Porin kauppahallin tilanne on synkkä

Kun asiakasvirtaa ei ole riittävästi, on näivetystauti oireiden mukainen varma seuraus, kirjoittaa Ville Hammarberg.

7.1. 3:00

”Myyntipaikkoja on tyhjillään melkoisesti. Esillä on lappuja, joissa kerrotaan toiminnan lopettamisesta ja kiitellään asiakkaita. Yhdellä seinämällä lepää pitkä rivi lappuja loossi toisensa jälkeen.”

Kaleva 25.8.2022

Oulun kauppahallin tilanteesta kertova uutinen vertautuu valitettavalla tavalla Porin kauppahalliin, joka sai pahan iskun useampien pitkäaikaisten kauppiaiden luovuttua myymälöistään vuodenvaihteessa.

Vaikka Turun kauppahalli on maan menestyneimpiä jopa 40 myymälällään ja miljoonaluokan asiakaskäyntimäärällään, ei senkään tulevaisuus ole aina näyttänyt ruusuiselta. Kauppatorin remontti aiheutti muutama vuosi sitten tilanteen, jossa Turun kauppahallin yrittäjät anoivat kaupungilta vuokrahelpotuksia.

Anomuksen perusteena on se, että yrittäjien mukaan Turun Kauppahallin toiminta on aidosti vaakalaudalla. Yrittäjät katsovat, että ostovoimaisimmat asiakkaat ovat jättäneet käynnit keskustassa vähemmälle tai siirtyneet kokonaan muualle. Tämä näkyy siinä, että Kauppahallin yritysten myynti on pudonnut jopa 20-30 prosenttia, mikä on pienyrittäjälle kestämätön tilanne.”

Turkulainen 7.5.2019

Porin kauppahallin tulevaisuuden kannalta kova isku on ollut koronapandemia, joka tappoi hallin mukavasti vireäksi saaneet lounasravintolayritykset. Hallikauppiaiden mainitsema toinen syy on Porin keskustan kertakaikkinen hiljeneminen monien kärkiliikkeiden siirryttyä mahtavaan Puuvillan kauppakeskukseen joen toiselle puolelle. Kolmanneksi syyksi voidaan mainita omituinen puliveivaus, jonka aikana kauppiaiden vastikkeet nousivat kohtuuttomalla tavalla.

Kaikkien näiden seurauksena oli dominoefekti. Liiketilojen tyhjentyessä tyhjenivät myös käytävät asiakkaista. Kun asiakasvirtaa ei ole riittävästi, on näivetystauti oireiden mukainen varma seuraus.

Sitäkin toki voidaan miettiä, että toistaako historia itseään. Kun kauppahalli vuonna 1927 avasi ovensa, manasivat torille kauppaa tekemään jääneet myyjät todennäköisesti tätä uutta huippumodernia tulokasta, joka siirsi väkeä pois torin mukulakiviltä.

Trendit kun tuppaavat olemaan toisille juhlaa ja toisille murhetta.

Porin kauppahallin pelastaminen on äärettömän vaikea rasti. Se, että kiinteistöyhtiöstä saataisiin pilkottua hallille oma yhtiönsä, jonka kaupunki ostaisi, ei innostane veronmaksajia.

Osin kaupungin ja osin EU:n rahoituksella halliin voitaisiin saada edullisin vuokraehdoin start up -yrityksiä, mutta pitkäaikaiseksi ratkaisuksi tällaisesta projektista ei ole. Tuttu sanontahan on, että vasta kahden vuoden toiminnan jälkeen tiedetään, onko yrityksessä rahkeita jäädä henkiin.

Kovin huomaamattomaksi monilta ohikulkijoilta jäänyt halli ei elä nostalgialla. Sen kiinteät kulut ovat nykyisellä kauppiasmäärällä kiinteistöyhtiölle kestämättömät.

Ainakin tammikuussa 2023 näyttää siltä, että hallin tulevaisuus on kovin synkkä.

Kirjoittaja on toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut