Suora lähetys kello 12: Mitä virusmuunnoksista tiedetään nyt? - Koronainfo - Satakunnan Kansa

Professori Vapalahti: Ei ole näyttöä siitä, että virusmuunnokset vaikuttaisivat rokotteiden toimivuuteen – Suomeen odotetaan tällä viikolla 30 000–40 000 rokoteannosta

STM ja THL pitivät tilannekatsauksen koronavirustilanteesta ja virusmuunnoksista.

Ensimmäiset koronarokotteet annettiin Pirkanmaalla maanantaiaamuna kello 9. Työterveyshoitaja Maarit Mukkala antoi erikoislääkäri Mervi Mendilucelle toisen Pirkanmaan ensimmäisistä koronavirusrokotteista.

29.12.2020 10:49

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) pitivät tänään tiistaina kello 12-13 tilannekatsauksen, jossa käsiteltiin koronavirustilannetta sekä koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti.

Satakunnan Kansa näytti tilannekatsauksen suorana.

Tilannekatsauksessa olivat mukana strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä, ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:sta, professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta ja tutkimusprofessori Hannu Kiviranta THL:stä.

Suora lähetys on päättynyt.

Vapalahti: Viruksen perimä muuntuu tasaisesti

Viruksen perimä muuntuu pääosin tasaisesti, totesi professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta.

Esimerkiksi Suomessa syksyn viruskannat eroavat niistä, joita Suomessa keväällä kiersi.

Kahdessa variantissa, Britanniasta ja Etelä-Afrikasta löytyneissä, muutos on kuitenkin ollut nopeampaa.

Muutoksia on piikkiproteiinissa, jonka avulla virus tarttuu soluun ja johon pyritään rokotteilla vaikuttamaan, ja siksi muunnokset ovat herättäneet huolta, Vapalahti totesi.

Britannian ja Etelä-Afrikan muunnokset ovat Vapalahden mukaan eri viruslinjoja, mutta niillä on myös yhteistä.

Suomesta on löytynyt kumpaakin kantaa. Yhdellä "siellä päin" matkustaneella on ollut Etelä-Afrikan kantaa.

Tiedot muuntuneiden kantojen luonteesta ovat rajalliset, Vapalahti totesi. "Epidemiologisia havaintoja on siitä, että ne leviävät nopeammin, mutta ennen kuin saadaan biologisia todisteita, menee aikaa."

THL:n Puumalainen: Ei ole näyttöä että muunnos leviäisi Suomessa

Suomessa havaituista muuntuneen koronaviruksen tartunnoista kaksi on Britanniasta löytynyttä ja yksi Etelä-Afrikasta löytynyttä muunnosta, sanoi ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:sta koronaviruksen tilannekatsauksessa.

"Odotamme edelleen tutkimusten valmistumista muista otetuista näytteistä", hän totesi.

Puumalaisen mukaan vaikuttaisi siltä, että Suomessa tapausmäärä on pikkuhiljaa laskusuunnassa, eikä Britannian ja Etelä-Afrikan kaltaista nopeaa nousua olisi tulossa. Siihenkin täytyy kuitenkin varautua, hän sanoi.

"Tällä hetkellä ei ole näyttöä siitä, että tämä [muuntunut] virus leviäisi Suomessa."

Vapalahti: Ei ole näyttöä ettei rokote tehoaisi muuntuneeseen virukseen

Helsingin yliopiston professorin Olli Vapalahden mukaan muuntuneissa viruksissa on yksittäisiä mutaatioita piikkiproteiinissa, mutta kyseessä on suuri proteiini.

"Ei ole oletettavissa että nämä muutokset aiheuttaisivat sen, ettei rokote toimisi näitä vastaan", hän sanoi.

Asiaa ollaan kuitenkin vasta varmistamassa laboratoriotestein, joten siinä on epävarmuuksia, Vapalahti totesi.

"Asiantuntijoiden mukaan muutokset eivät aiheuta sitä, ettei rokote toimisi, mutta lisätutkimusta ollaan tekemässä", hän summasi.

Käsitys, että virus leviäisi aiempaa versiota nopeammin perustuu epidemiologisiin havaintoihin. Tämänkin tiedon varmistamiseen tarvitaan vielä laboratoriotutkimuksia.

"Tieto on valitettavasti puutteellista edelleen", Vapalahti sanoi.

Suomeen odotetaan tällä viikolla 30 000–40 000 rokoteannosta, sanoi THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Tällä hetkellä ei vaikuta siltä, että muuntuneet virukset aiheuttaisivat vakavampaa tautia kuin aiemmat.

Vapalahti: Emme tiedä, mitä kaikkia viruksen variantteja on

Läheskään kaikkia koronavirusnäytteitä ei ole sekvensoitu sen selvittämiseksi, millaisia eri muunnoksia koronaviruksesta maailmalla liikkuu, totesi Helsingin yliopiston professori Olli Vapalahti koronaviruksen tilannekatsauksessa.

"Esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Brasiliassa verrattain vähän sekvensoidaan", hän sanoi.

Tutkimus on väistämättä aina hieman jäljessä todellisesta tilanteesta, koska vie aikansa, ennen kuin näytteitä saadaan tutkittua.

"Tässäkin tapauksessa toki tiedetään, että tämä UK-variantti on aika pitkälle ehtinyt moneen maahan ja havaitaan tässä nyt vähän jälkikäteen", hän totesi viitaten Britanniasta löytyneeseen koronaviruksen muunnokseen.

"Tieto karttuu tässä pikkuhiljaa. On oletettavaa, etteivät nämä variantit joita nyt havaitaan varmaankaan jää viimeisiksi", Vapalahti sanoi.

Puumalainen: Laumasuojan ajankohtaa vaikea ennakoida

On vaikea ennustaa, milloin Suomessa voisi olla rokotuksilla saatu niin sanottu laumasuoja, joka estäisi koronaviruksen leviämisen.

"Vielä on vaikea ennakoida, miten nopeasti rokotukset kevään ja kesän aikana toteutuvat", sanoi ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä.

Suomella mahdollisuus hankkia noin 18 miljoonaa rokoteannosta Euroopan unionin tekemien sopimusten nojalla. Niitä toimitetaan koko vuoden ajan, Puumalainen sanoi.

Nyt on Euroopassa annettu myyntilupa ensimmäiselle rokotteelle ja rokotukset aloitettu. Suurten kansanjoukkojen rokottaminen kuitenkin Puumalaisen mukaan vaatii, että muillekin rokotteille annetaan myyntilupia ja että niitä saadaan toimitettua Suomeen suuria määriä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: