Satakunta palasi kiihtymisvaiheeseen - Koronainfo - Satakunnan Kansa

Satakunta palasi kiihtymisvaiheeseen – jatkossa maskia suositellaan kaikille kuudesluokkalaisille

Raumalla leviämisvaihekin on jo lähellä. Kaupungille ehdotetaan rajoituksia myös kauppakeskuksiin.

Kuvituskuva.

28.1. 20:50

Koronaviruksen ilmaantuvuus on noussut selvästi Satakunnassa tämän viikon aikana, ja maakunta on siirtynyt epidemiologisesti kiihtymisvaiheeseen. Rauman seudulla riski leviämisvaiheeseen siirtymisestä on melko suuri, toteaa torstaina kokoontunut maakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä.

Torstain koronakartan mukaan ilmaantuvuus Satakunnassa on 28,7 / 100 000 asukasta / 14 vrk. Raumalla on todettu kahden viime viikon aikana 44 tartuntaa ja ilmaantuvuus on 112 tartuntaa 100 000 asukasta kohti. Porissa vastaavat luvut ovat 13 tartuntaa ja ilmaantuvuus 15,5.

Tartuntatautirekisterin mukaan koronatartuntoja on nyt todettu Satakunnassa 468. Infektioyksikön oman tilaston mukaan tapauksia on kaikkiaan 494. Ero johtuu lähinnä siitä, että ulkomaalaisten henkilöiden lentokentällä otetut näytteet tilastoituvat sille paikkakunnalle, missä näyte on tutkittu.

Satakunnassa on toistaiseksi todettu neljä muuntuneen koronaviruksen aiheuttamaa tartuntaa, joihin ei ole liittynyt leviämistä. Useita näytteitä on tutkittavina.

Merkittävä osa Satakunnan tartunnoista on peräisin ulkomailta tai tällaiseen tartuntaan liittyvästä ketjusta. Tällä viikolla ovat myös kotimaiset tartunnat lisääntyneet.

Viime päivinä useita joukkoaltistuksia

Tartunnanjäljitys on edelleen sujunut Satakunnassa ripeästi. Viime viikolla tartunnanlähde selvisi 78 prosentissa tartunnoista, aiemmilla viikoilla yli 90 prosentissa.

Viikon aikana huolta ovat herättäneet joukkoaltistukset joista suurin on Rauman telakan alihankkijan työyhteisössä ja asuintiloissa levinnyt epidemia. Siinä on tähän mennessä todettu 21 tartuntaa.

Työryhmän mukaan telakan epidemian ei odoteta leviävän merkittävästi valtaväestöön.

Uusin altistus on myöhään keskiviikkoiltana ilmi tullut Rauman Winnovan tartunta, jonka leviämisriski arvioidaan suuremmaksi, sillä sosiaalisia kontakteja on ollut enemmän.

Joukkoaltistumisia on sattunut myös Porissa Ruskalinnan yksikössä, syntymäpäivillä ja Noormarkun yhtenäiskoulussa. Yksittäisiä tapauksia on todettu myös pienemmillä paikkakunnilla Satakunnassa.

Viiveet näytteille hakeutumisessa ovat kasvaneet

Viime viikolla otettiin 2 614 koronanäytettä. Näytteistä 1,1 prosenttia oli positiivisia. Näytteiden määrä on nyt palannut aiemmalle tasolle.

Työryhmä muistuttaa, että on tärkeää hakeutua näytteelle heti oireiden alettua, jotta tartuntaketjut pystytään tehokkaasti katkaisemaan. Viiveet näytteisiin hakeutumisessa ovat lisääntyneet, mikä hankaloittaa tartunnanjäljitystä.

Suosituksiin tarkennuksia

Satakunnassa on annettu suosituksia koronan torjumiseksi etupainotteisesti, joten isoja kiristyksiä ei voida enää tehdä.

Satakunnassa ei ole todettu koulutartuntoja, vaikka joitakin altistustilanteita on ollut. Siksi perusopetus pyritään pitämään auki ja oppilaat lähiopetuksessa kaikin keinoin.

Satakunnassa on systemaattisesti pyritty turvaamaan erityisesti lasten ja nuorten harjoittelu ja harrastaminen. Kilpailu-, ottelu- ja sarjatoiminta joudutaan kuitenkin pitämään tauolla eikä näistä varotoimista voida luopua.

Aikuisten harrastuksissa ryhmän suositeltu koko on rajattu 10 henkilöön 7. tammikuuta lähtien, eikä ryhmäkokoa voida tässä tilanteessa kasvattaa.

Maskisuositus laajenee

Satakunnassa on ollut jo aiemmin voimassa THL:n kiihtymisvaiheen maskisuositus. Sitä kiristetään nyt koskemaan kaikkia kuudesluokkalaisia sekä viidesluokkalaisia niissä kouluissa, joissa yhdistelmäluokassa viides- ja kuudesluokkalaiset ovat samassa tilassa. Suositus on voimassa helmikuun loppuun asti.

Raumalla työryhmä ehdottaa suositeltavaksi toisen asteen opetuksen siirtymistä hybridimalliin helmikuun loppuun asti siltä osin kuin sitä ei vielä ole otettu käyttöön. Muissa kunnissa toinen aste jatkaa lähiopetuksena samoin kuin perusopetus kaikissa kunnissa.

Raumalle ehdotetaan rajoituksia myös kauppakeskuksiin

Sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee harkitsemaan julkisten tilojen sulkemista jo kiihtymisvaiheessa. Satakunnassa työryhmä suosittelee, että lasten- ja nuorten harrastuspaikat pysyvät auki ja kirjastojen lainaustoiminta järjestetään.

Julkiset muut tilat voidaan tarvittaessa sulkea harkinnan mukaan kiihtymisalueilla kuntakohtaisesti. Työryhmä suosittelee, että Raumalla rajataan julkisten tilojen kävijämäärä puoleen, hygieniasuosituksia korostaen ja turvavälejä noudattaen tai vaihtoehtoisesti suljetaan tila. Lisäksi suositellaan samoja toimia myös ostoskeskuksien yleisiin tiloihin.

Muissa Satakunnan kunnissa suositellaan henkilömäärän rajausta puoleen julkisissa tiloissa hygieniasuosituksia ja turvavälejä noudattaen.

Kaikki epidemian torjuntaan liittyvät Satakunnan alueelliset suositukset löydät Satasairaalan nettisivuilta.

Epidemiatilanne on Satakunnassa nopeasti huonontunut ja on erittäin tärkeää, että väestö sitoutuu torjuntatoimiin. Vaikka elämää rajoittavat varotoimet varmasti väsyttävät, niitä noudattamalla voimme saada tilanteen uudelleen hallintaan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: