Erotatko pahvilaatikon paperista tai muoviletkun lasipurkista? Näky ekopisteellä paljasti, että kaikki eivät erota

18.3. 3:00

Hei teille, kaikki rakkaat kierrättäjät.

On todella hienoa, että viette kierrätyskelpoiset jätteenne ekopisteille, ettekä heitä niitä sekajätteeseen seassa roskikseen. Näin kallisarvoiset materiaalit saadaan uudelleen hyötykäyttöön, ja saamme yhdessä säästettyä luonnonvaroja. Luonto kiittää ja minä myös.

Pieniä kritiikin sanojakin joudun silti ikäväkseni sanomaan. Ne perustuvat tuoreeseen visiittiini Arontien ekopisteellä Nakkilassa.

Jos keräysastiassa lukee ”keräyslasi”, se haluaa sisäänsä lasipurkkeja ja -pulloja, joiden kannet ja korkit on poistettu. Erehdys olisi jollain tavalla ymmärrettävä, jos astiaan olisi eksynyt vaikkapa ikkunalasia tai lasisia astioita, jotka nekään eivät sinne toki kuulu.

Arontiellä keräyslasiastian kannen alla odotti ilmeisesti jostain ajoneuvosta peräisin olevia muoviosia, kumiletkua, puusäleitä ja ruohosilppua. Niiden erottaminen lasipurkeista ja -pulloista pitäisi olla varsin yksinkertainen tehtävä maallikollekin.

Tässä keräysastiassa kuuluisi olla keräyslasia.

Ja seuraavaksi keräyspaperiastialle. Tiesin jo ennen katsomista, mitä odottaa. Sama näky on vastassa joka ikinen kerta.

Kannen raottaminen vahvistaa odotukset. Sanomalehtien ja muiden paperien seassa on olutsalkun pahvikuoret ja erilaisia pahvi- ja kartonkilaatikoita.

Viereisessä keräysastiassa lukee ”kartonkipakkaukset”. Voisivatkohan ne kuulua sinne?

Tätä erehdystä saattaa selittää totuttu tapa tai muutosvastarinta. Takavuosina Nakkilassa paperit ja pahvit kerättiin nimittäin samoihin astioihin, koska ne toimitettiin silloin hylsykartongin raaka-aineeksi.

Paperi kelpaa kartongin raaka-aineeksi, mutta kartonki ei sovi uusiopaperin valmistukseen. Siksi olisi suotavaa, että kartonkipakkaukset laitettaisiin niille tarkoitettuun keräysastiaan. Mieluiten kasaan taiteltuna, niin niitä mahtuu sinne enemmän kuin kymmenen.

Paperinkeräysastiaan on eksynyt pakkauskartonkia, jolle tarkoitettu astia on heti paperinkeräysastian vieressä.

Muovipakkausten keräysastiaan ei tarvitse kurkistaa sisään, jotta huomaa jonkin olevan pielessä. Sen vieressä lojuu isokokoisia mustia esineitä, jotka voisivat olla jonkin ajoneuvon penkin osia, tai sitten jotain ihan muuta. Muovipakkauksia ne eivät ainakaan ole, eivätkä siksi tänne kuuluisi.

Muovi- ja metallikeräyslaatikoiden välimaastossa olevaan aitaan nojaa patja. Senkin oikea paikka olisi jossain aivan muualla kuin täällä.

Kirjoittajalle ei täysin selvinnyt, mitä muovipakkausten keräysastian vieressä olevat mustat esineet ovat, mutta muovipakkauksia ne eivät ole.

Lannistua pienestä kritiikistä ei kannata. Pienellä opettelulla kierrätettävät jätteet löytävät varmasti tiensä oikeisiin keräysastioihin, ja eihän kierrättäjäkään voi olla mestari syntyessään.

Jos jostain purnukasta ei tiedä, mihin keräysastiaan se kuuluu kiikuttaa, yksityiskohtaisia lajitteluohjeita löytyy esimerkiksi ekopisteitä ylläpitävän Ringin verkkosivuilta.

Kirjoittaja on kierrätykseen hurahtanut toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut