Lue tuote ja aseta se pakkaustasolle

14.1. 5:00

Viime syksyn suurena hupinani oli käydä automarketin pikakassalla. Kone sanoi ystävällisesti: "Lue tuote ja aseta se pakkaustasolle". Ryhdyin kurillani lukemaan tuotteen nimeä ääneen naama laitteessa kiinni tyyliin "Pikakahvi Rainbow" tai ”Vapaan kanan munat 15 kappaletta”. Kun kone ei reagoinut, luin vielä hitaammin ja painottaen. Sisäisesti hytkyin nähdessäni pikakassoilla päivystävän myyjättären paljonpuhuvan ilmeen. Kahvihuoneessa tuli varmasti hyvät naurut.

Olen aatoksissani pohtinut, että joskus kerään kaveriporukan, joka miehittää kaikki kassat samanaikaisesti. Ystäväni karjuisivat laitteille tuotteitaan ja valittaisivat myyjätärparalle, että vekotin ei nyt tunnista tuotetta, kun kaikki tuolla huutavat muita tuotteita, kuten ”kutunjuusto” tai ”Cream cracker”.

Sinänsähän pikakassat tai hienommin sanottuna itsepalvelukassat ovat aivan toimivia epeleitä, vaikka ne tuovat mieleen Chaplinin Nykyaika-elokuvan, jonka poliittisen sanoman mukaan koneet ja teollisuuden tehostamispyrkimykset olivat syyllisiä joukkotyöttömyyteen ja lamaan. Pikakassoillakin leipäpussiaan EAN-koodia vilauttavat asiakkaat vievät leivän jonkun kassatyöntekijän suusta.

Aina kaikki automaatio ei kuitenkaan ole helpottamassa arkea. Ystäväni Kimmo kertoi taannoin esimerkin:

”Sokoksen S-markettiin oli tullut uudet hedelmävaa'at. Ostin paprikaa ja vanha vaaka olisi toiminut niin, että painan numeroa 78 ja otan hintalapun. Uusi ’älykäs’ vaaka kysyi aluksi, että onko tuote vesimeloni. Kun ei ole, niin seuraavaksi kysytään, että onko tuotteen numero väliltä 1-50, 50-100 vai 100-150. 50-100 painettuani näkyviin tulivat numerot 50-75 ja seuraava sivu -näppäin. Kun painoi seuraavaa sivua, niin sitten pystyi painamaan numeroa 78 ja sai hintalapun. Pitää lähettää S-ryhmälle sellaisia terveisiä, ettei ole kiire toimittaa noita uusia vaakoja vakikauppaani Tikkulan S-markettiin. Pärjäillään mainiosti vanhoilla ainakin vielä sellaiset 30 vuotta.”

Palatakseni pikakassa-asiaan.

Kävin testaamassa pikakassaa myös Lidlissä. Siellä pikakassailu on viety astetta pidemmälle, sillä itsepalveluna voi punnita myös irtotavaraa, kuten vaikkapa sipuleita, porkkanoita tai omenoita.

Vietävän älykäs masiina, mutta yhdessä asiassa se ainakaan ei tiedä biologiasta yhtikäs mitään. Punnitsin itsepalvelukassalla perunoita, mutta kassa pakotti minut valitsemaan oliko tuote hedelmä vai vihannes. Vihanneksista tuo löytyi.

Kautta nahkahousujeni! Se on juures!

Lidlin eteisessä tapasin puolestaan Mikaelin, joka oli taistellut kadonneen kirjeensä puolesta Postin chatbotin kanssa. Kommunikointi robotin kanssa oli kuulemma toivotonta.

Päätin piruuttani kokeilla kyseistä robottia ja teeskentelin sille, että olin enemmän kuin närkästynyt kirjeensä postin syövereihin kadottanut asiakas.

Kirjoitin chatbotille varsin epäkohteliaasti, että ”Haista sinä robotti paska”.

Robotti vastasi välittömästi: ”Bottiaivoni menee nyt sekaisin. Jatketaanhan keskustelua asiallisesti.”

Ja etteikö robotti muka ymmärrä.

Kirjoittaja on toimittaja

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut