Uusitalo- Seppälä Satakunnan koronatilanteesta: ”Suu-nenäsuojus kannattaa ottaa käyttöön viimeistään nyt”

Koronatilanne on Satakunnassa edelleen Suomen rauhallisimpia, mutta viime päivien joukkoaltistukset soittavat jo hälytyskelloja.

Infektioyksikön ylilääkäri Raija Uusitalo- Seppälä uskoo, että Satakunnan koronatilanne on mahdollista pitää hallinnassa viime viikonlopun joukkoaltistumisista huolimatta.

18.11.2020 17:48

Pori

Satasairaalan infektioyksikön ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä kannustaa satakuntalaisia ottamaan suu-nenäsuojukset käyttöön julkisissa sisätiloissa ja paikoissa, joissa etäisyyden pitäminen muihin ihmisiin ei onnistu.

– Maanantaina ja tiistaina paljastuneet joukkoaltistumiset ovat saaneet infektiolääkärin hälytyskellot soimaan. Oma henkilökohtainen mielipiteeni on, että viimeistään nyt pitäisi ottaa laajasti varotoimet käyttöön koko maakunnan alueella, Uusitalo-Seppälä kehottaa.

Virallisesti asiaa käsitellään ensi perjantaina, kun Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä kokoontuu.

– Nenä-suusuojan käyttöä on suositeltu jo pitkään, mutta toistaiseksi niitä ei ole vielä pidetty Satakunnassa kovin paljon. Viime perjantaista lähtien suositusta on painotettu Raumalla, ja kuulemani mukaan siellä viesti on alkanut jo näkyä.

Ylilääkäri pohtii asiaa myös yritysten kannalta.

– Erityisen tärkeää suojien käyttäminen olisi esimerkiksi ravintoloiden, kauppojen, pankkien ja palveluyrittäjien henkilökunnalle. Näin olisi paremmat mahdollisuudet pitää palvelut toiminnassa, ettei kävisi, kuten Porin Amadossa, missä koko ravintola jouduttiin sulkemaan henkilökunnan altistumisen vuoksi.

THL:n keskiviikkona julkaisemien koronalukujen perusteella tilanne Satakunnassa on koko maan neljänneksi paras, viimeisen tiedon mukaan ilmaantuvuus on 13,4 / 100 000 / 14 vrk. Luku on nousussa, mutta vielä varsin kohtuullinen.

Raija Uusitalo- Seppälä toivoo ja uskookin, että tilanne on mahdollista pitää hallinnassa viime viikonlopun joukkoaltistumisista huolimatta.

– Tartunnanjäljitys on tehty ripeästi, mutta huolena on, että viimeisimmistä tapauksista tartunnanlähde ei ainakaan vielä ole selvillä. Tartuntaketjut on kuitenkin saatu katkaistuksi, sillä altistuneet on asetettu karanteeniin. Kunnat tekevät koko ajan hyvää työtä, jota infektioyksikkö tukee.

Mikä?

Koronavirus

Tyypillisiä oireita ovat kuume, yskä, nuha, kurkkukipu, maku- tai hajuhäiriö tai ripuli.

Jos saat oireita, hakeudu mahdollisimman nopeasti koronatestiin.

Testiin pääset täyttämällä oirearvion netissä omaolo-sivustolla tai soittamalla oman kuntasi koronanumeroon.

Altistuneet saavat henkilökohtaisesti kunnan viranomaisilta karanteeniohjeet.

Altistuneet testataan vain, jos he saavat koronalle tyypillisiä oireita.

Suuri merkitys hyvän koronatilanteen säilymisellä on kaikilla maakunnan asukkailla. Hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen ja turvavälien pitäminen on yhä tarpeen.

– Keskeisin ohje on edelleen, ettei haudota tautia vaan hakeudutaan testiin mahdollisimman pian, jos saa koronalle tyypillisiä oireita. Näin tieto mahdollisesta tartunnasta saadaan nopeasti ja päästään jäljittämään mahdollisesti altistuneita.

Positiivisen testituloksen saanut määrätään eristykseen ja tartunnalle altistuneet karanteeniin. Karanteeniohjeita on tärkeää noudattaa, vaikka ei olisikaan oireita.

– Karanteeniin joutuminen on viranomaismääräys, ja sitä pitää noudattaa. Oireetonkin voi tartuttaa, ja karanteenia noudattamalla pystytään estämään tehokkaasti taudin leviämistä.

Sen sijaan altistuneiden perheenjäsenet voivat liikkua normaalisti myös kodin ulkopuolella.

– Tätä kysellään jatkuvasti. Karanteeniin määrätyn perheenjäsenet saavat liikkua normaalisti, jollei altistunut tai perheenjäsen saa oireita. Tällöin pitää hakeutua testiin ja mahdollinen karanteeni määräytyy tuloksen mukaan.

Pikkujouluihin, syksyn lakkiaisiin, koulujen joulujuhliin ja muiden tilaisuuksien järjestämiseen Raija Uusitalo-Seppälä kehottaa suhtautumaan THL:n antamien ohjeiden mukaan.

– Siellä on hyvät ohjeet, mitä kannattaa ottaa huomioon erilaisia kokoontumisia ja tapahtumia suunniteltaessa.

Porin perusturvan tyky-päivän altistukset antoivat Uusitalo- Seppälän mukaan tärkeän opetuksen.

– Monessa työpaikassa yli kymmenen työntekijän joutuminen karanteenin aiheuttaa jo ongelmia. Sen vuoksi ajattelen, ettei nyt kannata kokoontua työkaverien kanssa joukolla juhlimaan.

Ylilääkäri kannustaa olemaan varovainen mutta välttämään ylilyöntejä.

– Parempi olla vähän etupainotteinen ja varautua kuin päästää tilanne karkaamaan käsistä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut