Uusi koronarokote antaa yli 90 prosentin suojan – Tämä uudesta rokotteesta tiedetään

Kolmannen vaiheen kliiniset tutkimukset koronavirusrokotteella aloitettiin 27. heinäkuuta ja niihin osallistui yli 43 000 henkeä. Pfizer ja saksalainen Biontech arvioivat, että rokotetta tuotettaisiin tänä vuonna noin 50 miljoonaa annosta ja ensi vuonna 1,3 miljardia rokoteannosta.

Koronarokotteesta kuultiin maanantaina 9. marraskuuta positiivisia uutisia. Kuvassa otetaan koronatestiä.

10.11.2020 10:25

Mitä uudesta lupaavan kuuloisesta koronavirusrokotteesta tiedetään? Lääkeyhtiö Pfizerin ja saksalaisen Biontech kertoivat maanantaina rokotteesta, joka tuo käyttäjälle 90 prosentin suojan koronavirustautia vastaan.

Pfizerin mukaan rokotetuilla ja lumelääkettä saaneilla ihmisillä tehtyjen tutkimusten perusteella rokotteen teho on 90 prosenttia seitsemän päivää toisen rokotuskerran jälkeen. Se merkitsee sitä, että suojaava vaikutus saavutetaan 28 päivän kuluttua rokotuksen aloittamisesta, johon kuuluu kaksi rokoteannosta.

Kyseessä ensimmäinen rokoteaihio, jonka on kliinisissä kokeissa todettu antavan tehokkaan suojan koronavirustautia vastaan. Yhtiöiden mukaan rokotteella ei ole tähän mennessä havaittu vakavia sivuvaikutuksia. Tutkimuksessa kerätään edelleen suunnitelmien mukaisesti rokotteen turvallisuutta ja tehoa koskevia tietoja.

– Tänään on hieno päivä tieteelle ja ihmiskunnalle, Pfizerin hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Albert Bourla sanoi Pfizerin tiedotteessa.

Hänen mukaansa kriittinen virstanpylväs ollaan saavuttamassa hetkellä, jolloin sairaalat lähestyvät ylikuormituksen rajoja ja taloudet kamppailevat uudelleen avautumisesta. Bourla kiittelee tuhansia kliiniseen tutkimukseen osallistuneita vapaaehtoisia sekä yhteistyökumppaneita ja tutkijoita eri puolilla maailmaa.

Kolmannen vaiheen kliiniset tutkimukset rokotteella aloitettiin 27. heinäkuuta ja niihin osallistui yli 43 000 henkeä. Yhtiöt arvioivat, että rokotetta tuotettaisiin tänä vuonna noin 50 miljoonaa annosta ja ensi vuonna 1,3 miljardia rokoteannosta.

Milloin Suomeen?

Toistaisesti ei tiedetä, milloin rokotetta saadaan Suomeen. Pfizer on kertonut aiemmin toimittavansa EU:lle mahdollisesti 200 miljoonaa rokoteannosta koronavirusta vastaan vuoden 2020 loppuun mennessä. Sopimukseen sisältyisi 100 miljoonan annoksen lisäostomahdollisuus. Edellytyksenä on, että viranomaiset hyväksyvät COVID-19-rokotekandidaatin.

Eurooppalaisia varten rokoteannokset valmistettaisiin Biontechin tuotantolaitoksilla Saksassa sekä Pfizerin tuotantolaitoksella Belgiassa. Euroopan komissio johtaa ja hallinnoi rokoteannosten jakeluprosessia EU:n 27 jäsenvaltion kesken.

Suomessa koronavirusrokote on tarkoitus ottaa osaksi kansallista rokotusohjelmaa. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tiedotti lokakuussa, että rokotus olisi vapaaehtoinen ja maksuton. STM:n mukaan Suomeen hankittavan rokotteen määrä voidaan päättää vasta siinä vaiheessa, kun tiedetään millaiselle väestölle ja ikäryhmälle hankittava rokote on saanut myyntiluvan, kuinka monta annosta rokotetta tarvitaan tehon aikaansaamiseksi ja millä aikavälillä rokotteet pitää antaa.

EU on tehnyt rokotehankintaa koskevassa yhteistyössä ennakko-ostosopimuksen AstraZenecan kanssa sekä osto-oikeussopimuksen SanofiPasteur-GSK:n kanssa, ja Johnson & Johnsonin, BionTechin ja Pfizerin, Modernan sekä Curevacin kanssa. Myös muiden valmistajien kanssa käydään neuvotteluja. Sopimukset ovat komission ja yritysten välisiä ja salaisia. Komissio vastaa tietojen antamisesta kyseisistä sopimuksista.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut