Kuolinapu kuuluu vain vakaaseen yhteiskuntaan

Meillä on pian uusi hallitus, jonka hallitusohjelmaan saattaa sisältyä kuolinavun eli eutanasian säätely. Tosin asiaa tuskin hallitusohjelmaan kirjataan, jos yksi sen muodostajista on Kristillisdemokraatit. Muuten kyllä.

Olen makustellut asiaa vaalien alla. Ehdokkaan mielipide asiasta ei tosin vaikuta kynnyskysymyksenä äänestyskäyttäytymiseeni, sillä erityisesti tämä asia on kovin jäsentymättömänä mielessäni.

Se, että Lääkäriliitto vastustaa asiaa ei merkitse kuitenkaan kaikkien lääkärien vastustusta. Jotkut heistäkin ovat kuolinavun laillistamisen kannalla.

Puolueiden kannat asiaan ovat pääasiassa lievän hyväksyvä tai neutraaleja. Silti vastustajia löytynee kaikkien kannattajakunnasta.

Ihmisen perusoikeuksiin ja itsemääräämisoikeuksiin vetoavat puhuvat eutanasian puolesta. Mutta näihinhän voi tulla myös poikkeuksia.

Vasta vuosi sitten loppuivat poikkeusolot, joiden aikana säädeltiin ja suljettiin tavalla, johon mielikuvitus ei aiemmin olisi yltänyt. Sulkutilassa olivat monet yksityisten yrittäjien yritykset, julkiset palvelut ja jonkin aikaa kokonainen maakuntakin. Se oli itsemääräämisoikeuksiin puuttumista urakalla.

Terveydenhuoltoalan työntekijöille määrättiin koronarokote. Kieltäytyä sai, mutta joillekin se merkitsi työpaikan menetystä. Sai sentään valita.

Uusin kriisi eli naapurissa aloitettu sota ja sen mielipuoliset vaikuttimet jarruttavat vähän omaa sallivaa kantaani. Tuossa aivan lähellä säädellään ihmisten elämää niin, ettei valinnanvaraa ole.

Ihmisiä on kuollut jo ennen sotaa kummallisiin myrkytyksiin ja näin sodan aikana esimerkiksi sairaaloiden ikkunoista putoamisiin. Kovin hienovaraisia keinot päästä eroon ikävistä ihmisistä eivät ole olleet. Eutanasia olisi lain sen salliessa näppärä tapa karsia toisinajattelijoita pois tieltä.

Näin siis naapurissa. Kun nyt keväällä Belgiassa lapsensa vuosia sitten tappanut äiti sai kuolinavun henkisten kärsimystensä lopettamiseen, pysähdyin miettimään eutanasian mielekkyyttä.

Sinänsä monissa tapauksissa inhimilliseltä vaikuttava tapa poistua tästä maailmasta kaipaisi selvät rajat. Voiko esimerkiksi masennus olla syy? Jos voisi, poikkeuksellisissa oloissa mielipuolisin vaikuttein toimittaessa eutanasiasta tulisi hyvä ase. Lausuntoja ja allekirjoituksia on väärennetty kautta aikain. Niihin tapahtuma ei kaatuisi.

Kirjoittaja on toimittaja, joka saattaa olla nauttinut liikaa kulttuuria ja lukenut vääränlaista fiktiivistä kirjallisuutta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut