Maskisuositus koko Satakuntaan ja oppilaitoksiin - rajoituksia myös pikkujoulujen ja urheilukilpailujen järjestäjille

Maanantaista lähtien kasvomaskisuositus koskee Satakunnassa myös lukiolaisia, ammattikoululaisia ja niitä yläkoululaisia, joiden koulu on lukion yhteydessä.

27.11.2020 8:54

Satakunnan alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän mukaan koronavirusepidemia on Satakunnassa kiihtymisvaiheessa.

Työryhmän päätös perustuu kokonaisarvioon.

Pelkän ilmaantuvuusluvun perusteella Rauman voitaisiin ajatella lähestyvän leviämisvaihetta, mutta tartunnat ovat olleet hyvin jäljitettävissä ja tartunnan lähde tiedetään 86 prosentissa tapauksista.

Rauman ilmaantuvuuslukua nostaa kaksi perhepiirissä ja ystävien kesken levinnyttä tartuntaketjua.

Positiivisten näytteiden osuus koko Satakunnassa on matala 0,6 % ja näytteiden oton aktiivisuus on hyvä.

Kouluihin maskisuositus maanantaina

Alueellinen työryhmä suosittelee vakavasti suu-nenäsuojuksen laajaa käyttöä koko Satakuntaan THL:n kiihtymisvaiheen suosituksen mukaisesti.

Suositus laajenee koskemaan myös toisen asteen oppilaitosten henkilöstöä ja oppilaita (lukiot, ammattioppilaitokset, ammattikorkeakoulu), sekä perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen henkilökuntaa.

Niissä oppilaitoksissa, joissa yläkoulu on toisen asteen oppilaitoksen yhteydessä, suositus koskee myös yläkoulun oppilaita. Varhaiskasvatuksessa maskin voi korvata visiirillä.

Suositus tulee voimaan maanantaina 30. marraskuuta.

Yksityistilaisuuksiin enintään 20 henkilöä

Työryhmä suosittelee, että yli 20 henkilön sisätiloissa pidettäviä yksityistilaisuuksia ei järjestettäisi eikä niihin osallistuttaisi.

Lisäksi se suosittelee, että leviämisvaiheen alueilta saapuvien vieraiden kutsumisessa tulee käyttää harkintaa.

Samoin työyhteisöjen tilaisuuksien järjestämisessä tulee käyttää erityistä harkintaa ja pyrkiä rajaamaan sisätiloissa pidettäviin tilaisuuksiin työyhteisöjen henkilöitä enintään 5 samaan tilaisuuteen.

Myös yksityisissä tilaisuuksissa tulee käyttää suu-nenäsuojusta, mikäli turvaetäisyyksien pito ei onnistu.

Maskisuositus myös ylioppilasjuhlissa

Oppilaitosten järjestämät ylioppilasjuhlat tulee järjestää turvavälit ja hygieniaohjeet huomioiden, osallistujat on hyvä rajata ylioppilaisiin, henkilökuntaan ja esiintyjiin. Maskisuositus on voimassa myös ylioppilasjuhlissa

Urheilurajoitukset eivät koske liigaa

Harrastustoiminnassa työryhmä suosittelee joukkueurheilun ja kontaktilajien kilpailutoiminnan rajaamista vain omalle alueelle.

Rajoitus ei koske yksilö- tai ryhmälajien maajoukkuetoimintaa, SM-tason ja I-divisioonatasoista kilpailu- ja harjoittelutoimintaa sekä kansainväliselle huipulle tähtäävää ammattimaista harjoittelua.

Harrastustoiminnassa ja julkisten tilojen käytössä on huolehdittava, että osallistujien ja seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto päätti keskiviikkona, että Satakunnassa yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi jatkossakin järjestää sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa silloin, kun tapahtumajärjestäjä pystyy varmistamaan osallistujien turvallisuuden.

Suositus matkustamisen välttämisestä

Matkustamisen osalta suositellaan välttämään tarpeetonta matkustamista leviämisvaiheen maakuntiin.

Suositus etätyöstä

Valtioneuvosto suosittelee, että julkisen sektorin työtekijät työskentelisivät etätyössä mahdollisimman laajasti, jos työtehtävät sen mahdollistavat.

Valtioneuvosto suosittelee vastaavaa laajaa etätyötä myös yksityisille työnantajille. Lähi- ja etätyön yhteensovittamisen arviointi tapahtuu työpaikoilla. Lisäksi työpaikoilla tulee edistää työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä.

Etätyötä suositellaan myös Satakunnassa lisättäväksi valtioneuvoston ohjeiston mukaisesti.

Lue lisää: Psyl noudattaa uusia suosituksia ja pitää yo-juhlat ilman vieraita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut