Satakunnassa todettu vasta kaksi muuntuneen koronaviruksen tartuntaa – ”Riski uudesta kiihtymisvaiheesta on olemassa” - Koronainfo - Satakunnan Kansa

Satakunnassa todettu vasta kaksi muuntuneen koronaviruksen tartuntaa – ”Riski uudesta kiihtymisvaiheesta on olemassa”

Sairaanhoitopiirin koronatapausten lukema Satakuntaan on hiukan suurempi kuin THL:n rekisterin.

infektioyksikön ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä ja tartuntatautien työryhmän puheenjohtaja, Satasairaalan johtajaylilääkäri Petteri Lankinen kertoivat tammikuun alussa koronarokotusten aloittamisesta.­

21.1. 20:37

Satakunta on epidemiologisesti perustasolla, mutta riski uudesta kiihtymisvaiheesta on melko suuri, toteaa Satakunnan tartuntatautien torjunnan työryhmä. Epidemia on aktiivinen Varsinais-Suomessa niinkin lähellä kuin Laitilan seudulla.

Valtakunnallisesti huolta herättää koronaviruksen herkästi tarttuvien muuntovirusten mahdollinen leviäminen Suomessa.

– Muuntuneen koronaviruksen leviämisen estämiseksi hallitus on kehottanut koko keinovalikoiman käyttöä alueellisesti, ja huomenna odotetaan toimenpiteiden rajoilla tiukentuvan, Satakunnan alueellisen tartuntatautien työryhmän tiedotteessa todetaan.

Satakunnassa on toistaiseksi todettu vain kaksi muuntuneen koronaviruksen aiheuttama tapausta, mutta useita näytteitä on tutkittavina.

– Yli puolet Satakunnan tapauksista on peräisin ulkomailta, joten muuntoviruksia todennäköisesti tulee jatkossa löytymään.

Viime viikolla otettiin 2099 koronanäytettä. Näytteistä 0,8 % oli positiivisia.

Satakunnassa ilmaantuvuus on valtakunnallisesti matala, mutta se on ollut lievässä nousussa. Torstain koronakartan mukaan ilmaantuvuus Satakunnassa on 14,8 / 100 000 asukasta / 14 vrk, mikä on Suomen kolmanneksi alhaisin luku.

Ero tilastoinnissa

Tartuntatautirekisterin mukaan koronatapauksia on nyt todettu 418. Sairaanhoitopiirin infektioyksikön oman tilaston mukaan tapauksia on Satakunnassa kaikkiaan 441.

– Ero johtuu lähinnä siitä, että osa Satakunnassa asuvien vierastyöläisten lentokentällä otetuista näytteistä ei tilastoidu Satakuntaan, infektioyksikön ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä ja tartuntatautien työryhmän puheenjohtaja, Satasairaalan johtajaylilääkäri Petteri Lankinen toteavat tiedotteessa.

– Paikallisesti olemme hyvin selvillä tilanteesta.

Tartunnanlähteet ovat Satakunnassa selvillä yli 90 prosentissa tapauksista. 14 vuorokauden aikana on todettu 40 tartuntaa, joista peräti 22 on peräisin ulkomailta, pääosin vierastyöläisiltä.

Satakunnassa tapahtuneita tartuntoja on ollut vähän ja ne ovat yleensä perhe- tai lähipiiristä.

– Valitettavasti parina viime päivänä on ilmi tullut kolme uutta tapausta, joiden tartunnanlähde ei ole selvillä.

Taukotilat ovat ongelmallisia

Viime viikon lauantaista lähtien on todettu kolme joukkoaltistustilannetta keskenään hyvin erilaisten työpaikkojen taukotiloissa. Näiden altistusten takia on yhteensä 53 työntekijää jouduttu laittamaan karanteeniin.

Kaikista tapauksista on tiedotettu erikseen.

– Työpaikkojen tulee kiinnittää erityistä huomiota järjestelyihin kahvihuoneissa ja ruokailutilanteissa, joissa maskia ei voi käyttää. Turvavälien tulee olla riittäviä, mielellään yli 2 metriä, ja tilajärjestelyiden sellaisia, että altistuksia ei synny. Ruokatauot kannattaa porrastaa ja ryhmät pitää erillään, tartuntatautien työryhmä muistuttaa.

Suositukset ja rajoitukset

Tartuntatautien työryhmä kokoontui torstaina ja suositteli kunnille entisten suositusten ja rajoitusten jatkamista tammikuun loppuun saakka. Näitä arvioidaan uudelleen viikon kuluttua, mutta hyvin todennäköisesti ne saavat jatkoa.

Esimerkiksi suositukset yksityistilaisuuksien henkilömäärän rajoittamisesta 10 henkilöön pysyi ennallaan.

– Koulutartuntoja Satakunnassa ei ole todettu ja koulut pyritään pitämään auki ja oppilaat lähiopetuksessa kaikin keinoin.

Ammattikorkeakoulujen suositellaan toteuttavan opetustaan hybridimallilla, eli etä- ja lähiopetusta vuorotellen niin, että välttämätön opetus voidaan toteuttaa lähiopetuksena maskit, turvavälit ja hygieniaohjeet muistaen.

Harrastustoiminnan rajoitukset pidettiin Satakunnassa ennallaan. Satakunnassa on systemaattisesti pyritty turvaamaan erityisesti lasten ja nuorten harjoittelu ja harrastaminen.

– Kilpailu, ottelu ja sarjatoiminta joudutaan kuitenkin pitämään vielä tauolla eikä varotoimista voida luopua.

Myös aikuisten ryhmäharrastustoimintaa on mahdollistettu tietyin ehdoin 7. tammikuuta lähtien. Ryhmän koko on rajattu 10 henkilöön. Ensi viikolla harkitaan, voidaanko ryhmäkokoa nostaa 20 henkilöön, mikäli varotoimia voidaan noudattaa.

Tiedotteen lopussa työryhmä ottaa vielä kantaa ravintoloiden toiminnasta käytyyn keskusteluun.

– Julkisessa keskustelussa on ihmetelty, miksi esimerkiksi ravintolatoimintaa ei rajata. Kysymys on aiheellinen, mutta alueellisella tartuntatautityöryhmällä ei ole päätösvaltaa asiaan, sillä kyse on yksityisestä elinkeinon harjoittamisesta. Satakunnassa ei nyt ole todettu ravintolatartuntoja.

Aluehallintovirasto päätti keskiviikkona pitää yleisötapahtumia koskevat rajoitukset ennallaan seuraavan kuukauden ajan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?