Hallitus varautuu jo matkailijoiden koronarokotukseen – Rokotetodistuksella välttyisi karanteenilta lähtömaasta riippumatta

Myös jo sairastettu covid-19 -tauti vapauttaisi uuden lakiesityksen mukaan karanteenilta. Vapaasti saisi lisäksi tulla maista, joissa koronatartuntojen ilmaantuvuus on korkeintaan kaksinkertainen Suomeen verrattuna.

Halpalentoyhtiö Norwegian kertoo joutuneensa perumaan keskiviikkona yhteensä viisi Helsingistä lähtevää tai saapuvaa lentoa. Kuvituskuva.

10.11.2020 20:59

Hallitus valmistelee lakiesitystä, jolla varaudutaan jo koronarokotusten yleistymiseen.

Suomeen saisi jatkossa tulla ilman karanteenia mistä tahansa maasta, mikäli tulijalla on covid-19 -rokotuksen saamista koskeva todistus. Karanteenilta välttyisi myös silloin, jos on todistetusti sairastanut covid-19 -taudin.

Ehdotus on osa hallituksen uutta tartuntatautilakiin tehtäviä muutoksia koskevaa esitystä. Se lähti lausunnoille tiistaina illansuussa.

Rajaksi kaksinkertainen ilmaantuvuus Suomeen verrattuna

Uusia maahantulorajoituksia koskevia linjauksia ollaan muovaamassa tilapäisinä muutoksina tartuntatautilakiin.

Esityksen mukaan tartuntataudeista vastaava lääkäri voisi määrätä Suomeen tulevan henkilön karanteeniin korkeintaan kymmeneksi päiväksi, jos se on välttämätöntä covid-19 -taudin leviämisen estämiseksi.

Karanteeniin joutuisi kuitenkin vain tullessaan sellaisista maista, joissa koronavirustapausten ilmaantuvuus on korkeintaan kaksinkertainen Suomeen verrattuna.

Ilmaantuvuutta ei ole tarkoitus vertailla hetkellisen tilanteen perusteella. Sen sijaan valtioneuvosto antaisi lähtömaita koskevan asetuksen enintään yhdeksi kuukaudeksi kerrallaan.

Lisäksi karanteeniin määräämisen ehtona on se, että koronavirusta tartuttavien henkilöiden osuus lähtömaan väestössä on vähintään yksi tuhannesta.

Vapautus rokotteella, sairastamisella ja testeillä

Karanteeni olisi kuitenkin mahdollista välttää tietyin ehdoin.

Karanteeniin ei voitaisi esityksen mukaan määrätä henkilöä, joka on jo sairastanut covid-19 -taudin mutta parantunut siitä. Asia pitäisi todistaa lääkärintodistuksella.

Myös todiste koronarokotuksesta vapauttaisi karanteenista.

Lyhyillä, korkeintaan kolme vuorokautta kestävillä Suomen-vierailuilla karanteenin välttämiseen riittäisi enintään kaksi vuorokautta aiemmin tehty negatiivinen koronavirustesti. Vaihtoehtona on Suomessa tehtävä testi ja sen osoittautuminen negatiiviseksi.

Pidemmillä, 4-6 vuorokauden matkoilla Suomessa tehtävä toinen testi olisi sen sijaan välttämätön myös heille, joilla on tullessaan jo yksi tuore, negatiivinen testitulos.

Karanteenimääräykset eivät koskisi Suomessa pysähtyviä lentomatkustajia, mikäli he pysyisivät lentoasemalla.

Poikkeuksia säännölliseen rajaliikenteeseen

Lakiin kirjattaisiin lisäksi rajayhteisöjä koskeva poikkeus.

Karanteeniin ei voitaisi määrätä säännöllisesti rajan yli töissä tai opiskelemassa liikkuvia henkilöitä. Tämä koskisi niin Ruotsin ja Norjan maarajoja kuin Ruotsista ja Virosta tulevaa meri- ja lentoliikennettäkin.

Lisäksi karanteeniin ei voitaisi asettaa esimerkiksi diplomaatteja, henkilö- ja tavaraliikenteen kuljettajia. Poikkeuksen muodostaisi myös omien alaikäisten lastensa tapaaminen Suomessa tai muut painavat, henkilökohtaiset syyt.

Virka-apua esimerkiksi poliisilta ja puolustusvoimilta

Matkustusrajoitusten valvontaa lakiesitys tehostaisi mahdollisuudella virka-avun laajentamiseen.

Tämä koskisi poliisia, tullia, rajavartiolaitosta ja puolustusvoimia. Näille annettaisiin laissa okeus antaa pyynnöstä virka-apua kunnan ja sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavalle viranomaiselle.

Apu koskisi esimerkiksi karanteenimääräyksiin liittyvien todistusten tarkastamista. Lisäksi he voisivat estää henkilön poistumisen karanteenipäätöksen odottamisen aikana.

Esitys on lausunnoilla 23.11. saakka. Eduskunnalle esitys on tarkoitus antaa joulukuun alussa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut