Kenen turvallisuutta vartijat ja järjestyksenvalvojat valvovat, oletko asiakas vai ongelma?

12.1. 3:00

Kaikki ovat lukeneet yksityiseen turvallisuusalaan liittyviä ikäviä uutisia viime aikoina. Sisäministeri Krista Mikkonen otti vahvan kannan sanoessaan, että kyse ei ole yksittäistapauksista, vaan että alalla on vakavia ongelmia.

Tätä kirjoittaessani Isossa Omenassa menehtyneen naisen kuolinsyystä ei ole vielä mitään tietoa. Järkytyin kuolemasta enemmän kuin yleensä täysin tuntemattoman ihmisen. Jäin miettimään, miksi. Totta kai osa syistä on ilmiselviä. Ristiriita turvaamisen ja mahdollisen vaaran välillä on samankaltainen, kuin jos huumepoliisi paljastuisi huumekauppiaaksi. Seuraava ajatus oli, että entä jos itse käyttäytyisi epäsopivasti, voisiko tuo tapahtua kenelle tahansa?

Tästä lähti liikkeelle muutama ajatusketju yleisellä tasolla. Ymmärrän täysin, että itselleen, muille tai muiden omaisuudelle vaarallinen henkilö pitää poistaa tilapäisesti ihmisten ilmoilta ja varmistaa, että hän saa joko jäähyn tai mielellään tarvittavan avun. Ymmärrän myös vallitsevissa olosuhteissa sen, että yksityinen kauppakeskus saa valita järjestyssääntönsä tietyissä puitteissa. Eli jos jossakin ei vaikka ole lupa lauleskella tai huudella ihmisille, tällainen henkilö voidaan turvallisesti poistaa.

Mutta mihin raja vedetään? Minkä verran on sallittua ilmaista tunteita julkisesti? Saako kauppakeskuksissa korottaa ääntään, jos tulee väärin kohdelluksi kaupanteossa, lakia rikkomatta?

Meillä on kaikilla huonoja päiviä. Olen itse temperamenttinen ihminen. Itken, kun itkettää. Toki olen kokenut kantapään kautta sen verran, että tiedän olla sanomatta vastaan ihmisille, joilla on oikeus käyttää minuun laillista väkivaltaa. Ehkä en lähiaikoina puhu kovaäänisesti julkisesti. Pitää mennä välillä metsään huutamaan. Tai kirjoittaa kolumneja lehtiin.

Kaupunkien keskustojen näivettyessä kaupankäynti siirtyy enenevissä määrin kauppakeskuksiin ja automarketteihin. Se ei ole vain sääli miljöötä kohtaan tai tarkoita pelkästään kolikoiden kilinää suurille yrityksille pienyrittäjien sijasta, vaan se tarkoittaa myös tilapäistä vallansiirtoa viranomaisilta vartijoille ja järjestyksenvalvojille. Toisin kuin valtion työntekijöiden kohdalla, sinä et ole ensisijainen asiakas suhteessa turvallisuuteen, vaan yritys, joka on ostanut palvelukset.

En mene nyt syvemmälle siihen, että juna-asemille hankittu Avarn Securityn palvelu on ollut julkisen vallan kilpailuttamaa. Mainitsen tämän toisen kohun siksi, että vuoden lopulla ilmi tulleet epäilyt systemaattisista pahoinpitelyistä ovat kaikkien uutisten mukaan kohdistuneet nimenomaan pääosin yhteiskunnasta syrjäytyneihin.

Ulkonäöstä tehty päätelmä varallisuudesta tai elämäntavoista ei ylipäänsä saa olla syy eriarvoiseen kohteluun. Osa kansalaisista on tiennyt yleisesti ottaen, miten huono-osaisia ja ongelmaisia kohdellaan. Osa ei usko vääryyksien mahdollisuuteen, koska heidän normeihin sopiva, hillitty olemuksensa on saanut oleilla rauhassa julkisissa tiloissa.

Kirjoittaja on porilainen kirjailija.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut