siitä, ettei eri ryhmien välillä synny kontakteja. Henkilökunnan tulee edelleen käyttää kasvomaskeja tai esiopetuksessa vaihtoehtoisesti kokokasvovisiiriä.

Työryhmä suosittelee, että Rauman ja Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymän alueella aikuisten harrastustoiminta keskeytetään.

Muualla Satakunnassa aikuisten harrastustoimintaa suositellaan toteuttavan etäyhteyksin. Jos maskien käytöstä, turvaväleistä ja hygieniaohjeista voidaan huolehtia, voidaan ryhmätunteja järjestää sisätiloissa korkeintaan 10 hengen ryhmissä. Varotoimia tulee noudattaa harrastuksen, pukeutumisen ja tiloihin siirtymisen aikana.

Myös yksityisten toimijoiden toivotaan noudattavan suosituksia. Kontaktilajeja, kuorolaulua sekä puhallinsoittimien käyttöä ei suositella.

Rauman ja Pohjois-Satakunnan alueen julkiset tilat tulisi työryhmän mukaan sulkea mahdollisimman laajasti, pyrkien kuitenkin mahdollistamaan lasten ja nuorten harrastustoiminta ja kirjastojen lainaustoiminta.

Muualla Satakunnassa suositellaan, että julkisten tilojen kävijämäärä rajataan puoleen, hygieniasuosituksia korostaen ja turvavälejä noudattaen.

Työryhmä suosittelee, että toimenpiteet ulotetaan myös ostoskeskuksien yleisiin tiloihin.

Korjattu työryhmän suosituksia Satasairaalan korjatun tiedotteen tiedoilla 4.2. kello 21.34.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut