Eduskuntavaalien ennakkoäänestyksessä vietetään tasan kuukauden kuluttua jo viimeistä päivää. Jos viime parlamenttivaalien kuvio toteutuu, ennakkoon vaaliuurnilla käyvien äänestysprosentti nousee yli 50:n. Varsinaisena vaalipäivänä kansalaisoikeuttaan pistäytyy käyttämässä vain vähemmistö.
Viime eduskuntavaaleissa koko maan äänestysprosentti oli 72,1 prosenttia. Yhtä korkeaan parlamentti-intoon yllettiin edellisen kerran vuoden 1991 vaaleissa. Vuoden 2019 lukemat tipahtaisivat yli kolmella prosenttiyksiköllä, jos niissä olisivat mukana muutkin kuin kotimaan äänestäjät.
Luvut kertovat, että suomalaiset eivät ole enää innokkaita äänestäjiä. Toista oli esimerkiksi vuoden 1962 eduskuntavaaleissa, joissa vaaliuurnilla kävi 85,1 prosenttia äänioikeutetuista. Lukema on suurin piirtein sama kuin Ruotsissa ja Tanskassa on ollut näinä nykyaikoina. Myös Norjassa ja Islannissa äänestetään heittämällä innokkaammin kuin Suomessa, jossa erityisesti nuoret loistavat vaaliuurnilla poissaolollaan.
Jotakin tarttis siis tehdä, jotta Suomi saataisiin tässä vaaliasiassa pohjoismaiselle tasolle. Maan vaaliguruihin kuuluva dosentti Sami Borg on ehdottanut muun muassa, että lopetetaan ennakkoäänestyksen suosiminen aktivointikeinona (Suomen Kuvalehti 8/2023).
Vuoden 1962 hajotusvaalit tukisivat tätä teoriaa: ennakkoäänestysprosentti oli vain 4,5, ja silti lopullinen äänestysaktiivisuus nousi yli 85 prosentin.
Mutta: Miksi lopettaa jotakin sellaista, joka toimii?
Tämä sen sijaan on mainio ehdotus: Borg eliminoisi ennakkoäänestyksen ja varsinaisen vaalipäivän välipäivät. Kampanjointi ulottuisi katkeamatta varsinaiseen vaalipäivään, ja jokaisena päivänä olisi mahdollista äänestää.
Satakuntalaiset äänestivät viime eduskuntavaaleissa laiskemmin kuin koko maassa keskimäärin, joten täällä, jos missä vaaliviikosta pitäisi tehdä oikea karnevaali. Veturivastuu on syytä sälyttää maakunnan vetovoimaisimmille tähdille, kuten Salme Pasille, Matti Pikkuvanhaselle, Porisuhdeneuvoja Luukkoselle, liikunnanopettaja Kari Mutaselle ja Pekko Aikamiespojalle.
Jos äänestysprosentti ei tuosta ala nousta, apuun kutsutaan Joonas Nordman, Köpi Kallio ja Timo Koivusalo, jotka vetävät koko superviikon vaalitilaisuudet euroviisumalliin hame päällä.
Jos vaaliuurnilla ei ala vieläkään kuhista, Satakunnan hyvinvointialueella otetaan käyttöön maakuntavero, jota lasketaan sitä mukaa kuin äänestysprosentti nousee.
Jos tuokaan ei tehoa, Satakunnan vaalipiiri liitetään Varsinais-Suomen vaalipiiriin, mikäli äänestysprosentti ei nouse.
Jos siitäkään ei ole apua, Satakunnan vaalipiiri liitetään Pirkanmaan vaalipiiriin, ellei vaaliuurnilla ala olla jonoja.
Jos mikään ei auta, Satakunnan vaalipiiri saa jatkaa nykyistä menoaan ja kuihtua kaikessa rauhassa olemattomiin.
Kuka sammuttaisi valot?
Kirjoittaja on toimittajavanhus, jonka on pakko äänestää ennakkoon.