Kiihtymisvaiheen maskisuositus Porissa ei saanut läheskään kaikkia suojautumaan - Koronainfo - Satakunnan Kansa

Näin kiihtymisvaiheen maskisuositus näkyy Porin kaupoissa ja katukuvassa nyt – ”En tiedä, mikä siihen on syynä, että maskeja ei käytetä”

Moni asioi lauantaiaamupäivänä Porin keskustassa ilman suu-nenäsuojusta laajentuneesta maskisuosituksesta huolimatta. Useiden kauppojen henkilökunta sen sijaan otti kasvomaskit käyttöön jo ennen kiihtymisvaiheen suositusta.

Porin siirtyminen koronan kiihtymisvaiheeseen ja perjantaina siksi annettu laajempi maskisuositus eivät juuri vaikuttaneet Marketta Juntusen (oik.) toimintatapoihin, sillä hän on ollut maskien puolestapuhuja jo pidemmän aikaa ja suojautunut kasvomaskilla aiemminkin. Uusien suositusten myötä Juntusen ajatukset maskien hyödyllisyydestä kuitenkin vahvistuivat entisestään. Juntusen kanssa kaupungilla asioineet Elina ja Tuomas Mäki kertoivat niin ikään käyttäneensä suu-nenäsuojuksia aikaisemminkin kaupoissa ja muissa julkisissa tiloissa liikkuessaan.

21.11.2020 16:02

Pori

Kävelykadulla Porin keskustassa oli runsaasti ihmisiä liikkeellä lauantaiaamupäivänä. Perjantaina kaupunkiin annettu laajempi maskisuositus näkyi hieman aiempaa suurempana suu-nenäsuojaimin varustautuneiden ihmisten määränä.

Maskikasvoisia ihmisiä näkyi Porin keskustan katukuvassa selkeästi enemmän kuin esimerkiksi kuukausi sitten. Lauantaina aamupäivällä yli puolet liikkeellä olleista ihmisistä näytti kuitenkin asioivan keskustan liikkeissä ilman maskia.

Koronaepidemian todettiin olevan Porissa kiihtymisvaiheessa perjantaina 20. marraskuuta. Samalla kaupunkiin annettiin aiempaa laajempi suositus kasvomaskien käyttämisestä. Satakunnassa epidemia kiihtyy myös Raumalla, jossa suositellaan Porin tapaan laajennettua suu-nenäsuojainten käyttöä. Koko maakunnan katsotaan olevan edelleen koronaepidemian perustasolla.

Markus Holm (vasemmalla takana) kertoi, että kun Porin ilmoitettiin siirtyneen koronan kiihtymisvaiheeseen, hänen ajatuksensa maskien käytön tarpeellisuudesta vahvistuivat. Minka Holm lisäsi koronatilanteen mietityttävän esimerkiksi lähestyvän joulun kannalta, sillä sukulaisten luo ei ehkä voida lähteä. Kuvassa myös Aleksi Holm (rattaissa) sekä Minkan sylissä hänen ystävänsä lapsi.

Eeva-Maija Elo kertoo noudattaneensa aina kulloinkin voimassa olevia koronasuosituksia ja asioivansa siksi nytkin kaupungilla maski kasvoilla. Korona-aikana Elo on nähnyt sukulaisiaan ja ystäviään vähemmän kuin yleensä, mutta epidemiatilanne ei kuitenkaan ole masentanut häntä suuremmin. – Rokotteesta ei vielä oikein tiedetä, mutta toivottovasti tilanne lähtee tästä paranemaan.

Monissa kaupoissa henkilökunta otti suojaimet käyttöön jo ennen laajennettua maskisuositusta. Näin toimittiin esimerkiksi Satakunnan Osuuskaupassa (SOK), jossa koko henkilökunta otti perjantaina kasvomaskit käyttöön. Osuuskaupan toimitusjohtaja Harri Tuomi kertoo tiedotteessa, että käyttämällä kasvomaskeja turvataan palveluiden toimiminen Satakunnassa.

– Tartuntamäärät Satakunnassa ovat kasvussa, ja Porin seudulla on viime päivinä ollut huolestuttavia joukkoaltistumisia. Tämän vuoksi päätimme ottaa kasvosuojaimet käyttöön kaikissa toimipaikoissamme.

Myös Kesko on Lounais-Suomen aluejohtaja Lauri Innan mukaan antanut tällä viikolla Porin ja Rauman alueilla sijaitseville K-ruokakaupoille maskisuosituksen. Puuvillan kauppakeskuksessa tilanne vaihtelee yrityskohtaisesti. Kauppakeskusjohtaja Tiina Justén kertoo, että hän antoi jo kolme viikkoa sitten toimistohenkilökunnalle ja siivoojille ohjeen käyttää maskia aina, kun liikutaan yleisissä tiloissa.

– Suosittelemme maskeja myös yritysten henkilökunnalle, mutta jokainen toimija linjaa niiden käytöstä itse.

Kiihtymisvaiheen maskisuositus Porissa

Jokaisen tulisi käyttää kasvomaskia joukkoliikenteessä (mikäli turvaväliä ei voi pitää), matkalla koronavirustestiin ja testin tulosta odottaessa, jos silloin on aivan pakko liikkua kodin ulkopuolella. Lisäksi maskia suositellaan käyttämään saavuttaessa riskialueelta Suomeen ja tilanteissa, joissa omaehtoisessa karanteenissa olevan on pakko liikkua kodin ulkopuolella.

Suu-nenäsuojaimen käyttämistä suositellaan myös yleisötilaisuuksissa ja kaikissa julkisissa sisätiloissa, kuten kaupoissa, ravintoloissa ja pankeissa. Suositus koskee sekä asiakkaita että työntekijöitä.

Suojaimen käyttöä suositellaan erityisesti kaikissa Porin perusturvan yksiköissä ja toimipisteissä asioiville yli 15-vuotiaille. Asiakkaiden toivotaan suojautuvan omalla suu-nenäsuojaimella, mutta tarvittaessa sellaisen saa yksiköstäkin.

Lisäksi suojainten käyttösuositus kohdennetaan erityisesti Porin alueen varhaiskasvatuksen, peruskoulun ja toisen asteen oppilaitosten henkilökunnalle. Suositus koskee myös yksityisiä palveluiden tuottajia.

Osuuskaupan toimitusjohtaja Tuomi esittää tiedotteessa toiveen, että myös kaikki asiakkaat käyttäisivät kasvosuojaimia. Lisäksi SOKin henkilöstöjohtaja Päivi Huhtamaa muistuttaa, että henkilökunta ei tule oireisena töihin, joten myös asiakkaiden toivotaan tulevan ostoksille vain terveenä.

Keskon kaupoissa seurataan kauppakohtaisesti, kuinka suuri osa asiakkaista käyttää maskeja.

– Jossain vaiheessa oli selvästi havaittavissa väsymystä maskien käytössä. Viime aikoina ihmiset ovat alkaneet kiinnittää siihen taas enemmän huomiota, Lauri Inna kertoo.

Kauppakeskusjohtaja puolestaan Justén kertoo, että Puuvillassa maskeja näkyy asiakkailla vielä melko vähän. Niiden käyttö on selkeästi lisääntynyt kuluvalla viikolla Raumalta ja Porista kantautuneiden koronauutisten myötä. Valtaosa asioi kuitenkin edelleen kauppakeskuksessa ilman maskia.

– En tiedä, mikä siihen on syynä, että maskeja ei käytetä. Voi olla, että ajatellaan, että täällä on vielä turvallista, kun on koko ajan ollut niin hyvä tilanne.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut