Satasairaala aloittaa koronarokotukset todennäköisesti 4. tammikuuta, Satakunnan kunnat vähän myöhemmin – Tällainen Satakunnan koronatilanne on juuri nyt

Satakunnan ilmaantuvuusluku on laskenut 14,4 tartuntaan 100 000 asukasta kohti 14 vuorokauden aikana.

Laboratorioinsinööri Linda Salminen pipetoi covid-näytettä reaktioputkiin Fimlabin laboratoriossa.

27.12.2020 19:53

Koronarokotukset alkoivat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä sunnuntaina, ja muissa yliopistollisissa sairaaloissa rokotukset rokotukset aloitetaan maanantaina.

Satakunnassa koronarokotetta ei vielä ole. Satasairaalan infektioyksikön ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä kertoo tiedotteessa, että rokotukset päästään aloittamaan Satasairaalassa tämän hetkisen tiedon mukaan 4. tammikuuta.

– Rokotukset käynnistetään heti, kun niitä alueelle saadaan, hän sanoo tiedotteessa.

Satakunnan kunnissa rokotukset aloitetaan todennäköisesti tammikuun toisella tai kolmannella viikolla.

– Varmaa rokotteiden saapumispäivää ei kuitenkaan ole vahvistettu.

Rokotuksien järjestämisessä noudatetaan THL:n suosituksen ja valtioneuvoston asetuksen mukaista rokotusjärjestystä. Ensin rokotteen saavat koronaviruspotilaita hoitava terveydenhuoltohenkilöstö. Sitten rokotuksia laajennetaan THL:n suosituksen mukaisesti riskiryhmiin sitä mukaa, kun lisää rokotteita saadaan.

Satakunnan koronavirustilanne on pysynyt joulun pyhien ja viikonlopun aikana rauhallisena. Uusia tapauksia on tullut ilmi 24.–27. joulukuuta yhteensä 11.

Ilmaantuvuusluku on edelleen selkeässä laskussa, ja sunnuntaina se oli koronakartan mukaan 14,4 tartuntaa 100 000 asukasta kohti 14 vuorokauden aikana.

Osa koronaviruspotilaista on Satakunnan ulkopuolelta, joten he eivät näy koronakartassa Satakunnan positiivisina tapauksina.

Joukkoaltistustilanteita Satakunnasta ei ole joulun aikana tullut tietoon, mutta useampia perhealtistustilanteita on selvitelty.

– Kaiken kaikkiaan vaikutelma on, että satakuntalaiset ovat varsin hyvin noudattaneet suosituksia, Uusitalo-Seppälä sanoo tiedotteessa.

Tartunnanlähteet on pystytty selvittämään hyvin ja karanteeni ja eristystoimet näyttävät purevat.

Satasairaalassa oli sunnuntai-iltana hoidettavana kaksi covid-potilasta. Teho-osastolla koronapotilaita ei ole. Satakunnan terveyskeskussairaaloissa oli hoidettavana kaksi potilasta.

Uusitalo-Seppälä arvioi alueellisten rajoitusten ja suositusten sekä tehokkaan tartunnanjäljityksen toimineen Satakunnassa hyvin.

– Avainasemassa on kuitenkin kaikkien meidän käyttäytyminen. Kuten aiemmin on nähty, tilanne saattaa nopeasti myös huonontua, mikäli varotoimet unohdetaan.

Hän muistuttaa, että on edelleen olennaista hakeutua testiin matalalla kynnyksellä, jos oireita ilmaantuu. Lisäksi on tärkeää rajoittaa lähikontaktien määrää, pitää turvaetäisyydet, huolehtia, käsihygieniasta ja käyttää maskia laajasti.

Sairaanhoitopiiri suosittelee edelleen, että yksityistilaisuuksien henkilömäärä rajattaisiin kymmeneen henkeen ja matkustelua leviämisvaiheessa oleville alueille vältettäisiin.

– Erityisen tärkeää on muistaa huolelliset varotoimet, kun kohdataan riskiryhmiin kuuluvia tai iäkkäitä omaisia.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut