Pelkkä hahmotelma riitti keinotekoiseen kohuun – Raumalla suhtaudutaan Kauppatoriin lähes hysteerisellä tavalla, vaikka hyvin harva edes käy torilla

”Välillä tulee mieleen, että mitkä tahansa elävöittämiskeinot olisi otettava käyttöön, että raumalaiset lähtisivät sankoin joukoin torille.”

31.12.2022 3:00

Vuoden lopussa Rauman kaupunki julkaisi kauan odotetun koko Vanhan Rauman alueen asemakaavojen muutosluonnoksen.

Vanhan Rauman asukkaat ja yrittäjät olivat odottaneet kaavaluonnosta pitkään, sillä monet remontit ja suunnitelmat ovat olleet jäissä kaavan puuttumisen takia.

Kun muutosluonnos julkaistiin, paikallismedia tarttui siinä esiteltyyn hahmotelmaan Kauppatorin paviljonkirakennuksesta.

Kanteen hahmotelmakuva isosta ja modernista paviljonkirakennuksesta ja Raumalla nousi sekunnissa kohu. Vaikka paviljonki on vasta idean asteella.

Valitettavasti kohusta tuli niin iso, että tärkeämmät muutokset kaavamuutoksessa jäivät pimentoon.

Sosiaalisen median keskustelupalstoilla hahmotelma haukuttiin kuvaakaan vilkaisematta surkeaksi.

”Taas ollaan tuhoamassa toria.”

Näin keskustelu kääntyi hyvin nopeasti torikatoksiin, jotka rakennettiin 90-luvulla torimyyjien ja kävijöiden säänsuojaksi.

Paikalliskeskusteluun liittyy hyvin olennaisesti myös vastapuoli, joka toistelee lähes maanisesti raumalaisten vastustavan kaikkea uutta. Nämä kommentit tulevat keskusteluihin jo ennen kuin kukaan ehtii vastustaa mitään.

”Taas Raumalla vastustetaan muutosta.”

Kohu on täysin keinotekoinen, sillä ei havainnekuvan kaltaista paviljonkia ole kukaan torille väkisin ajamassa.

Kaavan tarkoituksena on elävöittää Vanhaa Raumaa ja torin ympäristöä.

Mielestäni esimerkiksi pysyvä esiintymislava elävöittäisi toria ja houkuttelisi esiintyjiä ja tapahtumien järjestäjiä sinne matalammalla kynnyksellä.

Välillä tulee mieleen, että mitkä tahansa elävöittämiskeinot olisi otettava käyttöön, että raumalaiset lähtisivät sankoin joukoin torille.

Tuntuu, että osa raumalaisista käy torilla vain Pitsiviikolla ja joulurauhanjulistuksessa.

Rauman Kauppatori ja sen katokset ovat kirjoittajan mukaan keinotekoisen kohun kohteena.

Asemakaavan tärkeämmät kohdat koskettavat lähes jokaista Vanhan Rauman kiinteistönomistajaa, sillä se esimerkiksi linjaa, että kiinteistöjen huonokuntoisia ulkorakennuksia voi alkaa remontoida.

Samoin monelle tontille osoitetaan rakennusoikeutta.

Pääperiaate on, että taloihin ei saa kajota mutta tontilta purettujen rakennusten tilalle voi rakentaa esimerkiksi majoitustilaa, jota Vanhassa Raumassa ei ole tarpeeksi.

Suojeltujen rakennusten määrä Vanhassa Raumassa myös kasvaa uudessa kaavassa.

Asun itse Vanhassa Raumassa talossa, joka sai kaavassa remontointia rajoittavan suojelumerkinnän. En kuitenkaan ole pettynyt ulkopuolisesta rajoittamisesta, päinvastoin.

Ymmärrän olevani vain yksi osa niiden kymmenien ihmisten ketjussa, jotka ovat asuneet talossamme ennen perhettäni. Statukseni omistajana ei anna minulle oikeutta muuttaa taloa omien mielihalujeni mukaan, sillä talo on seissyt samalla tontilla yli 200 vuotta.

Minun tehtäväni on säilyttää talo myös seuraaville sukupolville.

Jos haluaisin pihalleni uima-altaan ja katolleni aurinkopaneelit, silloin Vanha Rauma ei olisi minulle oikea asuinpaikka.

Kirjoittaja on Satakunnan Kansan toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut