Tiesitkö, että Harjavallassa on pyhän ristin kirkko? En tiennyt minäkään – Tekoälyn tuottama Satakunta-aiheinen essee kertoo mielenkiintoisia ”faktoja”

19.2. 5:00

Tehtävänanto: Kirjoita essee Satakunnasta ja käsittele maakuntaa mahdollisimman laaja-alaisesti eri suunnista tarkastellen.

Koululainen huokaisee syvään. Nyt on edessä melkoinen urakka. Jotenkin tätä pitäisi helpottaa. Mikä siis avuksi?

Viime aikoina kovasti puhuttaneen tekoälysovellus Chat GPT:n on sanottu olevan kuin tehty tällaista varten. Esitä sopivasti muotoiltu kysymys ja tekoäly naputtaa sinulle sekunneissa käyttökelpoista tekstiä, joka on kirjoitettu hyvällä suomella. Kokeillaanpa.

ensimmäiseksi testasin tekoälyn tietämystä kysymällä yksinkertaisia kysymyksiä Satakunnasta. Vastausten faktataso oli jopa häkellyttävän heikko. Pyysin tekoälyä kuvailemaan satakuntalaisia ihmisiä. Vastaus on vielä aivan kelvollinen:

Satakuntalaisia pidetään ystävällisinä, avuliaana ja perinteitä kunnioittavina ihmisinä. Satakunnan maakuntaan liittyy vahva merenkulun ja kalastuksen perinne, joka näkyy myös satakuntalaisten elämässä ja kulttuurissa. Satakuntalaiset ovat myös tunnettuja vahvasta ja omaleimaisesta murteestaan, joka poikkeaa hieman muista suomen murteista.”

Seuraavaksi tartun kiinni murteisiin. Porin ja Rauman murteista puhuttaessa tekoälyn tiedot lähtevät totaalisen laukalle. Kun Chat GPT ehdottaa minulle, että Porin murteessa ”minä” on ”mie” ja Raumalla ”mä”, alan jo epäillä, että Satakunta-esseeni ei tällä tavalla valmistu.

Chat GPT perustuu koneoppiseen, jossa ohjelmisto analysoi valtavaa tietomassaa kerroksellisten algoritmien perusteella.

Satakunnan laulun sanoja tuosta heinäsuovasta ei kuitenkaan löydy, sillä kysyn maakuntalaulumme lyriikkaa laitteelta kolmesti. Joka kerta sanat ovat totaalisen erilaiset ja pienen tutkailun jälkeen tulen siihen tulokseen, että Chat GPT on hyvä sanoittamaan kokonaan uusia kappaleita.

Samaan aikaan naurattaa ja itkettää, kun tekoäly tiputtelee minulle tietoja Pesäkarhujen menestyksistä kansainvälisissä turnauksissa.

Entisenä urheilutoimittajana ja vankkana pesäpalloihmisenä koettelen vielä tekoälyn kansallispelitietämystä kysymällä Pesäkarhuista.

Samaan aikaan naurattaa ja itkettää, kun tekoäly tiputtelee minulle tietoja Pesäkarhujen menestyksistä kansainvälisissä turnauksissa. Joukkueen pelityyli on puolestaan kuulemma aggressiivinen ja intensiivinen. En usko, että pelinjohtaja Jarkko Pokela kuvailee asiaa aivan samoilla adjektiiveilla.

Lopuksi menen paikasta, missä aita on matalin ja annan tekoälylle jo alussa esittämäni tehtävänannon. Eli: ”Kirjoita essee Satakunnasta ja käsittele maakuntaa mahdollisimman laaja-alaisesti eri suunnista tarkastellen”

Chat GPT tuottaa noin 2 000 merkkiä monipuolista faktaa Satakunnasta. Tai no. Faktaa ja faktaa. Essee sisältää muun muassa seuraavat tiedot:

”Harjavallan Pyhän Ristin kirkko on yksi Suomen vanhimmista keskiaikaisista kivikirkoista.”

”Erityisesti poronliha ja lohi ovat tunnettuja satakuntalaisia ruokalajeja.”

”Uudessakaupungissa on Suomen merivoimien tärkeä tukikohta, joka on merkittävä osa maanpuolustusta.”

Hylätty!

Tekoäly on oiva apuri, mutta koko työn tekijäksi siitä ei vielä ainakaan suomen kieltä käytettäessä ole.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut