”Olen minä isompiakin nähnyt” – Aikuinen nainen kommentoimassa alastomien poikien pippeleitä ei onneksi enää mene hauskasta läpästä

10.2. 3:00

”Lakatkaa ujostelemasta. Olen minä isompiakin nähnyt.”

Kommentti syöpyi mieleeni varhaisteini-iässä joskus 1990-luvun alkupuoliskolla. Kuulin sen miesten pukuhuonetta uimahallissa siivonneelta keski-ikäiseltä naiselta.

Sanat oli osoitettu nuorille pojille. He olivat häkeltyneet vieraan aikuisen naisen ilmestymistä pukuhuoneeseen sen verran, että nostivat pyyhkeitään pippeliensä suojaksi.

Kävin uimahallissa usein, ja usein kuulin myös tuon saman kommentin, samalta ihmiseltä. Kai se oli hänen mielestään hauska läppä. Varmaan myös viaton sellainen.

Tänä päivänä vieraiden lasten sukuelimiä kommentoiva aikuinen ei kuulosta hauskalta läpältä, eikä varsinkaan viattomalta. Onneksi.

Se kuulostaa käsittämättömän typerältä, ehkä jopa seksuaaliselta häirinnältä. Varsinkin, kun se tapahtuu paikassa, joka on varta vasten tarkoitettu siihen, että siellä voi pukeutua ja riisuutua kaikessa rauhassa. Paikassa, josta joku voisi ajatella, ettei vastakkaisella sukupuolella edes olisi sinne mitään asiaa.

Tuskin toiminta täysin korrektia oli 90-luvun normeillakaan, mutta ei asiasta silloin mitään meteliä nostettua. Keskenämme me kylläkin puhuimme kyseisen täti-ihmisen toiminnasta paljonkin.

Uintiharrastukseeni tuli pippelien kokoa käsittelevistä kommenteista riippumattomista syistä yli 25 vuoden mittainen tauko. Aloitin sen uudelleen vasta tämän vuoden alussa. Ehkä se oli jonkinlainen itselle tehty uudenvuodenlupaus.

Vuosikymmenten takaiset uimahallikokemukset palasivat mieleeni, kun näin uintiharrastukseni uuden tulemisen alkumetreillä naistyöntekijän kuivaavan lattiaa miesten pesutiloissa Porin uimahallissa.

Ympärillä hääri alastomia poikia ja miehiä.

Naistyöntekijöiden toiminta miesten pesutiloissa on toki vaikuttanut ammattimaiselta ja asialliselta. Katse pysyy korostetun tiukasti kuivattavalla lattiakaistaleella, eivätkä he heittele hauskoja läppiä.

Oma suhtautumiseni alastomuuteen on mutkaton. Minulle ei tuota ongelmia saunoa tai suihkutella kelteisilläni, on paikalla minkä sukupuolen edustajia hyvänsä.

En ole ainakaan huomannut, että kukaan mukaan olisi uimahallin pesutiloissa pahemmin naisen läsnäolosta kiusaantunut. Luulen, että työntekijä saattaa olla se kiusaantuneempi osapuoli.

Silti olin jollain tavalla yllättänyt, että naiset käyvät näiden vuosikymmenten jälkeenkin siistimässä miesten pesutiloja niiden ollessa käytössä.

Jotenkin luulen, vaikken toki ole käynyt asiaa toteamassa, että naisten pesutiloissa ei käy miestyöntekijöitä. Jos kävisi, siitä nousisi todennäköisesti melkoinen meteli.

En vain ymmärrä, miten se olisi eri asia.

Kirjoittaja on Satakunnan Kansan toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut